Kavernöz Hemanjiomun Tanımı, Özellikleri ve Belirtileri

Kavernöz hemanjiomların ne olduğu, vücudun hangi bölgelerinde görüldükleri, teşhisinin nasıl yapıldığı, özelliklerinin ve belirtilerinin neler olduğu üzerine makale.

Kavernöz Hemanjiom 

Beyindeki kavernöz hemanjiomun görünümü

Kavernöz hemanjiomlar beyinde ve nadiren olmak üzere omurilikte görülen hemanjiomlara verilen addır. Diğer hemanjiom türleri gibi birkaç milimetreden başlayıp birkaç santimetreye kadar ulaşabilirler. Fakat diğerlerinin aksine genellikle büyüme eğilimde değildirler ve ufak boyutlarda kalırlar. Bir tane olabileceği gibi birkaç tanesi de bir arada görülebilir. Genellikle beynin tek lobunda meydana gelirler, çift lobda da hemanjiom  görülmesi nadir görülür. Çoklu hemanjiomlarda genetik etkinlik ve yatkınlık bulunmaktadır.

Kavernöz hemanjiomlar beynin her bölgesinde meydana gelebilirler. Bunun haricinde beyincikte, omurilik ve omurilik soğanında da meydana gelmeleri olasıdır. Fakat omurilik bölgesindeki hemanjiomlar oldukça nadirdir. Doğuştan gelirler fakat teşhisleri çoğunlukla sonradan yetişkinlikte, başka bir hastalık veya rahatsızlıkla ilgili muayene esnasında gerçekleşir. Toplumda görülmesıklıkları üzerine yapılan araştırmalar yüksek oranda ölüm sonrası muayene ve otopsi sonuçlarını baz almaktadır. Bu tür hemajiomlar genellikle yetişkinlikte 30 ile 40 yaşları arasında teşhis edilmektedirler.

Beynin yüzeysel bölümlerinde bulunanlar yüzeysel, daha derin bölümlerinde bulunanlar ise derin hemanjiomlar olarak iki ayrı gruba ayrılmaktadırlar. Normal şartlar altında çoğunlukla herhangi bir belirti göstermezler ve kanama ihtimalleri düşüktür. Kanama gerçekleşirse bu durum belirtilerin ortaya çıkma süresini kısalttığı gibi şiddetini de artırmaktadır.  Kadınlarda görülme sıklıkları erkeklere oranla on kat daha fazladır. 

Kavernöz hemanjiomların toplumda görülme oranı ve yaygınlığı oldukça düşüktür. Ortalama olarak hastalığın ortaya çıkış oranı yüzde o.o2 ile yüzde 0.13 arasında değişmektedir.

Kavernöz Hemanjiomun Belirtileri

Hermanjiomun belirtileri yüzeysel veya derin olup olmamalarına göre değişmektedir. Her iki grubun da kendisine göre belirtileri mevcuttur. Yüzeysel olanların belirtileri bazen hiç deneyimlenmemekle birlikte daha az, derin olanların belirtileri ise daha güçlü ve daha fazladır.

Beyindeki Yüzeysel Hemanjiom Belirtileri Beyindeki Derin Hemanjiom Belirtileri
Felç (nadiren) Koma
Bayılma (nadiren) Felç
Epileptik nöbet Bilinç kaybı
Baş ağrısı Konuşma bozukluğu
Kanama Kanama

Bunların dışında omurilik ve beyincik bölgesinde oluşan hemanjiomların da ayrı belirtiler mevcuttur. Bu tür hemanjiomlar denge kaybı, yürüme bozukluğu, baş dönmesi, çift görme gibi belirtilerle kendilerini gösterirler.

Tüm bu belirtilerin ortaya çıkması, yoğunluklarının şiddeti hemanjiomun boyutuna, kanamanın şiddetine ve bulundukları bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Hastalar arasında en sık ve yaygın görülen belirti epilepsidir. Bundan sonra baş ağrısı en sık deneyimlenen belirtidir ve bazen migren kaynaklı baş ağrısı ile karıştırılabilir.

Belirtilerden birisi olan kanamalar genellikle oldukça hafif derecededir ve hastalar tarafından fark edilemezler. Kanama ihtimali yüzde 0.01 ile 1 arasında değişmektedir. Ciddi boyutlarda beyin kanamasına sebep olma ihtimali düşüktür.

Kavernöz Hemanjiom Teşhisi 

Son yıllardaki teknolojik teşhis yöntemlerinin ilerlemesinden dolayı hemanjiomların teşhis edilmesi kolaylaşmıştır. Çoğu durumda herhangi bir belirti göstermedikleri için özel olarak hemanjiom taraması esnasında değil, başka bir hastalık veya rahatsızlıkla ilgili olarak kontrol yapıldığı sırada teşhis edilirler. Kavernöz hemanjiomlar özellikle beyinde çok fazla görüldükleri için omurilik, omurilik sapı ve beyincik bölgesinde meydqana gelen hemanjiomlar oldukça çok nadirdir. Bunların teşhisleriyle, beyindeki hemanjiomun teşhis yöntemleri aynı olsa da tedavileri daha zordur. Toplumda görülme sıklığının ve yaygınlaşmasının altında bu teşhis yöntemlerinin de başarısının artmasının payı oldukça yüksektir.

  1. MR Görüntüleme: En kolay hemanjiom teşhis yöntemidir. Hemanjiomun bulunduğu bölgedeki bozuk dokular oldukça kolay ayırt edilebilirler. Genellikle en net ve başarılı teşhis bu yöntemle sağlanmaktadır.
  2. Beyin Tomografisi: En sık kullanılan teşhis yöntemidir. Özellikle kanamalı hemanjiomları oldukça net görüntüler. Renkli olarak gerçekleştirilmesi teşhis şansını artırır.
  3. Cerrahi Operasyon: Hemanjiom oluşan bölgelerde başka bir rahatsızlık veya hastalık sonucu gerçekleştirilen ameliyatların neticesinde de hemanjiomlar tespit edilebilir. Tomografiye oranla daha net ve hassas bir şekilde teşhiste bulunabilirler.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu