İntrakranial Anevrizma Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
İntrakranial anevrizma hastalığı ile ilgili bilgiler içermektedir. Hastalığa bağlı olan etmenler ve buna bağlı belirtiler farklılık göstermektedir.
İçindekiler
İntrakranial Anevrizma
Doğuştan var olan hastalıklar zaman içerisinde ilerleme kaydederek bizlere ciddi sağlık problemi sunmaktadır. Bu hastalık türlerinden bir tanesi de İntrakranial anevrizma yani serebral arterlerin normal boyutlarda iken aşırı derecede genişlemesi ve bu durum sonucunda da karakterize olmasıdır. Zaman zaman değişime uğrayan hastalık türümüz hastalığın ilerleme kaydetmesi ve değişim göstermesi üzerine kişinin sağlığını ciddi yönde etkilemektedir. Kimi zaman ise travma, tümör, enfeksiyon gibi hastalıklar sonucunda geliştiğini de söyleyebiliriz.
Bunun yanı sıra kişinin;
Baş ağrılarının şiddetli olması durumunda, kişinin stresli olduğu durumlarda, kan basıncının artış gösterdiği zamanlarda, çeşitli aktiviteler sonucunda yorulma hissinin artması, baş dönmeleri, cinsel temas da ve defakasyon sonucunda, kusma, bulantı, epilepsi hastalarında, denge bozukluğu ve en önemlisi de bilinç kaybının oluşmasını tetiklemektedir. Tedavi tanı uygulamasında kullanılan yöntem manyetik rezonans görüntüleme cihazı ve bilgisayarlı tomografi olmakta. Hastalığın saptanmasında aynı zamanda lomber ponksiyon yöntemleri be anjiyo uygulaması da kullanılmaktadır. İntrakranial anevrizma adı verilen hastalığımızda tedavi uygulamasında bulunulmak için kişinin yaşı, anevrizmanın lokalize olduğu bölge ve kanamanın durumu göz önünde bulundurularak yola çıkılmaktadır. Genel olarak bu hastalık kapsamında cerrahi bir tedavi uygulamasında bulunulmaktadır.
Cerrahi uygulama işleme kapsamında kanama riski göz önünde bulundurulur ve bu risk yok edilir ana damar ile dallarının korunması sağlanır. Uygulanan bu cerrahi işlem sonrasında ise büyük boyutta olan anevrizma kesesi de aynı zamanda elimine edilmektedir. Anevrizma ameliyatı esnasında kullanılmakta olan klipler geniş boyunlu kliplerdir. Bu klipler duvarın dolaşımının dışarıdan tutulması için kullanılmaktadır. Tedavi sonrasında vazospazm ortaya çıkarsa hasta için medikal tedavi uygulanmaktadır.
Hastalığın belirtileri subaraknoid kanama, %90 oranında belirsizlik sonucunda saptanma ve anevrizma işe gelişen arter yakınlarında bas meydana gelmektedir.
Hastalığın Nedenleri
- Diseksiyon
- Enfeksiyon
- Tümör
- Travma
- Konjenital Anomaliler
- Arterioskleroz
Subaraknoid Kanamada Ciddi Durumlar
- Kanamanın ileri düzeyli olması
- Vazospazm
- Kanamanın miktarı
- Kan basıncında yükselme
- Diyabetes melitus
- Beyinde ödem oluşması
- İnfarkt
- Hastanın yaşı
- Hematom gelişimi
- Anevrizmanın bulunduğu bölge
Tedavi uygulamasında subaraknoid kanama söz konusu olduğunda sonucunda bazal sisternalar kan dolmaktadır. Buda piada dejenerasyonlar araknoid membran ile yapışması sonucunda BOS sisteminin emilimi bozulmaktadır. Buda hidrosefaliye sebep olmaktadır.
Toplumda Görülme Sıklığı
Genellikle 100 bin kişide 10 – 15 civarında meydana gelen bu hastalık türü her yıl ortalama olarak 10 bin kişi üzerinde aynı etkiyi göstermekte ve buna bağlı olarak da beyin kanaması riski açığa çıkmaktadır. Ortalama olarak bu hastaların 1/3′ ü sağlık kuruluşuna başvurmaksızın hayatını kaybetmektedir. Kanamış hastalarda ise bu oran %25 ile 40 arasında olmakta.
Ameliyat Sonrası Bakım
- Tedavi sonrasında hasta sakin ve sessiz bir odaya alınmalı
- Mümkün olduğu mertebe dış uyaranlar azaltılmalı
- Hastanın yaşam bulguları gözlemde bulundurulmalı
- Konstipe olmaması yani kafanın iç yapısının basıncı artmaması için özen gösterilmeli
- Hasta yumuşak gıdalar tüketmeli ve kişiye özel beslenme listesi oluşturulmalı
- Laboratuvar bulguları gözlemlenmeli ve bulgular takip edilmeli. Bu sayede kanama riski ortadan kalkacaktır
- Anksiyete durumu minimuma indirilmekte ve kişi stresten uzaklaştırılmaktadır
- Gerekli görüldüğü takdirde sedasyon uygulamasında bulunulabilmekte
- Hastanın ağrıları için ise kişiye aneljezik uygulanabilmektedir
İntrakranial Anevrizma Çeşitleri
Boyut olarak boyun bölgesinde bulunan ve baloncuk şeklinde olan berry anevrizmanın en sık rastlanan türüdür. Kese şeklindedir. Bir diğer tür ise fusiform adlı tür olup gövde olmadan damar duvarının dışa doğru genişlemesidir. Disekan ise damar tabakasının içerisine kan girmesi ile arterin intima tabakası medial tabakadan uzağa çekilmesidir. Hastalığın anevrizmasında gelişim kaydedildiği sürece hipertansiyon hızlayıcı bir faktör olmaktadır. Aynı ailede görülmekte olan genetik faktörler multipl anevrizmasını açığa çıkarmaktadır.
Hastalık sürecinde kanama geçiren hastalarda komplikasyon olarak vazospazm meydana gelmektedir. Genellikle hastaların %30′ nda kanama sonrasında da ortalama 4 ile 15 gün arasında oluşmaktadır. Uygulama kapsamında intravasküler volüm genişler ve kan damarları dilate edilir. Kalsiyum rutin olarak verilir ve kanal blokerleri ile kolateral kan akımı sağlanır.