Genç Yaşta Varis Oluşma Nedenleri ve Tedavi Yolları

Genç yaşta vücutta varisler neden oluşur, hangi etmenlerden dolayı meydana gelir, sebep olan faktörler nelerdir. Varis oluşumunu tetikleyen unsurlar ve tedavi yolları nelerdir hakkında makale.

Genç Yaşta Varis Oluşma Nedenleri

Vücuttaki toplardamarların genişleyip gözle görünür hale gelmesi durumu olan varis büyük çoğunlukla yaşla birlikte görülme ihtimali artan, çoğunlukla yaşlılarda deneyimlenen bir rahatsızlıktır. Fakat bazı durumlarda yaşça genç olan insanlarda da varis görülme ihtimali de olabilir. 

Genç yaşta varis görülme sebepleri iki ana etkenden kaynaklanmaktadır: Genetik ve diğer nedenler.

Genetik Nedenler

Genetik yatkınlık oldukça büyük bir varis oluşum nedenidir. Aile geçmişinde varis olanlarda bu hastalığın görülme olasılığı çok daha yüksektir. Yapılan bir çalışmada genetik faktörün etkisi şu şekilde tespit edilmiştir:

  • Her iki ebeveyninde de bu hastalık olanlarda görülme ihtimali yüzde doksandır. Bu gibi kimseler büyük ihtimalle her şeye dikkat etseler bile genç yaşta bu rahatsızlıkla karşılaşabilirler.
  • Annesinde varis olanlarda görülme sıklığı yüzde 62’dir. Annedeki varis hastalığı babaya oranla daha büyük etkiye sahiptir.
  • Babasında varis olanlarda bu hastalığa sahip olma oranı yüzde 25’dir. Bu bakımdan babadaki hastalık anneye kıyasla daha az etkilidir.
  • Hiçbir ebeveyninde bu hastalık olmayanlarda görülme ihtimali yüzde yirmidir.

Kişiden Kaynaklanan Nedenler

Kimi durumlar genç yaşta varis görülme ihtimali artırır. Bu durumları şöyle sıralayabiliriz:

  • Hormon değişiklikleri: Buluğ çağındaki kişilerde görülen hormonal değişiklikler varis oluşumunu tetikleyebilir. Bu dönemde güçlü olan hormonal düzeylerin seviyelerindeki farklılık kan dolaşımını etkilediği için varis oluşumuna neden olabilmektedir.
  • Gebelik: Genç yaşlardaki hamilelik de varis oluşumunu tetiklemektedir. Hamileliğin getirmiş olduğu yoğun kan artışı, karın içi basınç ve meydana gelen hormonal değişiklikler varise neden olmaktadır. Normal şartlar altında varisler doğumdan sonraki üç ay içerisinde kendiliklerinden geçerler.

Çevresel Nedenler

Kimi çevresel şartlar genç yaşta varis görülmesini tetiklemektedir. Bunlar genetik veya kişinin kendisinden kaynaklanan durumların aksine  kontrol altına alınabilmektedir. Bu nedenler:

  • Aşırı Kilo: Çok kilolu olmak ve obezlik varis oluşumunda etkili bir nedendir. Genç yaşta aşırı kilolu veya obez olanlarda varis, diğerlerine oranla daha fazla görülmektedir.
  • Aşırı Güneşlenme: Güneş altında fazla kalmak özellikle kılcal damar varislerinin oluşmasına sebebiyet vermektedir. Yaz aylarında koruyucu krem kullanılmadan gerçekleştirilen uzun süreli güneşlenmeler en büyük sebeptir.
  • Meslek: Uzun süreli ayakta kalmayı veya uzun süreli oturarak iş yapmayı gerektiren mesleklerde çalışanlarda varis daha sıklıkla görülmektedir. Uzun süreli ayakta kalmak kanın sürekli olarak bacaklarda toplanmasına neden olduğu, uzun süreli oturmak da hareketsizlikten kaynaklanan sebeplerle varise neden olmaktadır. Özellikle polislik, berberlik, ofis meslekleri, şoförlük gibi mesleklerde çalışanlarda diğer meslek gruplarına daha çok varis oluşmaktadır. Bu kimselerde varis görülme oranı diğer meslek gruplarına 2.7 kat daha fazladır.

Varis Tedavisi

Genç yaşta görülen varislerin tedavileri sadece semptomları gidermeye yönelik gerçekleştirilebileceği gibi doğrudan hastalığın tedavisine yönelik de gerçekleştirilebilir. 

Semptomlara Yönelik Tedavi

Bu tedavi türü hastalığı değil, hastalığın neden olduğu semptomları gidermek için gerçekleştirilir.

  • Varis Çorabı: Doktorun ayarladığı basınç düzeyiyle hazırlanan varis (kompresyon) çorapları varisleri değil, bunların neden olduğu ağrı, sızı, ödem gibi semptomları tedavi eder.
  • Medikal Tedavi: Bu tedavide iki ayrı ilaç türü kullanılır. Birincisinde kan inceltici ilaçlar kullanılır. Diğerinde ise ağrı, sızı gibi semptomları ortadan kaldırıcı ilaçlar kullanılır.

Hastalık Tedavisine Yönelik Tedavi

Skleroterapi sıklıkla kullanılan bir tedavi yöntemidir

Bu tedavilerde varis hastalığı doğrudan tedavi edilmeye çalışılır. 

Lazer Tedavi

En sık kullanılan varis tedavilerinden birisidir. Komplikasyon riskinin olmaması, rahatlıkla uygulanabilmesi, tekrar varis oluşumunu engellemesi nedeniyle tercih edilir. Yüksek ısıdaki lazer ışınlarıyla varis olan damarlar ısıtılarak büzüştürülür ve yok olması sağlanır.

Skleroterapi Tedavi

Bu tedavide çok ince uçlu iğneler yardımıyla varisli damara sıvı ilaç enjekte edilir. Bu ilaç varisli damar duvarında harabiyet oluşturarak damarın yok edilmesini sağlar.

Cerrahi Tedavi

Bu tedavi özellikle son yıllarda pek fazla tercih edilmemeye başlanmıştır. Ameliyatın getirmiş olduğu komplikasyonların yüksek olması, uzun süreli iyileşme sürecinden dolayı pek tercih edilmemektedir. Bu yöntemde varis bulunan damarlar ameliyatla kesilerek çıkartılır ve damar tekrar dikilir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu