Karaciğerde Damar Genişlemesi Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Erken dönemde semptomlarını göstermeyen ve bunun neticesinde tedavisinde genellikle geç kalınan karaciğerde damar genişlemesi; alkol, yağlı besinlerin tüketimi ve yüksek tansiyona bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Karaciğerde Damar Genişlemesi

Vücuttaki diğer organlarda meydana gelen hastalıklar ile kıyaslandığında karaciğer hastalıklarının semptomlarının kendini büyük ölçüde gizlemesi ve bu nedenle de müdahalede geç kalınması sebebiyle, karaciğer kaynaklı hastalıkların ölümcül olma ihtimalinin hayli yükseldiği veriler ile kanıtlanmış bir gerçektir.

Bu bağlamda vücut sistemleri için oldukça tehlikeli bir hastalık olan “Karaciğerde damar genişlemesi nedir?” sorusunun yanıtını aramadan önce karaciğerin yapısından kısaca bahsetmek gerekir.

 İnsan vücudundaki en büyük organ olma özelliğini taşıyan karaciğer, karın bölgesinin sağ üst kısmında yer alır ve sistemsel faaliyetlerin devamı için birtakım kritik görevleri yerine getirir. Bu görevler;

  • Kandaki glikoz miktarı arttığında glikozun depolanması amacıyla glikojene dönüştürülmesi.
  • Hormon dengesinin sağlanması.
  • Kandaki şeker konsantrasyonunun insülin ya da glükagon hormonları ile dengelenmesi.
  • Yaralanma durumunda kan pıhtısını oluşturan protrombin hücrelerinin üretilmesi.
  • Temel kan hücresi olan alyuvarların gerekli durumlarda parçalanarak yok edilmesi.

şeklinde listelenebilir.

Karaciğerde damar genişlemesi ile ilgili detaylara geçmeden evvel belirtilmesi gereken önemli bir nokta da; karaciğerin yapısında bulunan kılcal damarların vücuttakilerden farklı bir yapıya sahip olduğudur.

Karaciğer kılcalları daha ince bir çepere ve dolayısıyla daha esnek bir yapıya sahip olup geçirgenlikleri vücut kılcallarından fazla olan yapılardır. İnce çeper yapısı elbette damar hastalıklarının oluşumunda büyük bir etkendir.

Karaciğer hakkındaki genel tanımlamalardan sonra “Karaciğerde damar genişlemesi nedir?” sorusuna gelincek olursa hastalıkla ilgili genel anlamda şu tanımı yapmak uygun düşecektir: 

  • Karaciğerdeki damarların yapısının özellikle alkol ve sigara kullanımı sonucundan bozularak genişlemesi sonucunda ortaya çıkan ve karaciğerin vücuttaki kritik görevlerine devam etmesini zorlaştıran bir hastalıktır. Tedavi sürecinde gecikmeler ve aksamalar olduğu takdirde karaciğerde damar genişlemesi bireyin yaşamının sonunu getirebilecek kapasiteye sahiptir.

Halk arasında damar genişlemesi olarak bilinen durum tıbbi olarak varis hastalığı ile ifade edilir. Sanılanın aksine varis yalnızca ayak bölgesinde meydana gelmez. Karaciğer başta olmak üzere insan vücudunun farklı yerlerinde ortaya çıkabilen varislerin ortak özelliği; problemi doğuran nedenlerin hemen her yerde aynı etkenler olmasından gelir. 

Karaciğerde Damar Genişlemesi Nedenleri

 Karaciğerde damar genişlemesinin nedenleriyle ilgili kapsayıcı bir ifade kullanmak gerekirse; yapısal olarak hassas olan kıcallar başta olmak üzere atardamar ve toplardamarların yapısını bozan tüm etkenleri neden kapsamına dahil etmek mümkündür.

Yani; hastalık ile damarların yapısının bozulması doğrudan ilişkilidir ve bu bozulmanın meydana gelmesindeki en büyük etkenlerin başında da alkol tüketimi gelir.

Alkol dışında hastalığa neden olabilecek etmenler;

  • Siroz hastalığının etkisi damarların içerisindeki kanın basıncı yükselterek damar yapısını bozar ve genişlemeye neden olur. Aslına bakıldığında sirozun da ortaya çıkmasında etkin faktörlerin başında alkol gelir. Dolayısıyla hastalığı ortaya çıkartan bir durum olan siroz, hastalığın semptomları arasına da dahil edilebilir.
  • Kişinin tükettiği gıdaların da damar genişlemesinde etkisi büyüktür. Yağlı ve karbonhidrat ağırlıklı gıdaları tüketen kişilerde damar genişlemesi ortaya çıkabilir. Burada özellikle yağlı gıdalara azami ölçüde dikkat edilmelidir. 
  • Aşırı oranlarda sigara kullanımı.

Hastalığın temel nedenleri gibi dolaylı nedenleri de olabilir. Kişinin yüksek tansiyon hastalığına sahip olması ve bunun yansımalarının karaciğerde görülmesi de muhtemeldir. Dolayısıyla, hastalığın nedenlerinin tespitinde geniş bir araştırma yapmakta fayda vardır.

Karaciğerde Damar Genişlemesi Semptomları

Karaciğer hastalıklarının bütününde gözlenen telafi edilebilen ve telafi edilemeyen hastalık evreleri damar genişlemesinde de görülür. Başlangıç döneminde hastalığın vücut sistemleri üzerinde herhangi bir etkisi görülmese de ilerleyen evrelerde özellikle de telafi edilemeyen dönemde hastalık, hastanın normal yaşantısına büyük zorluklar çıkartacak düzeye gelir.

Hastalığın nedenleri kısmında da belirtildiği gibi çoğunlukla alkol ve siroz kaynaklı bir hastalık olduğundan sirozun vücuttaki etkileri karaciğerde damar genişlemesinin en önemli semptomları olarak kabul edilir. 

Hastalığın genel belirtileri;

  • İştahsızlığa bağlı olarak görülen kilo kaybı.
  • Halsizlik hissi ve mide bulantısı.
  • İlerleyen evrelerde kanama durumlarında artış görülmesi ve ciltte sarılığın yaygınlaşması.
  • Karaciğerin fonksiyonlarını yerine getirememesi nedeniyle ortaya çıkan hormon dengesizlikleri.

Tabi hastalığın semptomları konusunda en önemli noktanın; semptomların erken dönemde kendini belli etmediği ilerleyen evrelerde ortaya çıktığı olduğunun unutulmaması gerekir.

 Karaciğerde Damar Genişlemesi Tedavisi

Hastalığın tedavisinde temeli oluşturan esas; hastalığa neden olan faktörün tespit edilerek müdahale edilmesinde yatar. Dolayısıyla hastalığın oluşumunda en büyük etkiye sahip siroz ilk araştırılması gereken neden olarak karşımıza çıkar. 

 Hastalığın tedavisinde tercih edilebilecek iki yöntem;

  • İlaç tedavisi
  • Genişleyen damara cerrahi müdahale

olarak ifade edilebilir.

Hastalığın nedenlerin bahsinde belirtilen yüksek tansiyon, siroz vb. hastalıklar nedeniyle damar genişlemesi meydana geliyor ise ilaç tedavisi aktif olarak kullanılabilir. İlaçlar, özellikle damarın genişleyen ve dolayısıyla da deformasyona uğrayan bölgesinden kan çıkışının engellenmesi adına pıhtılayıcı özellik taşır. Kimi zamanlarda da yüksek tansiyonunun etkilerinin azaltılmasını sağlayacak ilaçlar tercih edilebilir. Burada kararı belirleyen iki faktör; hekimin öngürüsü ve hastanın fiziksel yapısıdır.

 Genişleyen damarlara yapılan cerrahi müdahale tıbbi ismiyle; enjeksiyon tekniği olarak adlandırılır. Doğrudan damar üzerinde uygulanan bu tedavi tekniğinin esası; yıpranan damarlardan kan çıkışının engellenmesi ve onarımın tetiklenmesidir. 

Gerek ilaç gerekse de cerrahi müdahale tekniklere hasta yeteri düzeyde destek vermediği takdirde tedavinin başarıya ulaşması düşük bir olasılık olarak kalacaktır. Hastanın yaşam standartlarında ve beslenme alışkanlıklarında yapacağı iyileştirmeler tedavi başarısını doğrudan etkileyen faktörler olarak ifade edilebilir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu