Göz Damarı Çatlaması Sebepleri, Semptomları ve Tedavi Yolları

Göz damarı çatlaması ufak çaplı kanlanma ve kızarıklıklar ile akut reaksiyonlar gösterir. Ancak gözün arka yüzünde oluşacak komplikasyonlar tehlikelidir.

Göz damar çatlaması denildiğinde akla ilk olarak damar çatlağından kaynaklanabilen büyük bir sorunu getirir. Bir bakıma çatlamanın kılcal damarlar haricinde de oluşu akla gelir. Ciddi bir vaka olup anında müdahale edilmesi gerekir.

Göz Damarı Çatlaması ve Belirtileri

göz damarı çatlaması semptomları

Göz damarı çatlaması nedir dendiğinde gözün etrafında yer alan kılcal damarlarda oluşmuş kanamalardan söz edebiliriz. Tabi ki kanamaların meydana gelebilmesi için çatlakların artması gerekir. Bu genellikle fark edilen bir durum olmadığı için net bir biçimde gözlemlenemez. Aksine oluşan kızarıklık ve kan oturması kısa sürede geçmesini beklediğimiz reaksiyonlardır.

Fakat şiddetine bağlı olarak ciddi bir travmaya dönüşebilir. Doğal olarak gözde damar çatlaması denildiği zaman insanların pek umursamadığı, doktorların ise göz kaybına kadar ilerleyebilecek bir vaka olarak yorumladığı sorunla karşılaştığımızı söylemek gerek.

İlk belirtiler arasında göz damarlarının çatladığı asla görülmez. Gözün beyaz olan kısmının kırmızı bir örtüyle kaplandığı dikkatinizi çekebilir. Bu bazen damarların yolunu görebileceğiniz bir çatlama olarak gözlemlenebilir. Bazen ise salt bir kırmızı görürsünüz. Yani damar değil tamamıyla kırmızılaşmış bir göz akından söz etmek mümkün olur. Bu gibi durumlarda değerlendirmeyi bir göz operatörünün yapması daha doğru olacaktır.

  • Gözde uzun sürelik kızarıklık
  • Göz ardında ağrı
  • Göz içerisinde basınç hissi
  • Gözde yanma veya batma
  • Gözde sürekli kaşınma

Göz Damarı Çatlaması Nedenleri

Göz damar çatlamasının neden olduğuna ilişkin birçok farklı tanım var. Burada istatistiksel olarak bakıldığında retina hastalıklarının çok yoğun bir biçimde karşımıza çıktığını görebiliyoruz. Ancak net olarak göz damarı çatlaklarının nedenleri arasında nelerin olduğunu anlamak mümkün olmayabilir.

Muayene edildikten sonra göz doktorunun tetkik sonucunu size aktaracağından emin olabilirsiniz. Fakat gözde kanlanma görüldüğünde %60 oranında göz damarlarının çatladığını söylemek mümkündür. Geriye kalan %40’lık dilim ise gözde oluşan alerjen bir durumu veya göze kaçmış ufak bir organizmanın oluşturacağı tahribatı simgeler.

Tabi ki göz alerjisi ile gözde kanama gibi reaksiyonlar görmek mümkündür. Hatta gözün arka kısmında oluşmuş bir alerjiyle bu durumun daha ciddi sonuçlara varması dahi mümkündür. Bazen gözde kan damarlarının çatlaması içinde oluşan bir semptomun sonucudur. Zira çoğu insan gözü kanlansa dahi doktora gitmez. Doktora gidildiğinde ortaya çıkan vakalar ise aşağıdaki neden sonuç ilişkisini ortaya koyuyor.

   
Retina Yırtıkları %12-44
Diabetik Retina Hastalıkları %32-54
Travmatik Durumlar %12-19
Retina Dekolmanı %7-10
Retina Ven Tıkanıklıkları %4-16
Arka Vitreus Dekolmanı %4-12
Retinal Makroanevrizma %1-7
Orak Hücreli Anemi %1-6
Sarı Nokta Hastalığı %1-5
Kafaiçi kanamaları %1

Tüm bu nedenleri birden farklı şekilde komplike görebiliriz. Fakat yalnızca bir tanesi bile ciddi bir soruna işaret edebilir. İşin daha garip kısmı ise bunların neredeyse hiçbirisini kendimiz tayin ederek var olduğundan emin olamayız.

Yani doktor muayenesi olmadan göz damarı neden çatlar sorusunun cevabını bulabilmemiz mümkün değildir. Ancak akut bir konjonktivit sonucunda damar çatlağı oluşabilir ve bu noktada da kanama başlayabilir. Bir süre devam ettikten sonra onarım kendiliğinden sağlanarak gözdeki ufak çaplı kanama durabilir. Tehlike ise göz içinde kanama durmayarak gözün ardında ve görülmeyen kısımda emilimi sağlanarak devam etmesiyle oluşur.

Göz Damarı Çatlaması Tedavisi

Göz damarlarında çatlama tedavisi nasıl yapılır diye düşünüyor olabilirsiniz. Bu durumda endişelenmeye yol açacak olan tek cümle ise tedavisinin olmamasıdır. Ancak tıbbi açıdan tedavi edilebilen birçok rahatsızlığın bireysel anlamda tedavisi bulunmamaktadır.

Yani göz damarlarında çatlamaya yol açan neden bulunarak tedavi edilebilir. Böylelikle göz damarı sağlıklı biçimde işlevini yerine getirmeye devam eder ve iyileşir. Ancak direkt olarak gözde oluşan kanama ve damarlardaki çatlama sebebiyle tedavi yöntemi uygulanamamaktadır.

Medikal tedavi metotları bu aşamada damla ile etkin sonuçlar vermektedir. Gözünüzün belirli bir kısmında oluşan kanama komplikasyonunun dağılması 24 saat sürebilir. Bu süreç içerisinde verilen ve gözünüzün ihtiyacı olacağı damlayı kullanmak önemlidir. Yani doktora giderek muayene olmak tavsiye edilir. Tüm gözün kıpkırmızı olduğu durumlarda ise tedavi 15 gün damla kullanımı şeklindedir.

Genellikle 15 günden fazla süren göz damarında çatlama görülmemektedir. Yalnızca yanlış damla kullanımı veya arkadaş tavsiyesi ile kullanılan damlalar vasıtasıyla oluşabilecek alerjik komplikasyonlardan söz etmek mümkün hale gelmektedir. Göz damarı çatlaklarında ameliyat gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Çatlaklara sebep olan bir renital durum söz konusu ise ameliyat edilebilir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,50 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu