İliak Arter, Görevleri ve Meydana Gelen Hastalıklar

İliak arter nedir, nerede bulunur, vücuttaki görevleri ve fonksiyonları nelerdir, anatomisi nasıldır, ne tür hastalıklar ve rahatsızlıklar meydana geldiği, hastalıkları sebepleri hakkında makale.

İliak Arter

İliak arter karın bölgesinde bulunan abdominal bölgeye dahil olan bir atardamardır. Sistemik dolaşım sistemi içerisinde görev yapar.  Üç ana dalı mevcuttur:

  • Ana iliak arter: Sağ ve sol iliak arter olarak ikiye ayrılır. Sağ iliak arter beş santimetre iken sol iliak arter dört santimetredir. 
  • İnternal iliak arter: Yaklaşık dört santimetre uzunluğundadır.
  • External iliak arter: Diğer iliak arterlere göre daha uzun olan damarlardır.

İliak arter göbeğin hafif yukarısından başlar ve kasık bölgesine kadar uzanır. Bacaklara kan dolaşımını sağlayan en büyük ve ana damardır. Aorta arter sisteminin bir damarıdır. Kalça kırıklarında ve yaralanmalarında etkilenmeye ve travma geçirmeye yatkın bir arterdir.

İliak arter geniş bir arterdir ve çeşitli damar hastalıklarının görülmesi diğer arterlere kıyasla daha azdır.

İnternal iliak arterde kendi içerisinde ön ve arka kısım olmak üzere iki ayrı dala ayrılır. Bu dallarda bulunan internal iliyak damar dalları:

  • Glutealis superior
  • Glutealis inferior
  • İliolumbalis
  • Pubis dallar
  • Arteria uterina
  • Vesical
  • Sacralis lateralis
  • Haemorrhoidalis inferior ve media

olarak sekize ayrılmaktadır.

Kanı temizleyen ve oksijenize eden sol ventrikülün kanı aorta pompalaması ve aortun da bu oksijenize kanı damarlara göndermesi işleminde görevli olan iliak arter oksijenize kanı uyluk bölgesinden itibaren bacaklara göndermekle görevlidir. Bacak bölgesinde bulunan ve iliak arterin devamı olan bacağın en büyük damarına ise femoral arter denmektedir.

Çoğu arter göre daha geniş olan bir damardır. Damarı oluşturan katmanlar içeriden dışarıya doğru şu şekildedir:

  • Tunica İnterna
  • Tunica Media
  • Tunica Adventita

Çoğu damar hastalıkları bu katmanların aralarının kan ve plak adı verilen, kolesterol ve atık besin maddelerinden oluşan maddelerle kaplanması sonu gelişir. Normal şartlar altında bu katmanlar elastik olup rahatlıkla esneyebilmektedirler ama katmanlar arasındaki bu birikintiler sonucu bu esneklik kaybolur ve ortya çeşitli damar hastalıkları çıkar.

İliak Arter Hastalıkları

Bu damarda meydana gelen hastalıklar diğer arterlerde de görülen genel arter hastalıklardır. Bu damara özgü, sadece burada meydana gelen bir hastalık bulunmamaktadır. Bu arterde meydana gelebilecek olan hastalıklar şunlardır:

  • İliak Arter Anevrizması: İliak arter anevrizmaları teşhis edilmesi oldukça güç olan ve toplumda nadir olarak görülen hastalıklardan birisidir. Oldukça tehlikeli bir rahatsızlık olup kanama ve ölümle neticelenme ihtimali oldukça fazladır. Belirti ortaya çıkarma ihtimali çoğunlukla ilerleyen hastalık sürecinde görüldüğü için belirti görülmeden önce kanama gerçekleşme ihtimali oldukça yüksektir. En sık ve yaygın belirtisi karın ağrısıdır. Bu hastalıkta damar tıpkı bir balon gibi genişlemeye başlar. Damar çeperinden dışarıya doğru bir genişleme mevcuttur. En büyük riski bu baloncuğun patlayarak kanama meydana gelmesidir.

İliak arter bacak bölgesini besleyen ana damardır

  • Damar Sertliği: İliak arterde meydana gelen yaygın hastalıklardan birisi damar sertleşmesidir. Çoğunlukla belirti göstermeyen bu hastalığın en yaygın belirtisi yürümekle veya fiziksel aktivite ile bacakta ortaya çıkan ağrıdır. Dinlenme esnasında ortaya çıkan iskemik ağrı ise daha nadir ama hastalığın ilerlemiş olduğunu gösteren bir belirtidir. Bu hastalık ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkar ve sigara içilmesi büyük bir risk faktörüdür. Damar katmanlarının esnekliğini kaybetmesi sonucu meydana gelir. Hareket kabiliyeti azalan damardan kanın geçmesi zorlaştığı için yetersiz kan akımından dolayı semptomlar ortaya çıkar.
  • Damar Tıkanıklığı: Birdenbire ortaya çıkan ve ciddi sağlık problemlerine neden olan hastalıklardan birisi de damar tıkanıklığıdır. Bu durum dolaşım sisteminde bulunan pıhtının hareket ederek damarı tıkaması ile ortaya çıkar. Tıkanma neticesi kan akışı tamamen durabileceği gibi kısmen de zayıflayabilir. Damarın tamamen tıkanmasıyla soğukluk, hissizlik ve renk değişiklikleri ortaya çıkar. Birincil ve en yaygın belirtisi aniden başlayan şiddetli ağrıdır. Eğer kan akışı tamamen durur ve zamanında müdahale edilmez ise kan akışı kesildiği için beslenemeyen doku ve organlarda hayatiye kaybı başlayabilir, kangren oluşabilir. Bu nedenle zamanında ve hızlı müdahale edilerek tedavi altına alınması oldukça önemlidir.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2023 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu