Karotis Arterin Görevleri, Meydana Gelen Hastalıklar ve Tedavileri

Karotis arter nerede bulunur, hangi görevleri yerine getirir, fonksiyonları nelerdir, ne tür hastalıklar meydana gelir, bu hastalıklar hangi tedavi yöntemleriyle nasıl tedavi edilir.

Karotis Arterin Görevleri

Şah damarı olarak bilinen karotis arteri santral sinir sistemini besleyen arter ağına dahildir. Karotis arter nedir sorusunun yanıtı vücudun en önemli organı olan beyne kan akımını sağlayan damardır olarak cevaplanabilir. Oldukça komplike bir yapıya sahiptir. Birçok dala ayrılmaktadır. Boyundan bölgesinden başlayan damarlar beynin iç kısımlarına kadar ilerlerler ve bu damarların hepsi karotise bağlıdır. Bu dallar: 

  • İnternal Karotis Arter
  • Anterior Serebral Arter
  • Arteria Serebri Media

olarak üçe ayrılır. İnternal karotis arterde üç ana segmente ayrılmaktadır:

  1. Servikal Segment
  2. Petrozal Segment
  3. Kavernöz Segment

Bu segmentler içerisinde ise lingualis, fasialis, tiroidea superior, oksipitalis, aurikularis posterior, maksillaris, faringea assendens ve temporalis süperfisialis damarları bulunmaktadır.

Karotis arterin görevi beyni beslemektir. Kendisini oluşturan dallar aracılığıyla bu görevi yerine getiren karotis arteri, beyin gibi hayati öneme sahip bir organa kan taşıdığı için burada meydana gelen rahatsızlıklar ve hastalıklar çok ciddi sağlık problemlerine neden olmaktadır. Bilhassa inmenin en büyük sebebi karotiste meydana gelen hastalıklardır.

Karotis Arterde Meydana Gelen Hastalıklar

Karotis arterde meydana gelen hastalıkların yüzde 90’ı damar sertleşmesi nedeniyle meydana gelmektedir. Bunların teşhisinde günümüzde en çok kullanılan yöntem doppler görüntülemedir. Doppler görüntüleme doğruluk payı oldukça yüksek olan bir tekniktir. Birçok farklı türü olan doppler görüntüleme yöntemlerinden birisi de renkli doppler denilen damardaki kan akımını gösteren tekniktir. Renkli doppler damardaki kanın akım hızını göstererek herhangi bir problemin olup olmadığını belirlemede oldukça kullanışlıdır.

  • Karotis Arter Sertliği: Bu damarda meydana gelen darlıklar insanlarda meydana gelen inmenin en büyük sebebidir. Erkeklerde daha çok görülür.
  • İnternal Karotis Arter Stenozu: Damar tıkanıklığına neden bir hastalıktır. Çoğunlukla herhangi bir semptom göstermez. Karotis arter stenozu belirtilerinin çoğunlukla ortaya çıkmaması teşhiste gecikmelere yol açabilmektedir. En iyi teşhis yöntemi renkli dopplerdir. Renkli dopplerde görüntülenemeyen akım, bu hastalığın mevcudiyetini gösterir.
  • İnternal Karotis Arter Diseksiyonu: Birdenbire ve çoğunlukla bir travma sonucu meydana gelen bir hastalıktır. Yüzde 60 spontan, yüzde 40 bir travma sonu meydana gelir. Travmalara örnek olarak araç kazalarında başın öne arkaya hareketi, dövüş sporları, yüzme amaçlı dalış, başın yanlış şekilde hareket ettirilmesi verilebilir. Bu hastalıkta damar içerisindeki kan damar duvarı içerisine sızar.

Karotis damar hastalıkları için 65 yaştan yukarı olmak, sigara kullanmak, hipertansiyon en önemli risk faktörleridir. Bu hastalıklar erkeklerde kadınlara kıyasla daha fazla görülmektedir.

 

Karotis intimal kalınlaşması  damar sertleşmesinin diğer bir belirtisidir. İntimal karotis duvarlarında kalınlaşma olup olmadığını tespit etmek için ultrasonografi ile ölçüm yapılır. Normal boyutlarından kalın olan  intimal karotis sertleşmenin habercisidir.

Hastalık belirtileri çoğunlukla görülmese de baş dönmesi, görme bozukları, iskemik atak gibi belirtiler karotis damar hastalılarının habercisi olabilirler. Bu belirtileri yaşayan kişiler vakit kaybetmeksizin bir kalp-damar uzmanına görünmelidirler.

Karotis arter oldukça geniş bir ağa sahiptir

 

Karotis Arter Hastalık Tedavileri

Karotis arterde meydana gelen hastalıklar türlerine, ilerleme durumlarına, kişinin sağlık koşullarına göre değişkenlik gösterir. özellikle son yıllarda teknolojik gelişmelere paralel olarak tedavi yaklaşımlarında da değişiklikler meydana gelmiştir. Bu tedavi yaklaşımları şunlardır:

  • Stent uygulamaları. Stent tedavisi damara destek olduğu gibi, meydana gelebilecek olan herhangi bir pıhtı riskini en aza indirgemektedir. Stentler çelikten, tantalumda, kobalttan veya nikel-titanyum alaşımından imal edilebilirler. Bu tedavide emboli komplikasyonu oluşabileceği için uygulayıcının yetkinliği oldukça önemlidir.
  • Anjiyoplasti balonları: Daralma olan damar bölgesini genişletmek amacı ile kullanılırlar. Lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Bu tedavi seçeneğinde damarda emboli oluşma riski mevcuttur.
  • Cerrahi tedavi: Başarı oranı yüksek olan bir tedavi yöntemidir. Hasarlı damar bölgesinden kesilerek tekrar dikilmesi, damara yama yapılması gibi çeşitli yöntemleri mevcuttur. Lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir. İnme riskini büyük ölçüde azaltan bir tedavidir. Özellikle damar darlığı fazla olan hastalarda uygulanmaktadır.
  • Antikoagülan ilaç tedavisi: Özellikle diseksiyon hastalığında kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bir ile üç ay süresince uygulanır. Özellikle semptomların ortaya çıkmasını engellemekte oldukça başarılıdırlar. Aynı zamanda bunların tekrarlaması da engellemektedirler.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu