Hamilelikte Vajinada Varis Nedenleri ve Tedavisi

Hamilelik dönemlerinde vajinada oluşan varislerin tedavisinde ilaç veya cerrahi müdahale, bebek açısından tehlikeli olabileceğinden ötürü uygulanmaz.

Hamilelikte Vajinada Varis

Vajinada ortaya çıkan varisler bilhassa hamile bayanlarda daha sık rastlanılan bir sağlık sorunu olmaktadır. Anne karnında gelişmekte olan bebeğin vajinaya baskı ve paralelinde gebelik döneminde oluşan kabızlıklar; vajinada oluşan varisleri tetiklemektedir. Bilhassa bacaklarında varis olan bayanların; hamile kalmadan önce bu konuda gerekli olan tedavilerini yaptırmaları gerekmektedir.

Vajina bölgesinde bulunan veya bu bölgenin etrafında bulunan damarların; venöz yetmezlik ismi de verilen kapaklarında oluşan sorunlar nedeniyle; meydana gelen kan dolaşımındaki düzensizliklere bağlı olarak damarlarda oluşan genişleme sebebiyle vajinada varisler oluşmaktadır.

Vücutta genel olarak yüz bölgesinde ve bacaklarda olduğu düşünülen varisler vajinada da oluşabilmektedir. Bilhassa hamile kadınların vajinal varis kabusu haline gelmektedir. Toplardamarlarda meydana gelen genişlemeye kısaca varis denilmektedir. Varis oluşumun en önemli nedeni toplardamar içinde bululan kirli kanın geri dönmesini engelleyen kapaklarda ortaya çıkan bozulmalardır.Hamile kadınların vajinasında değişen hormonlara bağlı olarak veya çeşitli faktörler yüzünden damarlarda bulunan kapakçıklarda sorun oluşabilmekte, bozulabilmektedir. 

Belirtileri

Vajinada ortaya çıkan varisler genellikle hamilelik sürecinde daha fazla rastlanılan bir sağlık sorunu olmaktadır. Hamilelikte bayanların sıklıkla rastladığı kabızlık ve bebeğin büyüdükçe vajinaya yaptığı basınç sonucunda oluşan bu sorun; kadınlar için oldukça sıkıntı yaratan bir sorun olmaktadır. Bilhassa bacaklarında varis olan bayanların; hamile kalmadan önce bu sıkıntıları yaşamamak için tedbir alması gerekmektedir.

Hamilelikte Vajinal Varis

Gebelikte vajina bölgesinde oluşan varislerin en belirgin belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır:

  • Bacaklarda bulunan toplardamarda meydana gelen varisler; kıvrımlaşır, toplanır ve uzamaya başlar. Bu varisler; mavi veya yeşil renkler alır. Küçük çaptaki varislerse mor, mavi, kırmızı renkte, örümcek ağını andıran şekillerde yaygınlaşır.
  • Toplardamarda biriken kan; anne adaylarında baş dönmesine hatta bayılmalara neden olabilmektedir.
  • Tüm bacağa yayılan ağrılar ve bacaklarda oluşan ağırlık hissi ve baskı
  • Bacaklarda bulunan damarlarda meydana gelen kan toplanmaları veya göllenmeleri tekrar kalbe dönecek ve buna bağlı olarak bebeğe giden kan miktarı azalacaktır. Bu da erken doğuma sebep olabilmektedir.
  • Damarlarda oluşan kan pıhtılaşmalarına bağlı olarak ciltte oluşan trombofilerbit ismi verilen sorunlar.
  • Akciğerde oluşan embolisi

Nedenleri

Gebelik sürecinde vajinada oluşan varislerin nedenleri arasında en belirgin olanları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Genetik sorunlarla ilgili olarak toplardamar kapaklarında meydana gelen bozukluklar veya sorunlar
  • Sürekli ayakta alışan kadınlarda
  • Gebelik öncesinde bacaklarında varis olan kadınlarda
  • Direk olarak gebelik süreci; hamilelik öncesinde varis sorunu olmayan kadınların vajinasında bu sağlık sorununun oluşmasında neden teşkil etmektedir.
  • Gebelikte alınan kilo fazlalıkları
  • Hamilelik sürecinde kadınların hormonlarında olan değişimlere bağlı olarak toplardamarlarının kas yapısında ve damar duvarlarında oluşan değişimler
  • Hamileliğe bağlı olarak vücutta bulunan ve damarlarda dolaşan kan akımında olan artış.
  • Anne adayları ayakta kaldığında; bebeğe ve anneye daha fazla oranda kan göndermek isteyen kalp daha fazla bir performansla çalışır. Bu da damarlardaki basıncın artmasına hatta vajinada varisler oluşmasına sebep olabilmektedir.

Zararları

Hamilelik sürecinde vajinada varis olan kadınların doğum sırasında da sıkıntı çekebilme ihtimalleri oldukça fazladır. Vajinasında varis olan hamile kadınların çoğu zaman normal doğum yapmaları tehlike arz edebilir. Genellikle bu sorunu olan bayanlara sezaryen ile doğum önerilmektedir. Bunun da ana nedeni doğum sırasında oldukça fazla kanamaya yol açabilme ihtimalidir. Kadın doğum uzmanları tarafından fark edilen bu sorun; aynı zamanda kalp damar doktorları tarafından da kontrol altında tutulmalıdır.

Tedavisi

Anne adaylarının vajinasında ortaya çıkan varislerin tedavisinde cerrahi yöntem veya ilaç tedavisi; bebeğe zarar verme riskinden dolayı uygulanmaz. Bazı durumda hamileliğe bağlı olarak, bebeğin yaptığı baskı veya aşırı alınan kilolara ya da hormon değişimlerine bağlı olarak ortaya çıkan vajinadaki varisler; doğum sonrasında kendi kendilerine geçebilmektedir. Bu nedenle hamile bayanlarda varis tedavisinde tek amaç daha fazla ilerlemesine engel olmaktır. Hamile olan bayanların bu tarz bir sorunla karşılaşmaması veya ilerlemeyi durdurması yapacağı doğal yöntemler ve aynı anda doktor kontrollünden doğum sonrasına kadar devam eder. Peki hamile bir kadın eğer vajinada varis sorunu varsa ilerlemesini sağlamak için neler yapmalı? Bu konuda bilhassa bacak kaslarının sık sık çalıştırması, bunla ilgili egzersizler yapması oldukça önemlidir. Düzenli olarak yürüyüşler yapması hem bu sağlık sorunun ilerlememesi sağlayacak hem de doğumu kolaylaştıracaktır. Sürekli bacaklarını hareket ettirmesi gereken anne adayları dinlenirken bacaklarını kalp hizasından daha yukarıda tutmalıdır. Varis çorabı kullanmak da vagina varisleri konusunda olumlu sonuçlar verecek en azından ilerlemesine engel olacaktır. Doğum yapan anne adaylarının, doğum sonrasında eğer hala şikayetleri varsa Üçüncü aydan sonra tedaviye başlamaları gerekmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu