Ellerdeki Şişen Damarlar ve Tedavi Etmenin Yolları

Ellerde bulunan damarların hangi sebeplerle şiştiği, ne tür hastalıkların buna sebep olduğu ve bu şişkinliği tedavi etmenin yollarını anlatan makale.

Elde damar şişmesi

El yüzeyindeki damar şişkinliği

Vücudumuzun en çok dışarıda kalan ve estetik açıdan en göz önünde bulunan uzuvlarından olan ellerdeki  damar genişlemeleri genellikle altta yatan ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olmasa da özellikle kişide oluşturduğu rahatsızlık hissi ve meydana getirdiği rahatsız edici görüntüden dolayı hastalarca çoğunlukla tedavisi aranan rahatsızlıklardandır.

Çoğunlukla herhangi bir ağrı ve sızıya neden olmadan sadece estetik açıdan rahatsızlık oluşturan el damarlarının şişmesi kadınlara oranla erkeklerde, gençlere oranla yaşlılarda, koyu tenlilere oranla açık tenlilerde daha sıklıkla görülmektedir. Genetik yatkınlık hastalığın görülme ihtimali artırmakla birlikte, kişinin kendisinden veya çevreden kaynaklı olarak da bu rahatsızlık deneyimlenebilir.

El üstündeki damarların şişmesi toplardamarlarda meydana gelir. El içinde damar şişmesi olarak da görülebilen bu durumda avuç içlerinde sertleşme meydana gelir. Kimi ileri durumlarda avuç içindeki bu şişlik parmakta da şişmeye neden olabilir ve kişi basit tutma hareketlerini bile yapamayacak duruma gelebilir.

Damar şişkinlikleri çoğunlukla herhangi bir ağrı ve sızıya neden olmadan sadece estetik açıdan rahatsızlık oluşturur.

El damar şişmesi nedenleri

Sağ elde damar şişmesi ve sol el damar şişmesi kimi hastalıkların sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir. Özellikle avuç içindeki damarların şişmesinin en önemli nedeni dupuytren hastalığıdır. Risk grubu bilimsel olarak tespit edilemese de avuç içini kullanan meslek gruplarında görülme ihtimali oldukça yüksektir.

Daha yaygın olan diğer bir ellerde damarların şişmesi nedeni damarda iltihaplanma (vaskülit) yaşanmasıdır. Oldukça ciddi bir rahatsızlık olan iltihaplanma kesinlikle gözardı edilmemesi gereken bir durumdur ve tedai edilmelidir.

Yaşanan travmalarda eldeki damarlara şişmeye neden olabilir. Çarpma, vurma gibi dış etkenlerle yaralana eldeki damarlar tepki olarak şişebilirler. El üstünde damar şişmesi açısından hipertansiyon da önemli bir risk faktörüdür. Yüksek kan basıncından kaynaklı olarak damar şişmesi olarak belirti veren bu hastalık kesinlikle ihmal edilmemesi gereken ciddi bir rahatsızlıktır.

El ve parmakta damar şişmesi genel olarak çok ciddi fiziksel rahatsızlıklara neden olmaz.

Damar tıkanıklığı parmakta ve elde damar şişmesine yol açan nedenlerden birisidir. özellikle sigara kullanımı damar tıkanıklığının birincil ve en önemli nedeni olarak kabul edilir. 

Hipertansiyon hastalarında damar şişkinliği görülme olasılığı diğer kişilere göre oldukça fazladır. Yüksek basıncı bir süre sonra damarlara baskı yapmaya başlayarak şişmeye neden olur. İlerleyen durumlarda şişme neticesinde esnekliğini kaybetmeye başlayan damarlar kanın akışkanlığını yavaşlattığından biriken katı maddeler şişliği damar tıkanıklığına dönüştürebilir.

Ülkemizde yaygın olarak görülen yüksek kolesterol problemi de diğer bir neden olarak dikkati çekmektedir. Beslenme düzenine ve alınan gıdalara dikkat etmeden, yanlış beslenme sonucu toplumda sık olarak görülen yüksek kolesterol hastalığına yakalanmak oldukça kolaydır. Bu durum da parmakta ve elde damar şişkinliğe sebebiyet verir.

Damar şişmesinde tedavi yolları

Avuç içinde görülen damar şişmesi

Genel olarak damar şişkinlikleri çok ciddi tıbbi  müdahaleler gerektirmez. Özellikle ellerdeki şişmeler vücudun diğer bölgelerinde meydana gelen damar şişmelerine kıyasla daha kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Damarlarda meydana gelen şişmeler hiçbir şekilde ihmal edilmemeli ve bir sağlık kuruluşuna başvurularak gerekli tedavi süreci başlatılmalıdır.

Öncelikle şişmenin kesin ve net sebebi ortaya çıkarıldıktan sonra nedenin türüne göre uygulanan hafif bir ilaç tedavisi genellikle başarılı sonuçlar vermektedir. Fakat kimi ilerleyen durumlarda cerrahi müdahale seçeneği kullanılarak damarlara operasyonel müdahalede bulunulması gerekebilir. Bu durumda damarlara dışarıdan müdahale edilerek şişmeyi meydana getiren tıkanıklık veya sertleşme gibi durumlar tedavi edilmektedir.

Bunların dışında kişinin kendisinin dikkat edeceği bazı noktalarda yapılacak değişikliklerle damar şişnliğine çara bulunabilir. özellikle sigara kullanımı bu duruma büyük bir etken olduğu için kesinlikle sigara kullanılmamalı ve eğer kullanılıyorsa mutlaka bırakılmalıdır.

Genel olarak damar şişkinlikleri çok ciddi tıbbi  müdahaleler gerektirmez.

Düzenli olarak hafif egzersizler yapmak, tembel bir hayat tarzından ziyade daha aktif bir gündelik yaşam düzeni oluşturmak da bu hastalığa iyi gelebilmektedir. Beslenme düzeni de sağlıklı bir şekilde oluşturulmalı, yüksek yağ içeren ve yüksek kolesterole neden olabilen gıdalardan vazgeçilerek, daha sağlıklı yiyeceklerden oluşan bir beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 votes, average: 3,33 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu