Göz Damarlarının Atması ve Tedavi Etme Yöntemleri

Gözde bulunan damarlar neden atar, damar atmasına neden olan etkenler nelerdir, neden kaynaklanır ve nasıl geçer, tedavi yolları nelerdir hakkında makale.

Gözde damar atması

Blefarospazm sendromunun gözdeki etkisi

Halk arasında göz atması veya göz seğirmesi olarak bilinen miyokimi hastalığı göz damarlarında değil, göz kapaklarındaki istemsiz kasılmalardır. Birçok insanda görülmekle birlikte bir müddet sonra kendiliğinden geçen bir durumdur ve kişilerin büyük çoğunluğunda altta yatan herhangi bir hastalık veya rahatsızlık bulunmamaktadır. 

Kişilerde göz çevresinde damar atıyormuş gibi bir his uyandırsa da aslında hissedilen göz kapaklarındaki istemsiz kas kasılmalarının bir sonucudur. 

Toplumda oldukça yaygın görülen bir durumdur ve normalde birkaç dakika içerisinde geçmektedir. Fakat bazen saatler veya günlerce sürdüğü de olabilir. Bundan uzun süren sol ve sağ göz atmaları da çok nadir olmakla birlikte görülebilir. Böyle bir durum altta yatan bir hastalığı gösterebileceği için mutlaka kontrol ettirilmelidir.

Uzun süreli devam eden seyirmeler nörolojik bir sebebe işaret edebileceği için bir nöroloji uzmanı tarafından kontrol edilmelidir.

Gözde damar atması nedenleri

Genel olarak sol ve sağ göz damarı atmasının altında yatan bir hastalık yoktur. Çevresel şartlardan kaynaklanan çeşitli durumlardan kaynaklanır ve bu durum ortadan kalkınca göz atması da kendiliğinden son bulur. Genel olarak bu duruma neden olan şartlar şunlardır:

  • Stres
  • Göz yorgunluğu
  • Aşırı kafein alımı
  • Yorgunluk
  • Alerjik sebepler
  • Uykusuzluk
  • Görme bozuklukları
  • Göz kuruluğu
  • Alkol
  • Vitamin eksikliği
  • Beslenme eksikliği
  • Mineral eksikliği
  • Uzun süreli bakma

Göz seğirmesi ile birlikte bazı semptomların görülmesi akla nörolojik bir takım hastalıkları getirdiği için bu gibi durumlarda mutlak surette bir nöroloji uzmanına görünmelidir. Aynı şekilde rahatsızlık uzun süreli devam ediyor ve herhangi bir iyileşme belirtisi göstermiyorsa da doktora muayene olunmalıdır. Bu semptomları şöyle sıralayabiliriz:

  • Konuşmanın peltekleşmesi
  • Göz kapağının tamamen kapanması
  • Yutkunma güçlüğü
  • Gözde şişme ve kızarma meydana gelmesi
  • Göz atmasının bir haftadan uzun sürmesi

Bu semptomlar altta yatan neden olarak parkinson hastalığı, blefarospazm, MS hastalığı, hipoglisemi, diskinezi gibi hastalıkları işaret edebilir. Bu nedenle mutlaka kontrol ettirilmelidirler. Özellikle blefarospazm şiddetli kas seyirmelerine neden olduğu için damar atmasıyla karıştırılabileceği için üzerinde daha dikkatli durulmalı ve uzman bir doktor tarafından teşhis edilmelidir. Bu nedenle mutlaka kontrol ettirilmelidirler.

Kullanılan bazı ilaçlar da bu duruma sebebiyet verebilirler. Özellikle magnezyum gibi minerallerin, B12 gibi vitaminlerin vücuttaki uzun süreli eksiklikleri, alerjik reaksiyonlar rahatsızlığı tetikleyebilir.

Gözde damar atmasının tedavisi

Genellikle altta yatan bir rahatsızlık neticesi ortaya çıkmadığı için göz atmasında uygulanan herhangi bir tedavi bulunmamaktadır. Neden olan çevresel şartlar ve kişinin kendisinden kaynaklanan hayat tarzındaki düzeltmeler sorunun ortadan kalkması yeterlidir.

Damar atması medikal açıdan bir hastalık olarak kabul edilmediği için gidermeye yönelik herhangi bir bilimsel tedavi yöntemi araştırılmamış ve bulunmamıştır.

Tıbbi anlamda göz seğirmesine yönelik uygulanan bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte eğer göz atması aşırı rahatsızlık veriyorsa soğuk ya da sıcak kompres yapılarak göz atması durdurulabilir. Bunun dışında beslenme alışkanlığında yapılacak bazı değişiklikler de damar atmasına iyi gelebilmektedir. Özellikle dengeli ve yeterli beslenme, kırmızı et, tahıl ürünleri ve balık çeşitleri tüketmek de seğirmeye iyi gelebilir.

Nörolojik bir sebep yoksa göz atmasına neden olan tüm koşullar ortadan kaldırılınca damar atmasının kendiliğinden bitmesi beklenir. Stres oluşturan durumdan veya yerden uzaklaşmak, alkol ve kafein alımını azaltmak, mümkünse tamamen bırakmak, vücudun dinlendirilmesi, uzun süreli ekrana bakılması gereken durumlarda sık aralıklarla göz dinlendirici hareketler yapmak damar atmasını dindirebilir.

Göz kuruluğundan kaynaklanan bir durum mevcut ise gözyaşı damlaları kullanmak mevcut durumu ortadan kaldırabilir. İlaç kullanımından kaynaklanıyorsa kullanım sona erdikten sonra seyirme de ortadan kalkacaktır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu