Karotis Damar Rahatsızlıkları ve Tedavi Yöntemleri
Karotis damarları boynun her iki tarafında yer almakta olup; boynun yukarısında yer alan organlara, dokulara ve hücrelere temiz kanı, oksijeni ve ihtiyaç duyan diğer besinleri taşımakla görevlidir.
Karotis Damarı
Bu damarlar boyun bölgesinin iki tarafında bulunmakta olup kalpten gelen temiz kanı, oksijeni ve diğer besinleri baş ve boyun bölgesinde bulunan organlara ileten karotis adı verilen damarlara aynı zamanda gazel damarları veya şah damarı olarak da anılmaktadır. Karotis damarı iki ana gurupta incelenir bunlardan biri sağda bulunan karostis damarı boyun ve kol atardamarları gövdenin iki ayrı kısma bölündüğü yerden başlamaktadır. Sol kısımda bulunan karotis damarıysa; yine solda bulunan aort yayından başlamaktadır. Her iki şah damarı kafa tasına doğru ilerleyerek bir rota çizer. Bu kısımda ise iç karotis ve dış karotis diye iki ayrı kısma ayrılır.
İşde yer alan gazel damarları kanallar aracılığı ile şakakta bulunan kemiğin içinden kafa tasındaki boşluktan yukarıya rota çizerler. Gözde yer almakta olan yuvaları besledikten sonra ikiye ayrılır. Bunlardan ilki direk olarak beyine yol alır. Burada dört ana guruba ayrılır. Bunlar:
- Birleştirici arka
- Beyin orta
- Beyin orta
- Koroit ön
Dış karotis damarı ise ense civarından tepe kısma yönelmektedir. Dış karotis damarı altta bulunan çene arkasındaki kulakların alt bölgesinden tükürük bezlerine girerek dallanır.
Görevleri
Boynun sağında ve solunda olan karotis damarına şah damarı da denilmektedir. Bu damar Türk Dil Kurumu tarafından gazel damar olarak da isimlendirilmektedir. Tıp dilinde; arteria carotis communis olarak anılmakta olan karotis damarları boyundan ilerleyerek beyne doğru rota çizip, ardından da kalpten gelmekte olan temiz kanı, oksijeni boyun ve üstündeki organlara, dokulara, hücrelere taşıyarak beslenmesini sağlamaktadır.
Karotisin beslemekle görevli olduğu en önemli organ doğal olarak beyindir. Sağdaki şah damarı sol taraftakine göre beş santimetre kadar daha uzun olmaktadır. Şah damarlarına aynı zamanda boyunda bulunan toplardamarlar ve vagus adı verilen sinirler de komşu olduğundan bu damarlara genel olarak boyun damarları sinir paketi diye isim verilmektedir.
Karotis damarlarından herhangi birinde oluşan sorun beynin ve organların faaliyetlerini sürdürebilmek için gerekli olan besinleri kanı taşımasının mümkün olmamasından dolayı Boyun ve üstündeki organlar çeşitli ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalacaklardır.
Şah damarlarını el yardımıyla hissedebilmek mümkün olmaktadır. Bu his nabız olarak da isimlendirilir. Şah damarı yaralanmaları ve bu damarlarda yaşanana sorunlar zamanında acil olarak tedavi edilmediğinde hasta yaşamını kaybetme riski ile karşı karşıya bulunmaktadır.
Bağlı Hastalıkları
Karotis damar hastalıkları genel olarak zamanında müdahale ve tedavi edilmediğinde; inme veya hastanın hayatını kaybetmesi gibi kötü tablolar oluşturabilecek oldukça büyük sağlık problemidir. Şah damarı hastalıkları arasındaq en önemlileri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Karotis oluşan daralmalar
- Karotis tıkanıklıkları
- Karotis genişlemeleri
Bu hastalıkların neredeyse tamamı bir nevi kardiyovasküler diye adlandırılan sınıfa girmektedir. Şah damarı hastalıklarının en önemli nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır:
- Yaşlanma
- Yüksek tansiyon hastalıkları
- Kan damarlarında oluşan yüksek oranda kolesterol
- Şeker hastalıkları
- Kanda pıhtılaşma oluşması
- İlerleyen yaş faktörüne bağlı olarak damarların esnekliğini kaybetmesi
- Kalıtımsal sorunlar
- Daha önce damarlarla ilgili olan bir rahatsızlık veya cerrahi müdahale geçirilmiş olması
- Aşırı kilo sorunu
- Aşırı stres altında kalma
- Yanlış beslenme alışkanlıkları
- Trafik kazaları
- Ani oluşan travmalar
En önemli rahatsızlıklardan biri karoris damarlarının tıkanması şeklinde olmaktadır. Bu tıkanmaya bağlı olarak organlar ihtiyaçları olan besini kanı ve diğer materyalleri alamayacağından sıkıntılar yaşayacaktır. Bu sıkıntılar arasında en nemlilerinden biri inme adını verdiğimi geçici olduğu kadar kalıcı da olabilen bir durumdur. Bunun yanında hasta;
- Geçici körlük yaşanması
- İşitme de sorun
- Konuşamama
- Ani şok yaşanması
- Beyin kanaması
- Yüzün bir tarafında oluşan geçici veya kalıcı sarkma
- Bilinç kaybının meydana gelmesi
Ve benzeri sorunlar yaşayabilmektedir.
Tedavisi
Karotis damarında yaşanan sorunlarda eğer damar tıkanıklığı, genişlemesi veya oluşan tahribat deresi düşükse ilaç tedavisi önerilebilmektedir. Bu ilaçlar genelde damar yapısını güçlendiren, kan akışkanlığını düzenleyene ve kanda oluşabilecek pıhtıların çözülmesine veya oluşmasına engel olacak niteliktedir. İlaç tedavisi başarılı sonuç vermediği durumlarda organlarda herhangi bir sorun oluşmasını ve hastanın felç kalması veya yaşamını yitirmesi gibi istemeyen bir durumla karşı karşıya kalınmaması için yapılacak ilk şey cerrahi müdahale olmaktadır.
Genel olarak şah hastalarının damarlarında yaşanan sorunlarda yapılan cerrahi müdahale koroner bypass ameliyatları olmaktadır. Bunun dışında şah endarterektomi operasyonları da sıklıkla şah damar sorunlarında tercih edilen yöntemler arasında bulunmaktadır. Bu müdahaleler sırasında plak oluşmasına neden olan kısım çıkarılır. Yerine yapay bir damar veya vücuttan alınan bir damar takılır.
Kaynaklar
- http://www.turknorosirurji.org.tr/TNDData/Books/152/norovaskuler-cerrahi-ogretim-ve-egitim-grubu.pdf
- http://www.dicle.edu.tr/fakulte/tip/dergi/yayin/384/05.pdf
- http://www.erciyesmedj.com/sayilar/210/buyuk/pdf_EMJ_86.pdf
- http://turkishfamilyphysician.com/wp-content/uploads/2016/08/C2-S4-karotis-stenozunda-guncel-tedavi-yaklasimlari.pdf
- http://www.medicalnetwork.com.tr/2008_dosya/MN%20Kardiyoloji%20C23%20S3%2008%202016.pdf