Göz Damarı Kanaması, Nedenleri ve Tedavi Yolları

Göz damarı kanamasının nasıl bir hastalık olduğu, hangi sebeplerden ötürü meydana geldiği, nasıl tedavi edildiği ve tedavi yollarının neler olduğu üzerine makale.

Göz damarı kanaması

Retina bulunmakta olan kan damarlarının kanaması sonucu göz küresini oluşturan ve vitreus adı verilen sıvının içerisine doluşarak bu sıvıyla karışarak kendisini gösteren kanamalar genel olarak göz damarı kanaması olarak adlandırılmaktadır. Çoğunlukla kanamaya neden olan durumlar retinadaki damarları etkileyen sebeplerden ortaya çıkar.

Önlem alınmaz ve tedavi olunmazsa çok ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebileceği gibi geçici veya kalıcı görme hasarlarına da yol açabilmektedir. Kanamalar çoğunlukla retinada bulunmakta olan toplar damarlarda görülür. Vitreus sıvısına karışmış olan kan kişinin görme yetisi kısmen veya tamamen yitirmesine yol açabilmekte ve aynı zamanda katarakt ve göz tansiyonu problemlerine de neden olabilmektedir.

Çoğunlukla göz damarı kanamaları bir veya iki haftalık süre içerisinde kendi kendine geçse de kimi durumlarda görme kaybıyla beraber daha uzun süreli olarak deneyimlenebilir. Bu nedenle kesinlikle ihmal edilmemeli ve kendi kendine geçmesi beklenmemelidir. Kanama gözlenirse gözler kesinlikle elle ovuşturulmamalı, kontak lens kullanılıyorsa mutlaka çıkarılmalıdır.

Gözde kanama meydana gelen damar yapısı

Göz damarı kanama nedenleri

Göz damar kanamalarının en büyük sebeplerinden birisi ülkemizde sık görülen bir hastalık olan diyabettir. Ülkemizde karşılaşılan göz kanamalarının büyük çoğunluğu şeker hastalığından kaynaklı kanamalardır. Ortalama olarak her iki diyabet hastasından birisinde göz kanamasının görülmesi oldukça muhtemeldir. Bu nedenle bu hastaların kanama belirtisi görmeseler bile düzenli olarak göz doktoruna muayene olmaları sağlıkları açısından faydalı olacaktır. Diyabete bağlı kanama tedavi edilmezse körlüğe varan sonuçlar doğurabilir.

Retinada bulunmakta olan damarlarda meydana gelen bir tıkanma da damar kanamasına neden olabilmektedir. Damar tıkanması kaynaklı kanamaların en büyük sebebi hiper tansiyondur. Bu durum diyabetten sonra ülkemizdeki en yaygın göz kanamasının sebebini oluşturur.

Göz damar kanamalarının en büyük sebeplerinden birisi ülkemizde sık görülen bir hastalık olan diyabettir.

Erken doğan bebeklerde henüz gelişimini tamamlayamamış retina damarı sonucu kişide bulunan retina yırtılmasının bir neticesi olarak ilerleyen yaşlarda yaşanan herhangi bir travma sonucu kanama meydana gelebilmektedir. Kimi durumlarda ise retina yırtılması mevcut olmasa bile travmanın kendisi tek başına göz kanamasına yol açabilmektedir.

Bunlar kadar yaygın olmasa da orak hücreli anemi, hiper tansiyon, arka vitreus dekolmanı, retina dekolmanı gibi bir takım hastalıklar da bilinen sebepler arasındadır. Ayrıca alerjik kişilerde meydana gelen alerjik reaksiyonlar da kanlanma sebebidir. Halk arasında göz nezlesi olarak bilinen konjoktivit rahatsızlığı özellikle çocuklar görülen bir diğer etmen olarak göze çarpmaktadır.

Çok kuru hava, tozlu ortamlar, sigara içilen yerlerde dumana maruz kalma, çok rüzgarlı bir alanda rüzgarın taşıdığı yabancı maddelere gözün maruz kalması gibi kimi olası dış çevre kaynaklı etmenler de göz kanamasına sebebiyet veren harici sebepler arasındadır.

Göz damarı kanamasının tedavi yolları

Göz damarı kanamasında tedavi öncelikle altta yatan hastalığın tespit edilmesiyle mümkün olmaktadır. Retina ile ilgili bir rahatsızlık varsa vakit kaybetmeksizin başvurulması gereken tedavi yöntemi ameliyattır. 

Bunun dışındaki diyabet gibi çeşitli sebeplerden kaynaklanan kanamalar hastanın başının dik pozisyonda tutularak dinlenmesinin ve uyumasının sağlandığı tedavi metoduyla giderilmeye çalışılmaktadır. Kişinin durumuna göre bir ile iki ay süresince devam eden bu tedavide hasta birer hafta gibi sık aralıklarla kontrol edilerek damardaki kanlanmanın azalıp azalmadığı kontrol edilir. Normal alınan miktardan daha fazla miktarda sıvı almasını sağlanarak kanın kendiliğinden dağılması beklenir. Eğer herhangi bir gerileme görülemez ise cerrahi operasyon uygulanması gerekebilir.

Kanlanmış gözün görünümü

Bu ameliyat seçenekleri arasında lazerli ameliyat, göze silikon enjekte dilmesi, gaz verilmesi gibi seçeneklerden en uygun olanı doktor tarafından değerlendirilerek uygulanmaktadır. Vitrektomi denilen kan temizleme operasyonu bu seçeneklerden birisidir. Lazer ameliyatları gibi ilerlemiş durumdaki kanamalarda etkili olmayan operasyonların yerine tercih edilen bir tedavi yöntemidir.

Kimi nadir durumlarda cerrahi müdahale sonrası kanamadan ayrı olarak gözde tansiyon oluşması, katarakt meydana gelmesi, kanamanın tekrar başlaması gibi nadir yan etkiler görülebilmektedir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu