İç Varis Ameliyatları Aşamaları ve Ameliyat Riskleri

Bir toplardamar sorunu olan varis iç varisler ve yüzeysel varisler diye ikiye ayrılmaktadır. iç varislerin tedavisi ve müdahalesi yüzeysel varislere oranla daha zor olmaktadır.

İç Varis Ameliyatı

Toplardamar sorunları arasında en tehlikeli olan varis türü iç varisler olmaktadır. İki bin senesinde itibaren tıp konusunda adı geçen ve o zamana kadar herhangi bir tedavisi yapılmayan bir varis hastalığı olan derin varis veya gizli varis olarak da isimlendirilmektedir. Genel de varisler iki ana guruba ayrılmaktadır. İç varisler ve yüzeysel varisler. Yüzeysel varis sorunu olan hastaların yüzde doksanlık bir kısmında farkında olmasa da iç varis riski de bulunmaktadır. Bu toplardamar sorunu aynı zamanda venöz yetmezliği olarak da isimlendirmektedirler.

İç varis konusunda şüphe olan hastalarda kesin tanını konulması amacıyla muayene sonrasında doppler çekilir. Gerekli görülmesi halinde hastaya emin olabilmek için karında bulunan toplardamarları da incelemeye yarayan tetkikler yapılabilmektedir. Toplardamarlarda oluşa sorunlara bağlı olarak kirli ve oksijeni azalan kanların kalbe ve akciğerlere geri taşındığı bu damarlar kıvrılır, genişler veya kapakçıkları da bozulabilir. Toplardamar sorunu oluşumuna neden olan sorun ne ise bu sağlık sorunun tedavisinde ilk olarak o sorun giderilmeye çalışılır.

Ameliyatsız tedavi yöntemleri günümüzde oldukça rağbet görse de iç varislerde iç kısımda ve derinde bulunan toplardamarlara köpüklü varis tedavisi, radyo frekans yöntemi veya lazer uygulaması sayesinde ulaşılması mümkün olmadığından direk olarak cerrahi müdahaleler gerekebilmektedir.

Aşamaları

Hastalarda iç varis sorunu olması durumunda yapılan tedaviler yeterli gelmeyip hasta açısından sıkıntılar büyüyerek bir de damar genişleyerek patlama konusunda risk oluşturuyorsa acil olarak ameliyata alınması gerekmektedir.  Yapılan bu ameliyatının ana amacı hastanın rahat ettirilmesi ve sorunlu olan damarın ortadan kaldırılarak tedavi edilmesidir. İç damar ameliyatlarında sorunlu olan damar yanında sorunlu o damarda bulunan ve kan akışının yer çekimi karşısında mağlup olarak geri akmasını engelleyen kapaklardaki sorunlar da tedavi edilmeye çalışılır. Onarılamaması sonucunda bu kapaklar değiştirilir.

İç varis Ameliyatları

 İç varis ameliyatının aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Operasyon yapılmadan önce hastaya genel anestezi verilir.
  • Sorunlu olan damara genellikle karından girilir.
  • İki santimetre civarında; sorunlu olan damarın üzerinde bulunan yüzeye kesik açılır.
  • İçte bulunan toplardamara ulaşılır ve damarın iki ucu özel bir yöntemle bağlanır.
  • Varise neden olan damar kesilerek çıkarılır ve kesik olan damarın içinden özel bir damar yerleştirilerek dikilir.
  • Bu arada toplardamar sorunu oluşmasına neden olan damardaki kapakçıklar kontrol edilir. İlk olarak bu kapaklarda oluşan sorunlar onarılmaya çalışılır. Onarılamayacak halde olan kapaklar değiştirilir.
  • Kesik kapatılır.

Ameliyat Öncesi Hazırlık

Varis hastaları konusunda toplardamar sorunu tehlikesi oldukça büyük olduğunda hastanın kontrol edilmesi ve hastada iç varis oluşumun engellenmesi gerekmektedir. Uygulanacak tedavi konusundan en önemli aşama hastada kan pıhtılaşması riski göz önünde tutularak tedbir alınmasıdır. Bu amaçla hastaya antikoagulan tedavisi uygulanır. Aynı zamanda hastaya doktorun uygun görmesi halinde pıhtı önleyen ilaçlar verilir. Varis çorabı kullandırılır. Hastanın sorunlu damarına anjiyo ve stent uygulaması da yapılabilmektedir.

İç varis sorunu olan hastanın bir gece önceden her hangi bir şekilde bir şey yiyip içmesi engellenir. Bu hastaya ameliyat öncesi tetkikler gerekmesi durumunda tekrar yapılır. Hastaya ameliyat hakkında gerekli bilgi verilir.  Ameliyat duruma göre bir veya iki saat sürmektedir.

İyileşme Süreci

İç varis hastalarının iyileşme süreci; sıkıntı yaratan damarın bulunduğu ve hangi organa yakın olduğuna göre değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda ameliyat sonrası bakım ve hastanın sağlıklı bir yaşama yönelmesi iyileşme sürecini kısaltan unsurlar arasında yer almaktadır. Genel olarak iç varis ameliyatlarından sonra bir hafta içinde hastaneden taburcu olan hastanın kesin olarak iyileşip günlük hayatına geri dönmesi bazen iki ayı bulabilmektedir.

İç varis ameliyatlarından sonra hastan ne kadar çabuk bir şekilde ayağa kaldırıp yürütülürse iyileşme süreci o kadar kısa olmaktadır. Hastanın bu süreyi kısaltmak için beslenmesine dikkat etmesi, alkol sigara kullanmaması, sıcak su ile banyo yapmaması, beslenmesine dikkat etmesi, dinlenmesi ve bunun yanında uygun olan egzersizler ve yürüyüşler yaparak kontrollerine zamanında gitmesi gerekmektedir. İç varis ameliyatından sonra uygulanacak bitkisel tedavi yöntemleri ve bitki kürleri de hastanın iyileşme sürecini kısaltan unsurlar arasında yer almaktadır.

Ameliyat Riskleri

Varis ameliyatının en büyük riski; ameliyattan sonra hastanın yaşamını sağlıklı bir şekle dönüştürmemesi ve varis oluşturmasına neden olan sorunu tedavi ettirmemesi halinde bu sorunun tekrar tekrarlama olasılığıdır. Bunun dışında hastada ameliyat sonrası kanama ve ödem meydana gelebilmektedir. Sorunlu olan ve operasyon geçiren toplardamarda daha sonra kan pıhtılaşmasının oluşma riski de oldukça büyük seviyededir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu