Gözde Bulunan Kılcal Damar Kanaması, Nedenleri ve Tedavisi

Gözde bulunan kılcal damarları genel olarak kendi kendine düzelse de; çoğu zaman altında yatan bir hastalığın habercisi olabileceğinden ciddiye alınması ve nedeninin saptanması gerekmektedir.

Gözde Kılcal Damar Kanaması 

Göz bebeği dışında kalan ve gözü çevreleyen beyaz kısma konjoktiva denilmektedir.  Konjoktiva aynı zamanda kapsamında sayılamayacak kadar çok kılcal damarlar barındırmaktadır. Gözdeki kılcal damarlarda kanama oluşması için.; bu damarlardaki çatlakların fazla olması gerekmektedir.  Halk arasında pek umursanmayan bu durum bazı durumlarda gözün kaybına bile neden olabilmektedir.

Gözde Kılcal Damar kanlanması

Gözde hassas yapıya sahip olan göz bebeğini çevreleyen beyaz kısım narin bir yapıya sahip bulunmaktadır. Oldukça hassastır.

Gözde bulunan bu kılcal damarlar;

  • Göze gelen bir darbe sonrasında
  • Kan basınının artmasına bağlı

Genişler.

Bu durum sonucunda gözde bulunan bu beyaz kısımda kanlanmalar oluşur.

Genel olarak gözde bulunan kılcal damarları hastayı rahatsız etmez. Çoğu zaman hasta bu kanamaları farkında bile olmaz. Fakat gözde oluşan bu kanamalar ağrı, yanma, sulanma yapmaya başlarsa; o zaman vakit kaybetmeden sebebinin anlaşılması amacı ile bir göz doktoruna baş vurmak gerekmektedir.

Gözde Bulunan Kılcal Damar Kanamalarının Nedenleri

Bazen göz üzerinde meydana gelen bir basınç, bazen ise göze istem dışı değen bir cisim, gözde oluşan enfeksiyonlar,  meydana gelen iltihaplar, göze alınan darbeler; gözünüzde bulunan kılcal damarların kanamasına neden olabilmektedir.

Gözdeki kılcal damar kanaması nedenleri

Tek gözde meydana gelen kanama nedenleri altında ciddi sorunlar yatabilmektedir.  Tıp dilinde Subkonjonktival Kanama ya da   Subconjunctival hemorrhage diye de adlandırılan kanlanma; oluşan bir enfeksiyon ya da -göz tansiyonunun yükselmesi tarzında ciddi bir sağlık sorununun habercisi de olmaktadır. Bu yüzden göz içinde ortaya çıkan örümcek damar kanamalarını ciddiye almak ve nedenini araştırmak amacıyla bir hekim kontrolünde bulunmak gerekmektedir.

Göz İçinde Oluşan Kılcal Damarlardaki Kanamaların Sebepleri  İhtimal Oranları (%)
Diabetik Retinopati 30-54
Retina da oluşan yırtık  12-44
Retina Dekolmanı 7-10
Travma 12-19
Retinal Makroanevrizma 1-7
Arka Vitreus Dekolmanı 4-12
Retina Ven Tıkanıklığı 4-16
Sarı Nokta Hastalığı 1-15
Orak Hücreli Anemi 1-6
Kafa içinde Oluşan Kanamalar 1
Kontrol Altında tutulmayan Hipertansiyon 14
Çeşitli nedenlerle kan sulandırıcılar kullanılması 9
Ani travma sonucu oluşan kanlanma 7
Suya dalışlarda oluşan ani basınç 9
Göz ile ilgili operasyon sonucunda 14
ksürme, kusma, hapşırma, ıkınma sonucu 4
Aşırı Alkol tüketimi 15

Gözde Meydana Gelen Kılcal Damar Kanama Sebepleri

Gözde bulunan örümcek damar kanamalarının gözün boşluğunu tamamen kapsaması halinde; kanama ile birlikte görme hissinde azalma mevcut ise tehlikeli bir durum söz konusu olmaktadır.

Göz içinde bulunan kanamalar genellikle vücut tarafından kendi kendine temizlenir.  Fakat bu kanamanın altında bir neden yatıyorsa bu nedenin satanın acilen tedavi edilmesi gerekmektedir. Örnek olarak gözde çeşitli nedenle lazer tedavisi alan bir şeker hastası ise; ortaya çıkan kanama için beklenmesi mümkün olmaktadır. Fakat bu kanamaların nedeni bir retina yırtılması ise acil olarak cerrahi müdahale gerekmektedir.

Gözdeki Kılcal Damar Kanaması Tedavisi

Göz içinde bulunan kılcal damarlarının tedavisi; kuşkusuz ki; neden vuku bulduğuna bağlı bulunmaktadır. Bu kanamalarının neden kaynaklandığı anlaşılmadan tedavi metodu hakkında kesin bir şey söylemek mümkün olmamaktadır. Çoğu zaman gözde bulunan kılcal damarların kanamaları en fazla iki hafta içinde kendi kendine geçmektedir.  

  • Gözle fark edilen kılcal damarları kanamaları damla kullanılması durumunda yirmi dört saat süre zaafında
  • Bütün gözü saran kılcal damarların kanaması ise yine damla kullanılması sayesinde en fazla on beş gün içinde geçmektedir.

Gözde kılcal damar kanamalarında bazen hasta görme duyusunda azalma, kırmızı renkte görüntü gölgeler uçuşan cisimler görmeye başlar. Doktorunuz ilk olarak ultrason isteyecektir. Çekilen göz ultrasonun da her hangi bir sorun çıkmaması durumunda doktorunuz size on beş ya da yirmi gün dik olarak dinlenme önerecektir.

Gözdeki kılcal damarların kanamasının tedavisi

Doktorların göz kanaması geçiren hastalarına dik dinlenme önermesinin ana nedeni; oluşan kanamanın, aşağılara akarak gözden uzaklaşmasını sağlamaktır.

On beş günün üzerinde devam eden kılcal damar çatlamaları gözde görülmemektedir. Eğer çatlama nedeninin altında yatan başka bir hastalık yoksa o zaman direk tedavi söz konusu olmamaktadır. Bazı damlalarla göz rahatlatılır ve temizlenir. Kanlanmanın geçmesi beklenir. Bu tür durumlarda eğer retina yırtılması bağlı bir kanama söz konusu değilse cerrahi bir müdahaleye de gerek duyulmamaktadır.

 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu