Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığının Tedavisinde Tüp Ameliyatı
Gözyaşıkanalı tıkanıklığında uygulanan tüp yerleştirme ameliyatı nasıl bir ameliyattır, ameliyat öncesi hazırlıkları, ameliyatın gerçekleştirilme safhaları ve sonrası hakkında makale.
Gözyaşı Kanalı Tıkanıklık Ameliyatları
Yenidoğanların yarısında görülen bir rahatsızlık olan gözyaşı kanalı tıkanıklık hastalığı kimi durumlarda kendiliğinden iyileşen, kimi durumlarda ise tedaviye ihtiyaç duyan bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın tedavisinden kullanılan birbirinden farklı yöntemler hem yaşa hem de rahatsızlığın durumuna göre değişmektedir. Bu tedavileri şöyle sıralamak mümkündür:
- Bir ile iki yaş arası sondalama
- İki ile dört yaş arası tüp takma (entübasyon)
- Yetişkinler gözyaşı kanal cerrahisi
Gözyaşı kanalı ameliyatı ile açılan gözyaşı kanallarının yeniden tıkanma olasılığına karşı bazı durumlarda cerrahi ile birlikte tüp yerleştirme işlemi de uygulanır. Bu sayede açılan kanalın tekrar kapanma riski ortadan kalkar. Belli bir süre duran bu tüp daha sonra burundan çıkartılmaktadır. Ameliyatın endoskopik yöntemle gerçekleştirilmesi yüzde kişiyi psikolojik olarak rahatsız edebilecek kesi izlerinin önüne geçmektedir.
Ameliyat sonrası beş ile yedi gün arasında istirahat süresi bulunmaktadır. Mecbur kalan kişiler gündelik hayatlarına ve işlerine dönebilseler de ideal olan bu süre içerisinde evde istirahat etmektir.
Gözyaşı kanalı tedavisinde son yıllarda klasik cerrahi tekniklerinden vazgeçilerek, endoskopik yöntemle, kameralar aracılığıyla cerrahi yöntemi uygulanmaya başlamıştır.
Gözyaşı Kanalı Tüp Yerleştirme Ameliyatı
Gözyaşı kanalı tıkanıklığında sondalama işlemi ile kanalın açılması başarısız olursa ilerleyen süreçte kanala tüp yerleştirme (entübasyon) operasyonu gerçekleştirilir. Bu işlemde kullanılan tüp silikon bir tüptür ve gözyaşı kanalı boyunca takılır. İşlem oküloplastik cerrahlar tarafından, endoskopik yöntem ile gerçekleştirilir. Herhangi bir cerrahi müdahale olmadan kameralar aracılığıyla burun içinde dikişsiz olarak uygulanır.
İşlemde yerleştirilen silikon tüplerin hepsi aynıdır, farklılık sadece tüplerin yumuşaklıklarında ve şekillerinde görülmektedir. hangi yapıda silikon tüpün kullanılacağına doktor karar vermektedir. Bu tedavi şekli ilk olarak 1968 yılında uygulanmaya başlanmıştır.
Tüp yerleştirme operasyonu genel anestezi altında gerçekleştirilen bir uygulamadır. Lokal anestezi altında da uygulanabilmesine rağmen çoğunlukla tercih edilen genel anestezidir. Çocuklarda her zaman genel anestezi altında gerçekleştirilmekle birlikte yetişkin kişilerde lokal anestezi de uygulanabilmektedir. Buruna yerleştirilecek olan silikon tüp gözyaşı kanalın başlangıcına yerleştirilerek kanalın burna açılan kısmına kadar devam eder.
Operasyon ameliyathane koşulları altında gerçekleştirilir ve yaklaşık olarak 60 dakika sürmektedir. Uygulama esnasında herhangi bir cerrahi kesi işlemi uygulanmaz ve mikro kameralar yardımıyla işlem gerçekleştirilir. Tedavi esnasında burun içerisinde başkaca bir sağlık problemine rastlanmazsa işlemi tekrar etmeye gerek yoktur ama kanalın doğuştan dar veya girişin kemikle kaplı olması gibi esktrem durumlarda uygulamanın tekrar gerçekleştirilmesi gerekebilmektedir.
Burun içinden yerleştirilen silikon tüp bir buçuk ay ile üç ay gibi bir süre aralığında burun içerisinde kalmaktadır. Gerekli kontroller sağlandıktan sonra doktor tarafından çıkartılmasına karar verildiğinde tekrar anestezi altına girmeye gerek kalmadan oküplastik cerrah tarafından yerinden çıkartılır.
Entübasyon uygulamasının özellikle çocuklarda meydana gelebilecek olumsuz etkileri şunlardır:
- Basit bir işlem gibi görülmesine rağmen özellikle ufak yaştaki çocuklarda travmatik bir etkiye neden olabilir. Bu nedenle oldukça özenli bir şekilde, oldukça yetkin bir cerrah tarafından gerçekleştirilmesi gerekebilir.
- Uygulama esnasında özellikle kanalın kemik tarafından kapalı olması gibi durumlarda bu tedavi işe yaramadığı için çocuklar gereksiz yere genel anestezi altına alınmış olur.
- Ufak çocuklar sürekli gözleriyle oynarlarsa tüp yerinden çıkabilir.
Bu tür olumsuzluklar olmazsa uygulama neticesinde kanal tıkanıklığının tedavi edilme oranı yüzde seksen ile yüzde yüz arasında değişmektedir. Bu açıdan oldukça başarılı bir tedavi yöntemidir.
Kanal içerisinden gerçekleştirilen tüpün kaymasını engellemek için uçları düğümlenerek yerleştirilir. Kişideki anatomik yapıda herhangi bir bozukluk oluşturmayan ve çıkartıldıktan sonra anatominin normal haline dönmesini sağlayan bir yöntemdir.
Olumlu yönlerine rağmen entübasyon tedavisi çocuklarda erken yaşlarda işe yarayan bir yöntemdir bu nedenle işlem iki yaşından itibaren vakit geçirmeden uygulanmalıdır. Eğer sondalama işlemi işe yaramadıysa tüp yerleştirme tedavisi bu nedenle vakit geçirmeksizin başlamalıdır.