Kalp Aort Damarında Meydana Gelen Genişlemeler

Vücutta bulunan en önemli damar olan aortta meydana gelen genişleme zamanında fark edilip önlem alınmazsa oluşabilecek yırtılma ve patlama sonucunda ölüme neden olabilmektedir

Kalp Aort damarı Genişlemesi

Kalpten aldığı temizlenmiş kanı vücut içinde bulunan organlara, dokulara ve hücrelere taşıyan aort damarı, atardamarlar arasında en büyüğü olmakla kalmaz; aynı zamanda vücut mekanizmasında önemli roller oynayan ana kan hattı olarak tüm organların, dokuların ve hücrelerin gerekli besinleri alarak saat gibi çalışmasına yardımcı olur. Aort arteri ortalama olarak bir insan vücudunda bir dakikada üçle yedi litre arasında kan dolaşımını sağlamaktadır.

Aort damarı vücutta temiz kanın dolaşımını sağlarken; kan dolaşımında sözü geçen kişinin bünyesine ve kalbin pompaladığı kanın atım gücüne paralel olarak bir basınç üretilir. Normal ve sağlıklı bir insanda bu tansiyon olarak nitelendirilen bu basınç ortalama olarak seksen ile yüz kırk mmHg arasında bulunmaktadır. Aort damarı bazı etkenlerden ötürü genişleyebilmektedir. Aort damarında meydana gelen bu genişleme zamanında fark edilip önlem alınamazsa çoğu zaman sonu ölümle biten cidden sağlık sorunlarına sebebiyet verebilmektedir.

Yapılan araştırmalara göre son zamanlarda ölüm olaylarının ağırlıklı yüzdesini damar hastalıkları oluşturmaktadır. Damar hastalıklarına bağlı olarak oluşan ölümler; AIDS sebebiyle oluşan ölüm olaylarının da üzerine çıkarak ilk sıraya yerleşmiştir.

Aort atardamarı kalpten çıktıktan sonra kanı alarak; vücutta ayak parmaklarından saç diplerine kadar bütün organlara, dokulara ve hücrelere ileten arterimizdir. Vücutta bulunan en büyük atardamar olan aort damarındaki çap; kalpten çıktığı anda iki buçuk santimetre civarındadır. Vücutta bulunan damarların içinde fizyolojik olarak en geniş çap bu ana damarda bulunmaktadır. Aort atardamarındaki çap; bazı faktörlere bağlı olarak genişletebilmektedir.

Tedavisi

Ciddi bir sağlık olan bu genişlemeye tıp dilinde anevrizma ismi verilir. Bu genişlemenin devam etmesi halinde sağlık açısından oldukça tehlikeli bir ihtimal olan yırtılma olayı meydana gelebilmektedir. Arterde oluşan bu yırtılma genişleyerek içindeki kan sızmaya başlar ve diğer organları etkilerse rüptür yani patlama adı verilen bir sağlık kabusu ortaya çıkar. Genişleyen damarda oluşabilecek diğer bir risk faktörü de disseksiyon olarak isimlendirilen içe doğru bir yırtılma oluşmasıdır. Aort damarında oluşan genişleme, yırtılma veya patlamadan en çok etkilenecek organ kuşkusuz kalp olmaktadır.  

Gerek disseksiyon; gerekse rüptür olsun damar genişlemesinin arkasından oluşabilecek iki önemli risk olan bu hastalıklar vakit kaybetmeden müdahale edilmesi gereken tehlikeli bir partoloji olmaktadır. Kalbin soldaki ventrikülünden aort damarının yolculuğu göğüslerden karna doğru rotasını sürdürmektedir.

Kalp Aort Damarı Genişlemesi

 

Genel olarak beyin, dalak, boyun, kalp, diz arkası gibi vücudun her kesiminde anevrizma ortaya çıkabilmektedir. Bu anevrizmalar beyinde ortaya çıkarsa ciddi, geri dönüşü zor olan sıkıntılar oluşur. Anevrizmalar; vücutta oluştuğu bölgeye göre değişik isimler almaktadır. Göğüs kısmında meydana gelen anevrizmalar; torasik anevrizmalar olarak isimlendirilir.  Eğer damar genişlemesi, paralelinde anevrizma karın bölgesinde meydana gelmişse o zaman abdominal anevrizma diye isimlendirilir.

Kalp aort damarı tıkanması bulgusu konulan hastanın tedavisi bunduğu yere, zamana ve uygulanacak yönteme göre değişiklik göstermektedir. İlaç tedavisi genel olarak tedavide olumlu sonuç vermez.

Kalp aort damarı tedavisinde girişimsel yöntem olarak isimlendirilen endovasküler müdahale,  cerrahi müdahaleler ya da Evar, Tevar uygulamaları kullanılabilmektedir. Hastanın damar çapı beş santimetreyi geçmesi, hastanın yapılan incelemesinde altı ayda damar çapı yarım santim artmışsa, hastada değişken bir tansiyon varsa, genişleyen damar başka bir damara basınç uyguluyorsa, kanama-patlama-yırtılma riski varsa acil olarak cerrahi müdahale gerekmektedir. Yapılacak cerrahi müdahalede genişleyen damar ya çıkarılır ya da içine stent yerleştirilerek patlamasına engel olunur.

Belirtileri

Kalp aort damarı genişlemesi anevrizmalarındaki belirtileri; vücutta bulunduğu konumda; hangi organları etkilediğine, hastanın yaşına ve sağlık geçmişine bağlı olarak değişik belirtiler vermektedir. Eğer kalp aort damarı genişlemesi; çok fazla değilse hafif belirtilere vereceği gibi bazı durumlarda hastalık kendini belli etmeden; hastanın uzun seneler herhangi bir ilaç veya tedaviye gereksinim olmadan, hatta damarındaki genişlemeyi farkında bile olmadan yaşamasına olanak verir. Fakat bazı durumlarda hastada oluşan şikayetler ve belirtiler aşikardır.  Bazı durumlarda sıradan bir doktor muayenesi sırasında tesadüfen saptanan kalp aort damarı genişlemesi; genel olarak sıradan meydana gelen bir karın ağrısı veya başka amala çekilen ultrason, anjiyografi MR gibi tetkikler sırasında hastaya kötü bir sürpriz sunabilmektedir.

Hastalığın belirtileri hakkında şu örnekelri verebiliriz:

  • Sırt ve karın bölgesinde yerleşmiş keskin bir ağrı hissi
  • Karında oluşan yanıcı bir ağrı. Bu ağrı kesilmez günlerce devam edebilir.
  • Bacaklarda ve ayaklarda kan dolaşımının sorunlu olması nedeniyle oluşan soğukluk
  • Terleme
  • Mide bulantısı ve paralelinde oluşan kusma
  • Ayağa kalktığı zaman oluşan çarpıntı
  • Baş dönmesi
  • Çenede boyunda ağrılar
  • Göğüste oluşan ağrılar
  • Seste kısılma
  • Nefes almada zorluk çekmek
  • Öksürük
  • Bacaklarda kollarda ağrı
  • Damarlarda şiddetli kalp atımı alınması
  • Kramplar girmesi


Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu