Gözde Damar Tıkanıklıklığı Lazer ve İğne Tedavisi

Gözde damar tıkanıklığı tedavisinde ameliyat şarttır. Bu ameliyatlarda Lazer ya da iğne gibi son on beş yılda gelişen ağrısız ve dikişsiz müdahaleler başarılı sonuçlar vermektedir.

Göz Damar Tıkanıklıklığı Tedavisi

Göz yaşı; üst göz kapağının altındaki gözyaşı bezinden salgılanır ve gözün ön yüzeyi temizleyip nemlenmesini sağladıktan sonra, gözün iç kenarındaki göz yaşı kesesine oradan da burun içine akar. Normal fizyolojik bir olay bu durum gün içinde bir çok kez olmasına rağmen bizler bun farkına varmayız.

Göz damar tıkanıklığı tedavisinde oldukça basit olan balon uygulaması da kullanılmaktadır. Uzun süren enfeksiyonlar darlık oluşturur. Balon uygulaması yapılarak bu darlık açılır ve hastanın daha büyük cerrahi yönteme gerek kalmadan çözüme ulaşmasını sağlar. Oldukça basit olan bu uygulama pahalı olduğundan pek kullanılmamaktadır.

Erişkin çağlarda gözün aşırı sulanmasının nedeni gözyaşı kanalının tıkanması olmaktadır. Çapaklanma ile devam eden bu belirtiler sonucunda hemen doktora gidilmezse ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Göz damar tıkanıklığının tedavisi cerrahidir.  Bu cerrahi yöntemle; yumuşak dokuyu zedelemeden tıkalı bölüme yeni bir kanal açılır. Bu operasyon kansız ağrısız yarım süren başarı oranı yüksek bir müdahaledir.

  • External Dakriyosistorinostomi
  • Endoskopik Dakriyosistorinostomi
  • Transkanaliküler Lazer Dakriyosistorinostomi

Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Gözyaşı kanal tıkanıklıkları sadece göz sağlığını değil; hastanın aynı zamanda yaşam kalitesini etkiler. Bu tıkanıklıklar hastanın hem sosyal hayatını hem de sağlığını ciddi olarak etkileyen unsurlardır.  Görsel anlamda da sürekli çapaklı ve sulanan bir gözle yaşamak son derece rahatsız edici olmakla beraber, toplum tarafından da kabul edilmeyen bir durum oluşturmakta. Bu yüzden;  her şeyden önce,  tedavi edilmeyen durumlarda estetik bir sıkıntı ortaya çıkmaktadır.  Bunun dışında sağlık açısından da ciddi problemlere nende olmakta. Hasta sürekli bir enfeksiyon hali içinde yaşamaktadır. Bu da göz sağlığını ciddi ölçüde tehdit eden bir durumdur.  Tedavi edilmeyen ağır durumlarda; göz yaşı kesesinin boşalamaması yüzünden oluşan;  göz yaşı kese iltihapları durumu daha da işin içinden çıkılmaz hale getirip; çok ciddi apselerle uğraşılmak zorunda bırakıyor. İhmal edilmemesi tedavisi edilmesi zorunlu olan ciddi bir sağlık durumudur.

Göz Damar Tıkanıklıklığı Lazer Tedavisi

Göz damar tıkanıklığı sorunu yaşayan hasta; bu sorundan kurtulmak ve kesin tedavi olmak için ameliyat yolunu seçmek zorundadır. Lazer ile yapılan müdahale pek çok açıdan tercih nedeni olmaktadır. Endonazal Lazer DSR adı verilen bu uygulama da cilt üzerinde her hangi bir kesi yapılmasına gerek kalmaz. Müdahale burundan yapıldığı için kanama kontrolü oldukça avantajlı hale gelir. Bunun yanında Endonazal Lazer DSR operasyonları konusunda uzman tecrübeli bir doktor tarafından yapılmalıdır.  Bu operasyonlarda; operasyonu yapan doktora bir kulak burun boğaz mütehassısı eşlik eder.

Göz Kanal tıkanıklıklığı lazer uygulaması

Endonazal Lazer DSR Avantajları

Endonazal Lazer DSR ; hasta için pek çok konuda açık DSR operasyonlarından daha avantajlı hale gelmektedir:

  • Cilt üzerinde kesik izi olmadığı için estetik olarak tercih nedeni olmaktadır.
  • Operasyon süresi oldukça kısa sürmektedir.
  • Ameliyat sırasında ve sonrasında komplikasyon oranı oldukça düşüktür.
  • Operasyonda dikiş izi ya da dikiş olmamaktadır.

Göz Kanal Tıkanıklığı İğne Tedavisi

Göz kanal tıkanıklığı iğne tedavisi; göz içine iğne yapılması şeklinde olur. Son on beş senede oldukça popüler hale gelen bu müdahalede iğne direk göze yapıldığı için bazı hastalar tarafından korkutucu bulunmakta tercih edilmemektedir.  Oldukça basit olan bir müdahale şeklidir.

Göz kanalları tıkanıklığı İğne Tedavisi

Göz kanalları tıkanıklığında iğne tedavisi;

  • İğne ile müdahaleye başlamadan önce İlk olarak gözler antiseptik su ile iyice dezenfekte edilir.
  • Hasta işlem sırasında ağrı hissetmemesi için göze uyuşturması amacıyla anestezik bir madde damlatılır.
  • Operasyon sırasında mümkün olduğu kadar İnce iğne kullanılır.
  • Gözün beyaz kısmı iğne uygulamasının yapılacağı alandır. 
  • İğnenin ardından göz içine herhangi bir mikrop olasılığına karşı antibiyotik  içerikli damla damlatılır.
  • Göz iğne ardından mikrop kapma olasılığına karşı birkaç gün kapalı tutulur.

Bir kaç saniye gibi çok kısa süren bir işlem olan gözlerdeki damar tıkanıklığı için yapılan iğne ile tedavi  esnasında hasta hafif de olsa bir batma hissi hisseder.  Gözün içine yapılan iğne tedavisi uygulaması çok basit, kansız, ağrısız ve kısa süren bir işlem olmasına karşılık cerrahi bir müdahale şeklidir. Bu yüzden operasyonun oldukça steril koşullarda; herhangi bir mikrop bulaşmamasına özen gösterilerek yapılmalıdır.  İğne tedavisi damar tamamen açılana kadar; hekimin önerisine bağlı olarak ayda bir ya da iki ayda bir tekrarlanmaktadır. İğne tedavisi arkasından batma, kaşıntı, ağrı ya da çapaklanma gibi sorunlar yaşandığı taktirde herhangi bir mikroba karşı önlem olarak hemen hekiminizle iletişime geçmeniz gerekmektedir.  



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu