Gözde Kılcal Damar Çatlamasının Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

Göz içi ve göz çevresinde oluşan kılcal damar çatlamaları ile beraber kanama gözlemlenebilir. Gözde kızarıklığın genel sebepleri arasında sayılabilir.

Gözde kılcal damar çatlaması son derece sık görülen bir sağlık problemidir. Bunun sebebi ise gözümüzün anatomik yapısıyla açıklanabilir.

Gözde Kılcal Damar Çatlamaları

Gözde kılcal damar çatlamalarının yaratacağı komplikasyonlar ciddi görme sorunlarına yol açabilir. Bu sebeple ilk görüldüğü an itibariyle mutlak suretle göz doktoruna başvurmak gerekir. Gözün anatomisine değinmeden kılcal damarların konumunu ve çatlamaların meydana getirebileceği total hasarı algılayabilmek mümkün değildir. Yuvarlak olan göz yapımızın göz bebeği haricinde olan ve göz akı ismi verilen beyaz bölümü hepimiz biliyoruz. Hatta damar çatlakları veya kanlanmalar çoğunlukla bu bölgede saptanır.

Konjoktiva ismiyle tıp literatüründe yer alan gözün beyaz kısmında kanlanma görülmesi çoğu zaman endişeye yol açar. Aslında bu bölgede sayısı saptanamayacak kadar yoğun bir damar yapısının olduğu tespit edilmiştir. Tamamı mikronluk binlerce kılcal damarın bulunduğu son derece hassas bir bölümdür. Haliyle oluşabilecek en basit darbe veya alerjen bile burada kılcal damarların çatlamasına veya bölgenin kanlanmasına sebep olabilmektedir.

Gözümüzde kanlanmalar görüldüğünde kılcal damarların çatladığı kanısına varılabilir. Fakat gözde kılcal damar çatlaması denildiğinde yalnızca göz içini düşünmemek gerekir. Keza göz kapağı, kirpik bölgeleri, göz çevresinde kılcal damar çatlamalarıyla oluşabilecek estetik olmayan izler gözlemlenebilir. Tümünde damarların genişlemesi prensibine dayanan bir etki vardır. Zamanla tıkanarak belirgin hale gelen bu damarlarda renk pigmentleri mora çalan bir yapıya bürünebilir.

Gözde Kılcal Damar Çatlamasının Nedenleri

Gözde Kılcal Damar Görünümü

Göz içerisinde kılcal damar çatlamaları çok daha ciddi bir soruna işaret edebilir. Genelde Konjoktiva üzerinde yaşanan uzun süreli kanlanmalar ciddi bir konjonktivit ile sonuçlanır. Mikroptan arındırılması ve tedavi edilmesi şarttır. Aksi halde kısmi veya kalıcı görme bozukluklarının bile saptanabildiği durumlar olabilir. Gözün dış kısmında, cilt üzerinde veya göz kapağında görülebilecek kılcal damar çatlakları ise nispeten daha az tehlikelidir. Göz altı torbalarında da kılcal damarların ve diğer damar yapılarının payı büyüktür.

Doğal olarak bu tip renk pigmentlerinde değişiklik yaratacak kadar işlevini yitirmiş damarların tedavi edilmesi şarttır. Tabi ki tedavi öncesinde de gözde kılcal damar çatlamasının nedenleri araştırılmalıdır. Farklı sebeplerin görüldüğü vakalarda müdahale ve tedavi seçeneklerinin birbiriyle bağlantısının olmayacağını söylemek gerekir.

Göz Kanamalarının Nedenleri Görülme Oranı
Diabetik Retinopati %32-54
Retina Yırtığı %12-44
Travma %12-19
Retina Dekolmanı %7-10
Arka Virtus Dekolmanı %4-12
Retina Ven Tıkanıklığı %4-16
Retinal Makroanevrizma %1-7
Orak Hücreli Anemi %1-6
Sarı Nokta Hastalığı %1-5
Kafa İçi Kanamalar %1

Görüldüğü üzere göz içinde kanlanma görüldüğünde illa ki kılcal damar çatlaması olarak saptamak mümkün değildir. Zaten gözün beyaz kısmında görülen kanlanmanın kısa sürede geçmemesi durumunda doktora yönlendirmedeki amaç budur. Sebebin saptanması ve önemli bir durumun tespiti ile anında müdahale edilmesi gerekebilir. Keza tansiyon gibi önemli rahatsızlıkların başlangıç noktasında da gözlemlenebilir.

Gözde kılcal damar çatlakları yalnızca darbe veya alerjenlere bağlı olarak ortaya çıkmaz. Bu durum gözlerimizin yorulması veya onları doğru kullanmamanız sonucunda da başımıza gelir. Belirli aralıklarla göz kırpmamak, sürekli ekrana bakmak ve uykusuzluk gibi durumlarda gözlerin kanlanmasında da kılcal damarların etkisi büyüktür.

Gözde Kılcal Damar Çatlamasının Tedavisi

Gözde kılcal damar çatlamalarının tedavisi için neden olduğuna dair iyi bir tetkik yapılmalıdır. Gözün içinde yer alan kılcal damar çatlamalarında tansiyon tipi hastalıkların önemli bir yer kapladığını belirtmiştik. Net tedavisi olmamasına karşın önlemlerin alınarak yaşamın düzene sokulması gerekebilir. Yine göz kusurlarına bağlı veya göz içi rahatsızlıklardan kaynaklanan kılcal damar kanamaları saptanabilir.

Yüksek tansiyon yani hiper tansiyon hastalarında da gözde kanlanma sık sık görülmese de yorgunluk ile ortaya çıkan bir reaksiyondur. Tedavisi için gerekli muayenelerin eksiksiz yapılması önemlidir. İyi gelen besinler tüketildiğinde bile uzun vadede olumlu sonuçlar gözlenebilir.

Tansiyon gibi hastalıkların teşhisi ile tedavi standartları belirlenebilir. Fakat gözdeki kılcal damarlar için direkt müdahale mümkün olmadığından işlemler şu standartlarda yürütülebilir.

  1. Göz akında görülen kılcal damar çatlamalarına bağlı izler 24 saat damla kullanımı sonucunda ortadan kaybolur.
  2. Tüm gözün kanlanması durumunda damla kullanımıyla maksimum 15 gün içinde tüm kanlanma dağılacaktır.

 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu