Göz Damarlarının Anatomisi, Meydana Gelen Hastalıklar ve Ameliyat Çeşitleri

Gözde bulunan damarların anatomisi nasıldır, bu damarlarda ne tür hastalıklar meydana gelir, tedavi ve ameliyat yöntemleri ve çeşitleri nelerdir hakkında makale.

Göz damarları

Vücudumuzdaki dolaşım sisteminin ana organı parçası olan damarlar toplardamar ve atardamar olarak ikiye ayrılır ve çok az bilinenin aksine gözümüzde de damarlar bulunmaktadır. Bu damarlar gözün retina kısmında yer almaktadır. Göz küresinin iç yüzeyini kaplayan retina bir ağ tabakasıdır. Burada bulunan damar ağı toplardamar, atardamar ve bunları birbirine bağlayan oldukça komplike bir kılcal damar sistemiyle tanımlanabilir.

Gözün damar yapısı

 

Gözde bulunan arterler:

  • Santral Retinal Arter
  • Kısa Posterior Silier Arter
  • Oftalmik Arter
  • Uzun Posterior Silier Arter
  • Ön Silier Arter

Göz damarları kişide meydana gelen görme bozuklukları belirtileri açısından oldukça önemlidir, çünkü damar tıkanmaları eö nemli hastalık sebeplerindendir ve damar daralması belirtileri de bu bunların etkilerinin yok edilmesi ve teşhis açısından oldukça önemlidir.

Göz damar hastalıkları

Gözümüzde bulunan damarlarla ilgili oluşabilecek birçok hastalık mevcuttur. Retina damarlarında meydana gelen bu rahatsızlıklar çoğunlukla birden bire başlayan ve herhangi bir semptom göstermeyen görme kaybı deneyimlenmesi ile ortaya çıkmaktadır.

Göz damar hastalıklarının belirtileri aniden başlayan ve kısmen veya tamamen görme yetisini yok eden görme kayıpları, ışık çakmaları ve perdeli görme gibi durumlardır.

Retina içinde bulunan damarların işleyişinde meydana gelen aksaklıklar sonucu göz içinde kanlanma  oluşabilmekte, bu durumda kısmi görme yetisi kaybı ve tedavi edilmezse görme yeteneğinin tamamen kaybedilmesiyle sonuçlanabilmektedir. Kanlanma dışında retinada görülen diğer bir damar  hastalığı damar tıkanıklığı meydana gelmesidir. Oldukça ciddi bir durumdur ve erken teşhis edilmezse tedavisi yapılamaz, görme yetisinin tamamen kaybolmasına neden olur.

Retina damarlarında oluşan hastalıkları şöyle sıralayabiliriz:

  • Hipertansif Retinopat
  • Retina Arter Tıkanıkları
  • Diyabetik Retinopati
  • Retina Ven Tıkanıkları
  • Oküler İskemik Sendrom

Özellikle diyabet hastalığı retina damarlarında hasar oluşmasına neden olan en büyük etkenlerdendir. Yüksek kan şekeri bir süre sonra retinada bulunan damarlarda hasar oluşmasına sebebiyet verir ve bunun sonucu olarak yeni damarlar ortaya çıkar. Bu yeni damarlar sızıntı yaparak retina içinde birikir. Bu biriken sıvı görmeyi engellemeye başlar ve tedavisi gerçekleştirilmezse hızlı bir şekilde görme kaybına neden olur.

Arter tıkanıkları retinadaki arterlerde genellikle bir emboli kaynaklı oluşan tıkanmalardır. Yeterli miktarda oksijen alamayan gözde görme yetisi kaybolur. Tedavisi olmayan bir durumdur ancak görmenin kaybolduğu ilk saatlerde teşhis ve müdahale şansı olursa bazı hastalarda iyileşme görülebilir.

Göz damarlarında oluşan iltihaplanma da bir diğer hastalıktır. Fakat buna neden olan sebepler henüz tıbbi olarak tespit edilememiştir. Gözün ön tarafındaki iltihaplanmalar kolaylıkla yok edilebilse de göz arkasındaki iltihaplanma daha ciddi bir problemdir ve kalıcı etkiye neden olabilir.

Bu hastalıkların ortaya çıkmasında neden olarak birçok farklı etmenden söz etmek mümkündür. özellikle yaşlanma büyük bir neden olarak görülebilir. Çünkü bu damar hastalıkları genellikle 60 ile 70 yaşları arasında ortaya çıkmakta ve hastalığa neden olmaktadır. Bunun dışında hipertansiyon, diyabet, sigara kullanımı, glokom gibi durumlar da neden olabilmektedir.

Göz damar ameliyatları

Göz damar hastalıklarında uygulanabilecek ve hastalığa iyi gelen birçok alternatif tedavi yöntemi mevcuttur. Göz hastalıkları nasıl geçer sorusuna  verilebilecek yanıt sen ık ve yaygın kullanılan yöntem lazer ameliyat olmakla birlikte, göz hastalıkları tedavisi için anti-Vegf tedavisi, kortizon, vitreo-retinal cerrahi tedavisi gibi seçeneklerdir. 

 

Lazer tedavisinde retinada yeni damar oluşabilecek olan bölgeler yakılarak yok edilir. Bu sayede Yeni damar oluşması önlenmeye  çalışılır. Laser fotokoagülasyon tedavisi ise retinaya güçlü ışın demeti yollayarak zarar görmüş olan damarları yok eden bir yöntemdir. Vitreo-retinal cerrahide kanlanan vitre sıvısı boşaltılarak yerine yapay bir sıvı boşaltılarak görme kaybının yok edilmesi hedeflenmektedir.

Bu yöntemler dışında bitkisel tedavi yöntemleri şeklinde bir göz damar hastalığı tedavi yöntemi mevcut değildir ve bu tür damar hastalıkları bu şekilde tedavi edilemezler. İlerleyen damar sorunları ciddi görme kayıplarına yol açacağı için bitkisel yöntemlerle değil modern tıbbi metotlarla tedavi edilmelidir.

 

 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu