Gözyaşı Kanalı Tıkanıklıklığı Ameliyatı ve İyileşme Süreci

Gözyaşı kanal tıkanıklığı tedavisi için en kesin ve en etkili yol cerrahi müdahale yani ameliyat olmaktadır. Üç ayrı teknikle yapılan bu ameliyatların sonrasında hemen günlük hayata dönülebilir.

Göz Damar Tıkanıklığı Ameliyatı

Göz damar tıkanıklığı tanısı konulan bir hastanın tedavisinde; eğer sorunun kaynağı eğrilik ya da kırık ise en kesin ve en etkili yol cerrahi müdahale yani ameliyattır. Bu ameliyatta ana amaç gözyaşının burnun arkasında bulunan boşluğa rahat akabilmesi için gözyaşı kesesi ile bu boşluğun arasına bir yol açmaktır.

Göz damar tıkanıklığı ameliyatlarında farklı teknikler kullanılmaktadır. Genel olarak üç ana teknik kullanılarak yapılır.

  • External Dakriyosistorinostomi Ameliyatı
  • Endoskopik Dakriyosistorinostomi Ameliyatı
  • Transkanaliküler Lazer Dakriyosistorinostomi Ameliyatı

External Dakriyosistorinostomi Ameliyatı 

Bu müdahalede; burun ile göz arasında ufak bir kesi açılarak yapılan bu operasyonda gözle burun arasına yol açılır. Oldukça başarılı sonuçlar veren bu operasyon türü cilt üzerinde herhangi bir ameliyat izinin daha sonradan kalmaması nedeni ile hastalar açısından pek tercih edilmemektedir.

Endoskopik Dakriyosistorinostomi Ameliyatı

Bu operasyonda; endoskopi cihazıyla burundan  direk girilerek yapılan bu operasyonda göz yaşı kesesi doğrultusunda yol açılır. Bu operasyonlarda doktorunuza aynı zamanda kulak burun boğaz uzmanları da eşlik eder. Endoskopik Dakriyosistorinostomi; diğer ameliyatlara göre yeğlenen bir operasyon türü olmaktadır.

Transkanaliküler Lazer Dakriyosistorinostomi Ameliyatı 

Transkanaliküler Lazer Dakriyosistorinostomi günümüzde yaygınlaşmıştır. Kanaliküller içinden; gözyaşı kanalına kesi yapmadan lazerli bir operasyondur. Tercihe bağlı olarak; genel anestezi veya lokal anestezi ile  yapılabilmektedir.İlk olarak gözyaşı kanalının girişi genişletilir. Daha sonra probun; burna doğru ilerlemesi sağlanır. Burna yaklaştığı zaman, lazerli müdahale başlar. Lazer yakarak kapı açar. Endoskopi cihazı sayesinde operasyon görüntülenirken yeterli yer açılınca slikon tüp yerleştirilerek operasyon bitirilir.

Bebeklerde Göz Damar Tıkanıklığı Ameliyatı

Bebeklerde doğdukları anlardan itibaren gözde sulanma ve çapaklanma olabilmektedir. Bir yaşına kadar bunun geçmesi beklenir. Bu bir sene de masaj ve damla ile bu sorun ortadan kaldırılmaya ve tedavi edilmeye çalışılır. Bir yaşına kadar geçmeyen tıkanıklıkta bu kez de sonda adı verilen özel tellerle bu kanallar açılır. On bebekten birinde ya da ikisinde tekrar tıkanma söz konusu olabiliyor. Bu kez iki ay beklenir ve tekrar sondalama sistemi uygulanır. Tekrar tıkanma riskine karşı özel tüpler yerleştiriliyor. Bu tüpler bir buçuk iki ay bebeğin gözünde kalıyor ve daha sonra çıkarılıyor.

Bebeklerde göz damar tıkanıklığında ameliyat en son müdahale şeklidir. Damla tedavisi, masaj tedavisi arkasından birkaç kere sondalama yapıldıktan sonra hala tıkalı kanal açılmadı ise ameliyat tek çözümdür. Genellikle böyle bir ameliyata bebeklerde pek gerek kalmıyor. Çok nadir durumlarda ameliyat olayına gerek görüldüyse; göz kapağında bulunan küçük kanaldan giriş yapılır. Göz yaşı kesesine ulaşılır. Bu kesede aşağı doğru açılmayan kısım büyütülerek açılır. Bu iki şekilde gerçekleşir:

  • Göz kapağından girdikten sonra lazer sondası kullanılarak açıklık sağlanır. Lazer ışınları açılması gereken kısmı ışınları ile tahrip ederek;
  • Mikro cerrahi sistemi kullanılarak kese ile burun boşluğu arasında bir açıklık oluşması sağlanarak birleştirilir.

Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Ameliyatı Sonrası

Her cerrahi müdahalede olduğu gibi gözyaşı kanal tıkanıklığı ameliyatı sonrası bakım oldukça önemlidir. Operasyondan sonra hastaların özellikle dikkat etmesi gereken hususlar;

  • Burun kanamaları

Bilhassa yapılan cerrahi müdahale sonrasında beş gün boyunca burnu zorlamamak gerekmektedir. Burun içini sürekli nemli tutmak önemli bir ayrıntıdır. Evin içini nemli tutmak için uzman kontrolünde nemlendirici cihazlar kullanılmalıdır. Operasyon sonrasında bir ya da iki gün kanlı akıntı olması normaldir. Kanamanın fazla olduğu durumlarda burnun kökünü iki parmakla sıkıştırarak dik durmak gerekmektedir. Burun damlarını zamanında kullanmak kanamanın arttığı ya da geçmediği durumlarda doktorunuza başvurmak atlanmaması gereken önemli bir husustur.

  • Soğuk Sıkıştırma

Şişme olmaması için operasyon sonrasında bir iki gün boyunca buz torbaları uygulanması gerekir.

  • İlaç

Operasyon sonunda tansiyon ilaçlarını atlamamak; bunun yanında kan sulandırıcı niteliği olan coumadin ya da aspirin tarzındaki ilaçlardan uzak durmak gerekir. Ameliyat sonunda burundan verilen antibiyotikli merhemin kullanılmasına ara verilmemeli; eğer gözyaşı kesesinde sızıntı varsa doktor kontrolünde ağız yolu ile de antibiyotik alınmasında yarar vardır.

  • Yara Bakımı

Operasyon sonunda yaranın üzerine yerleştirilen pansuman ertesi sabah alınır. Buna karşı burun akıntısına karşı burnun altına gazlı bez takılabilir. Ertesi gün banyo yapılabilir saç yıkanabilir.  Gözlerde ağrı ya da kızarıklık olması durumunda doktorunuzla irtibata geçmeniz gerekmektedir.

  • Buruna su çekmek

Operasyondan sonra bir ay boyunca burna su çekilmemeli nezle olmamaya özen göstermelidir.

  • Operasyon sonrasında burun spreyi ve göz damlası kullanılma


Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu