Hemanjiom Tanımı, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Bebeklerde sıklıkla görülen damar beni rahatsızlığına hemanjiom denir. Hemanjiom rahatsızlığının tedavisi mümkündür. Kendi kendisine yok olan hemanjiom tek seansta tedavi edilebilmektedir.

Hemanjiom Tanımı

Hemanjiom rahatsızlığı doğuştan gelen rahatsızlık türlerinden birisidir. Yeni doğan bebeklerde sıklıkla görülen bu rahatsızlık belirli bir noktada toplanan damarların, melanosit hücrelerinden farklılaşarak ortaya çıkan nevüs şeklini alması ile bilinir. Rahatsızlığın ilk aşamalarında herhangi bir reaksiyon görülmez fakat hızlı bir şekilde büyüme eğilimi olan Hemanjiom kısa süre içerisinde tedavi gerektiren rahatsızlık türlerinden birisidir. Aynı zamanda yakından izlenmesi gereken ve gözlenmesi gereken hastalıklardan birisidir.

Çoğu zaman hızla büyüme riski ile karşı karşıya kalınması muhtemel olan Hemanjiom, kendi kendiliğine yok olabilmektedir. Fakat rahatsızlığın ilerleme riskine karşı uzman doktora görülmek en uygun seçenektir. Gerekli muayeneler yapıldıktan sonra doktor Hemanjiom rahatsızlığı için uygun tedavi yöntemini belirleyecek ve bu konuda sizleri bilgilendirecektir.

Hemanjiom rahatsızlığının Türkçe sözlükteki tanımı ”damar tümörü” olarak bilinmektedir. Atardamar, toplardamar ve kılcal damar gibi yapılarda meydana gelen tümör çeşidi olarak bilinen bu rahatsızlık iyi huylu tümör çeşididir. Her ne kadar büyüme eğilimi olan rahatsızlıklardan birisi olarak görülse de hemanjiom iyi huylu tümör olarak tanımlanmıştır. Hemanjiom rahatsızlığının kötü huylu olanı ise hemanjiosarkom olarak adlandırılmaktadır.

Belirtileri

Hemanjiom rahatsızlığı yeni doğan bebeklerde sıklıkla görülen ve estetik görünümün bozulması ile ortaya çıkan rahatsızlıklardandır. Bebeklerin yüz, dudak, boyun, ense ve kulak çevresinde sıklıkla rastlanan bu rahatsızlık ilk etapta endişe uyandıracak düzeyde farklı bir görünüm yaratır. Hemanjiom rahatsızlığının %1 oranında ölümcül tehlikesi olduğu bilinmektedir. Özellikle ilerleyen türlerde bu durum sıklıkla görülebilir.

Hemanjiom hastalığının nadiren görülen belirtileri şu şekildedir;

  • Görme duyusunda tıkanıklık meydana gelmesi (göz çevresini kapladığı durumlarda oluşur)
  • İşitme duyusunda tıkanıklık meydana gelmesi (kulak çevresini kapladığı durumlarda oluşur)
  • Nefes alma fonksiyonunun işlevselliğini yitirmesi
  • Estetik görünümün kaybedilesi
  • Yüz hatlarında meydana gelen değişiklikler
  • Derinin dökülmesi (nadiren görülür)
  • İç kanama riski (nadiren görülür)

Yukarıdaki belirtiler dışında iç organlarda hemanjiom rahatsızlığının meydana gelmesi ile birlikte ölümcül riskte artış görülür. İç organda gelişim gösterebilen bu rahatsızlıkta çeşitli komplikasyonlar görülebilir. Bunlar arasında en büyük risk kalp yetmezliği ile bağlantılı olan kanama durumlarıdır. Acil müdahale gerektirdiği gibi sürekli olarak uzman doktor gözetiminde hastalığın gelişimi izlenmelidir.

Organlarda hemanjiom oluşumunun algılanabilmesi için MR çekim, tomografi çekim ve anjiografi sonuçlarına bakılır. Hayati önem taşıyan iç organlardaki hemanjiom için uzman doktorlar hastayı yakından takip etmektedir.

Tedavi Yöntemleri

Hemanjiom tedavisinde rahatsızlığın çeşidine göre farklı yollar izlenebilir. Genellikle ilaç ile tedavi yöntemi, lazer ile tedavi yöntemi, criyoterapi, infrared koagülasyon ve eksizyon yöntem kullanılır. Tedavilerin uygulanması için uzman ekibin olaya müdahale etmesi gerekir. Uzman doktorlar hemanjiom türü ve büyüklüğüne göre rahatsızlığı tek seansta tedavi edebilir. Fakat nadiren görülse de birkaç seans ile tedavi uygulandığı bilinmektedir.

Bazı durumlarda kendiliğinden kaybolan ve lekeli deri görünümü bırakarak yok olan bu rahatsızlık tedavi gerektirmeyebilir. Fakat bu konuda en uygun yöntem uzman doktora görülerek tedavi sürecinin başlatılmasıdır.

Hemanjiom tedavi yöntemleri şu şekildedir;

  1. İlaç Tedavisi : Farklı sorunlar görülen hemanjiom rahatsızlığında ilaç desteği verilir. Uzman doktorların takdiri doğrultusunda uygulanan bu yöntemde hasta yakından takip edilir ve estetik görünümde yaşanan gelişmeler ile ilgili ne yapılması gerektiğine karar verilir. Bu süreçte ilaçların periyodik olarak kullanılması ve aksatılmaması istenilir. Bu tedavi yönteminde bazen hap şeklinde verilen ilaçlarla tedavi uygulanabilirken bazense deri altına enjeksiyon yapılarak günlük olarak ilaç verilebilmektedir. Eğer enjeksiyon ile uygulama yapılıyorsa damar içerisinde kanama riski oluşur. Bu gibi durumlarda kanamayı durduran ek ilaçlar verilebilmektedir.
  2. Lazer Tedavisi : Birçok kaynakta lazer ile tedavi yönteminin etkili olduğu kadar olumsuz yanlarının da olduğu vurgulanmıştır. Bilindiği üzere günümüzde estetik tedavisinde lazer önemli bir seçenektir. Hemanjiom rahatsızlığında da estetik görünümün ve sağlığın kazanılması açısından uygun şartlarda lazer tedavisi uygulanabilmektedir. Fakat bu tedavi yönteminin kişiden kişiye farklı etkiler gösterdiği gözlemlenmiştir. Bunlardan birisi skarların ortaya çıkması durumudur. Skar bir diğer anlamda yara izi veya çeşitli yaralar anlamında kullanılır. Bu tür yaraların gelişme ihtimaline karşı lazer sonrası lezyon tedavisi uygulanmalıdır.
  3. Eksizyon Tedavisi : Hemanjiom rahatsızlığının en önemli belirtilerinden birisi nefes güçlüğüne varan etkisinin olmasıdır. Bu tür durumlar görüldüğü takdirde eksizyon yöntemi kullanılır. Yapılacak cerrahi operasyon öncesinde damar bölgesi ve üst deri yüzeyi detaylı bir şekilde incelenmektedir.
  4. Criyoterapi Tedavisi : İlk evrelerde uygulanan tedavi yöntemidir. İlk 3 yönteme oranla daha az başarılı sonuç verdiği için günümüzde çok sık kullanılmamaktadır. Fakat dondurarak tedavi etme yöntemi olarak bilinen criyoterapi, hemanjiom hastalarına alternatif seçenek olarak sunulmaktadır.
  5. İnfrared Koagülasyon Tedavisi : Hemanjiomu tamamen ortadan kaldıran ve yüksek oranda başarılı sonuç veren tedavi yöntemidir. Bölgede yapılan inceleme sonunda damar tümörünün ısıtılarak yakılması sağlanır. Böylece hastanın başarılı sonuçlar alması mümkündür. Ayrıca günümüzde en sık kullanılan tedavi yöntemlerinden birisi olarak ön plana çıkmaktadır.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu