İç Varis Hastalığı ve Kullanılan Tedavi Yöntemleri

İç varis nasıl bir hastalıktır, ne şekillerde tedavi edilir, tedavi yöntemleri nelerdir, tedavide kullanılan metotların türleri ve ayrıntılı uygulanış şekilleri hakkında makale.

İç Varis ve Tedavisi

Toplumda iç varis olarak bilinen derin ven yetmezlik dış varis kadar olmasa da sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Bu hastalıkta varis oluşan damarlar yüzeysel venlerdeki gibi gözle görülemez. Daha derin olan toplardamarlarda meydana geldiği için özel görüntüleme teknikleri ile teşhis edilmeleri mümkündür. Çoğunlukla yüzeysel (dış) varisten sonra meydana gelir. Nadiren olmakla birlikte dış varis görülmeden de doğrudan iç varis deneyimlenebilir.

Bacaklarda görülen iç varis yüzeysel varisten farklı şekillerde tedavi edilmektedir. Çünkü bu hastalıkta varis, derinlerde olan ve kasların içinden geçen derin venöz sistemdeki toplardamarlarda meydana gelir. Bu nedenle teşhisi daha zor olan bir rahatsızlıktır. 

İç varis hastalığı tedavi edilmezse daha ciddi sağlık problemlerine neden olabilen ve kişilerin hayat kalitelerini yüksek düzeyde etkileyen bir rahatsızlıktır.

Bu rahatsızlığın tedavi yöntemleri birkaç farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Yüzeysel varislere oranla iç varislerin tedavisi daha zorlu ve deneyim gerektiren bir durumdur.

İç Varis Tedavi Yöntemleri

Bacaklardaki daha derin toplardamarlarda meydana gelen varislerin tedavileri bacaklardaki yüzeysel damarlarda meydana gelen varisler farklıdır. Çoğu durumda yüzeysel varis tedavisi iç varislerde de gerilemeye sebep olabilir.

Cerrahi Tedaviler

Bacaklardaki iç varis tedavileri için cerrahi yöntemlerle yapılır. Bunlar varisin ve hastanın koşullarına göre değişiklik göstermektedir. Cerrahi tedaviler şöyle sıralanabilir:

  • İnkompetan Valv Onarımı: Bu tedavi yöntemi toplardamar kapaklarında herhangi bir problemi bulunmayan hastalar için kullanılmaktadır. Bu yöntem de kendi içerisinde;
  1. İnternal Valvuloplasti: Bu yöntemde damar duvarına hiçbir müdahalede bulunulmadan valvler damar içerisine sağlamlaştırılır.
  2. Anjioskopik Asiste Valvuloplasti: Bu yöntemde valvler dikiş suretiyle sağlamlaştırılır. Dikişler içeriden ve dışarıdan olacak şekilde gerçekleştirilir. Bu sayede kapakların daha istikrarlı bir şekilde çalışmaları sağlanır.
  3. Eksternal Banding: Bu yöntemde toplardamarın etrafı dacron veya otojen bir madde ile sarılarak valve işlerlik kazandırılır. Bu yöntem sayesinde damar çeperine destekte bulunarak damarlardaki kapakların işlevi kaybederek kapak yetmezliği oluşmasının önüne geçilir. Düzgün bir şekilde çalışan kapaklar varisi oluşumunu engellediği gibi olan varislerin de geçmesini sağlar.
  • Ven Valv Transplantasyonu: Bu operasyonda ven segmenti yerleştirilmektedir. Ülserli hastalarda yüzde elli civarında iyileşme gösteren bir metottur.
  • Ven Segment Transferi: Bu yöntemde ven segmenti derin toplardamar sistemi içerisine yerleştirilmektedir. Sağlıklı olan bir venden alınan segment varis olan bölgeye transfer edilmektedir.

olarak üçe ayrılmaktadır. Bu yöntemler damar kapaklarında problem olmayan ama reflüsü bulunan kişilerde uygulanır. Bu cerrahi operasyonlar çok iyi planlanmalı ve mutlak surette bu konuda deneyimli bir cerrah tarafından gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde ciddi komplikasyonlarla karşı karşıya kalınabilir. Tüm bu tedavilerin hepsi genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir.

Pıhtı Tedavisi

Eğer bacaklardaki varis damarlardaki bir pıhtıdan kaynaklanıyorsa pıhtıya yönelik tedaviler iç varisin iyileştirilmesinde etkili olmaktadır. Bu tedaviler medikal tedavi ve endovasküler tedavi olarak ikiye ayrılmaktadır.

  • Medikal Tedavi: Bu tedavi yaklaşımında ilaçlar kullanılarak kan sulandırılmaya çalışılmaktadır. Bu sayede kan akışının daha düzgün bir şekilde gerçekleşmesi amaçlanır. Bu tedavi şekli ileri ve orta seviyedeki varislerde işe yaramazken başlangıç aşamasındaki pıhtılarda etkili sonuçlar verebilmektedir. Bu yöntem aynı zamanda varislerin neden olduğu belirtilerin ortadan kalkmasına yardımcı olarak kişinin hayat kalitesinin yükselmesini de sağlamaktadır.
  • Endovasküler Tedavi: Bu tedavi yönteminde stentler kullanılmaktadır. Pıhtı bulunan damara takılan stentler damar duvarındaki zararı iyileştirerek pıhtının açılmasını ve damardaki kan akışının normal seviyesine gelmesini sağlar. Stent çoğunlukla metalden yapılan ve bir kateter yardımıyla damar duvarına yerleştirilen bir  maddedir. Stent damar çeperiyle bütünleşerek adeta bir damar duvarı gibi işlev görerek damarın fonksiyonunun düzeltilmesini sağlar. Genel anestezi altında gerçekleştirilen bir uygulama şeklidir.

Tüm bu tedavi metotları ayrı ayrı uygulanabileceği gibi birbirlerine destek olacak şekilde kombine olarak da gerçekleştirilebilir. Tedavi sonucu hastalığın tekrar nüksetme ihtimali bulunsa da yetkin ve deneyimli bir doktor tarafından gerçekleştirilen işlemlerde bu risk oldukça düşüktür.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu