Kan Damarları – Çeşitleri, Hastalıkları ve Tedavisi

Kan damarları kalpten aldığı kanı organlara taşımaktadır. Bu damarlarda meydana gelen tıkanma ya da yırtılma gibi sorunlar ciddi komplikasyonlar oluşmasına neden olur.

Kan Damarları Çeşitleri

El Üzerindeki Damarlar

Kan vücudumuzda kalp tarafından pompalanmaktadır. Vücudun sağlıklı olabilmesi için diğer organlara kan dolaşımı damarlar aracılığı ile gerçekleşmektedir. Bu damarların tıkanması sonucunda organlara yeterli miktarda oksijenli kan ulaştırılamaması ile birlikte oksijenli kanın ulaşmadığı organda fonksiyon kaybının meydana gelmesi söz konusu olur.

Atardamarlar

Görevi kalpten oksijenli ve temiz olan kanı alarak diğer sağlıklı çalışan organlara taşıyacaktır. Kapakçığı vardır ve bu kapakçık sadece kalp ile birleştiği noktada bulunur. Diğer özellikleri şunlardır:

  • Oksijen açısından temizlenmiş zengin kanı taşımak;
  • Kas tabakası üzerinde esnek olan telleri vardır;
  • Atardamarın zedelenmesi ve kesilmesi sonucunda kanama kendiliğinden durmayacaktır;
  • Duvarları kalındır;
  • Kan basıncı yüksektir;
  • Kan akışı hızlıdır.

Akciğerlerde de atar damar bulunmaktadır. Akciğerler içerisinde bulunan atardamar ise kirli kan taşımakla görevlidir. Kan akış hızı kalpten çıkması ile hızlanacak diğer organlara ulaşana kadar kademeli olarak düşecektir.

Toplardamarlar

Kan taşımakla görevli olan bir damar olmaktadır. Organlara ulaşan temizlenmiş kanın tekrardan kalbe ulaşmasını sağlamaktadır. İçerisinde kapakçıkları vardır. Bu kapakçıklar her zaman için tek yönlü olup sadece kalp içerisine açılacaktır. Akciğer üzerinde bulunan toplardamarlar ise temiz kanı taşımakla görevlidir. Fakat kalp üzerinde açılan toplardamarlar sadece kirli kanı taşımaktadır. Duvarları atardamarlara göre daha ince olmaktadır.

Toplardamarların zedelenmesi ve kesilerek bu damarlar üzerinde kanama meydana gelmesi sonucunda kesilen yer de büzüşme oluşacaktır. Kanama kendiliğinden durur. Kan akışının basıncı düşük ve hızı ise yavaş olmaktadır.

Kılcal Damarlar

Bu damarlar atardamarların son kısmında yer alacak ve toplardamarların ise baş bölgesinde oluşmaktadır. İnsan hayatında önemli bir yere sahip olan bu iki damarın birleşmekte olduğu bölgede gelişmektedir. Kan içerisinde bulunan hücrelere besin ve oksijen vermektedir. Hücrelerde bulunan atıkların kana taşınmasını sağlar. Duvarları çok ince olduğundan tek katlıdır. Epitel doku ile oluşmaktadır.

Kan Damarı Hastalıkları

Kroner Damar Hastalığı

Kalp üzerinde bulunan 3 tane ana damarın içlerinde yüksek kolesterol ya da sigara gibi dış etkenler sebebi ile zararlı olan maddeler birikmesi ile bu damarların daralmasına neden olacaktır. Bu nedenlerden kaynaklı olarak ciddi oranda daralma meydana gelmesi sonucunda kişilerde şu belirtiler ortaya çıkacaktır:

  • Göğüs ağrısı;
  • Çarpıntı;
  • Sol kol ağrısı;
  • Solunum sıkıntısı.

Hastalarda damar tıkanıklığı kişilerin kalbine yeterli miktarda kan ulaşamamasına neden olur. Bu durumda ortaya çıkan belirtilerin ciddiye alınarak tedavisi yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde hastanın kalp krizi geçirme riski artacaktır.

Beyin Damar Hastalıkları

Beyne kirli kanı alan ya da oksijenli kanı ulaşmasını sağlayacak olan damarların çeşitli nedenler sonucunda daralması ya da tıkanması ile birlikte hastanın beynine oksijenli kan ulaşamaması durumunda serebrovasküler hastalıklar oluşması ya da stroke gibi durumlar meydana gelecektir. Ayrıca burada ki damarların yırtılması ile birlikte hayati tehdit edecek olan beyin kanaması geçirme riski de bulunmaktadır. Kişilerin beynine oksijenli kan ulaştıracak olan damarlarda sorun oluşması ile birlikte şu belirtiler ortaya çıkar:

  • İnme;
  • Bilinç bozukluğu;
  • Denge kaybı;
  • Görme sorunları;
  • Konuşma bozukluğu.

Daha çok beyin damarlarında tıkanmaya ya da yırtılmaya neden olan kişilerin yüksek tansiyon hastası, şeker hastası, sigara kullanan ya da fazla kiloya sahip olan kişilerde görüldüğü de bilinmelidir.

Damarda Kan Pıhtılaşması

Toplardamarlar içerisinde kan pıhtısının oluşması ile birlikte kişilerin bu pıhtının akciğerlere ulaşması ile birlikte solunum sorunları oluşmasına neden olur. Toplardamarlar içerisinde meydana gelen pıhtının kendisinin ya da bir parçasının kan akışı ile birlikte toplardamarlardan geçerek akciğere ulaşmasına emboli ismi verilmektedir. Daha çoğunlukta bu pıhtılaşma bacaklarda meydana gelir ve akciğere ulaşır.

Kan pıhtısı olması halinde bacaklarda hassaslık oluşur ve ciddi bir ağrı meydana gelir. Bacak üzerinde gözle görülür biçimde morarma ve şişlik meydana gelecektir.

Kan Damarı Hastalıkları Tedavisi

Kan damarlarında pıhtı atması ya da yırtılması gibi bir durum olması halinde hastanın hayati önem taşıyacak olan bu duruma bir an önce sağlık çalışanları tarafından müdahale edilmesi gerekmektedir. Hastanın ciddi oranda sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olacak bu durum müdahale edilmemesi halinde hastanın hayatını kaybetmesine neden olur.

Beyin damarlarında oluşan herhangi bir sorun neticesinde ortaya çıkacak olan komplikasyonları azaltmak amacıyla beyin ve sinir cerrahları tarafından cerrahi müdahale yapılmalıdır. Beyin kanaması ya da tıkanıklığın cerrahi yol ile açılması gerekiyor.

Kalp damarlarında ortaya çıkan tıkanıklık için kalp ve damar cerrahlarının müdahale etmesi belirtileri ortadan kaldıracaktır. Bunun için hastanın sağlık durumu değerlendirilecek ve koroner damarın açılması için hasta ameliyata alınacaktır.

Damarlarda kan pıhtısı olması ve bunun akciğerlere ulaşması kişilerde ciddi solunum problemlerinin oluşmasına neden olur. Bu durumda hastaya cerrahi müdahale yapılarak tedavisi gerçekleştirilir. Kan pıhtısının damar içerisinde erimesine yönelik tedavi uzman hekim kontrolünde yapılır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu