Kavernöz Sinüs Trombozu Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yolları
Kavernöz sinüs trombozu kafatasının tabanında ve göz boşluklarında yer alan damarlarda oluşan kan pıhtılaşmasına denmektedir.
İçindekiler
Kavernöz Sinüs Trombozu

Kavernöz Sinüs Trombozu
Kavernöz sinüs trombozu 1831 yılında Bright tarafından fark edilen ve görülme sıklığı nadir olan durumlardan biridir. Beynin hemen altında ve gözlerin arka boşluk kısmında meydana gelen bu rahatsızlık epidural ve subdural enfeksiyonlara bağlı olarak gelişebilir. Yetişkinleri etkilediği gibi çocukları da etkileyebilen kavernöz sinüs trombozu hayati tehlikeye sahip olan rahatsızlıklardan biridir. Beyinden başlayarak göz boşluklarına giden alt ve üst göz damarlarına toplar damarlardan gelen kanı alan kavernöz sinüsler zaman içerisinde kan pıhtılaşmasına bağlı olarak tıkanabilmektedir.
Kavernöz sinüsler şakak kemiklerindeki sinüslere, iç boyun damarlarına ve buradan da kalın bağırsağa kadar uzanan sinüslere kan gidişini sağlamaktadır. Kavernöz sinüslerdeki kan daha sonra bademciklere, göz çukurlarına ve buruna geçer.
Kavernöz sinüslerde oluşacak olan her türlü enfeksiyon nedeniyle bademciklere, buruna ve göz çukurlarına gidecek olan kan da enfeksiyonlu bir şekilde yayılacaktır.
Bu yayılmaya bağlı olarak yüz kısmında kavernöz sinüs trombozu görülecektir. Bu tromboz ise kolaylıkla fark edilebilir bir durum olmadığından dolayı kısa sürede bütün beyne ve kan damarlarına yayılabilir.
Kavernöz Sinüs Trombozu Nedenleri
Kavernöz sinüs kafatasının taban bölgesinde ve gözlerin hemen arka kısmında bulunan bölgeye denilmektedir. Bu bölgede şah damarı, göz küreleri, 3., 4., ve 6. kafa sinirleri geçmektedir. Sinirler vücudun önemli bölgelerini yönettiği gibi toplar damarların, atar damarların ve beyin zarlarının, paranazal sinüslerin ve beyin zarlarının bu bölgede yer almasından dolayı hayati öneme sahip bir alan olmaktadır. Tromboz oluşumunun en belirgin nedeni bu kısımda meydana gelecek kan pıhtılaşması olmakla birlikte şu nedenlerden dolayı da kişilerde kavernöz sinüs trombozu görülebilmektedir:

Kavernöz Sinüs Trombozu
- Beyin travması
- Tümör
- Kalp yetmezliği
- Diyabet
- Kürtaj
- Parazitik hastalıklar
- Otoimmün hastalık
- Kalıtsal olan trombofili
- Başarısız cerrahi operasyonlar
- Burunda meydana gelen bulaşıcı enfeksiyonlar
- Gözlerde meydana gelen bulaşıcı enfeksiyonlar
- Dişlerde meydana gelen bulaşıcı enfeksiyonlar
- Kulaklarda meydana gelen bulaşıcı enfeksiyonlar
- Ciltte bakterilerin neden olduğu bulaşıcı enfeksiyonlar
- Nadiren de olsa alınan bir darbeye bağlı olarak da görülebilir.
Yukarıdaki nedenlerden dolayı beyin enfeksiyonları önlemek adına damarların bazılarında kanın pıhtılaşması için emir verir. Eğer enfeksiyonun etkileri fazla olursa beyinin çeşitli bölgelerindeki pıhtılaşma da fazla olacaktır. Pıhtılaşmasının fazla olması ise beyindeki basıncı artıracak ve beyin ölümü gibi sonuçlar doğurabilecektir.
Hastalık çok sık görülmediği gibi bir tıp dergisi tarafında yapılan araştırmaya göre 1940 ve 1988 yılları arasında bu tromboz 88 kişide görülmüştür.
Kavernöz Sinüs Trombozu Belirtileri
Kavernöz sinüslerinde meydana gelecek olan her türlü enfeksiyon ve kan pıhtılaşmasına bağlı olarak tromboz meydana gelebilmektedir. Her yaş aralığında görülebilmesinin yanında yapılan araştırmalara göre bu rahatsızlık 1.000.000 kişi de 4.5 oranında görülmektedir. En sık görülen belirtisi baş ağrısı olmaktadır. Baş ağrısına ek olarak şu belirtilerde görülebilir:
- Şiddetli baş ağrısı
- Göz kapaklarında sarkma
- Yüksek ateş
- Yorgunluk
- Yüzün belirli bölgelerinde ve ya göz çevresinde meydana gelen ağrı ve uyuşukluk hissi
- Gözleri hareket ettirememe
- Göz çevrelerinde meydana gelecek şişme, kızarıklık ve tahriş durumu
- Nöbet geçirme
- Görme kaybı
- Çift görme
- Geveleyerek konuşma
- Hareketlerde koordinasyon bozuklukları
- Bilinç bulanıklığı
- Gözün dışarı fırlaması
- Bayılma
Bu belirtilerden bir ve ya birkaçının görülmesi durumunda kavernöz sinüs trombozundan şüphelenilebilir. Alanında uzman olan bir doktora başvurarak gerekli tetkiklerin yaptırılması gerekecektir.
Kavernöz Sinüs Trombozu Tedavisi
Herhangi bir nedene bağlı olarak tromboz belirtisi görülen kişilerin beyin- omurilik-sinir cerrahisi ya da nöroloji dallarından birine başvurması gerekir. Eğer 18 yaş altı bireylerde görülmüşse çocuk nörolojisi bu rahatsızlıkla ilgilenecektir.
Kavernöz sinüs ile ilgili olarak bir hekime başvurulması halinde uzman tarafından MRI ve CT gibi beyin taramaları istenecektir. Ayrıca enfeksiyonun var olup olmadığını araştırmak amacıyla da kan tahlili yapılabilir ve omurilik sıvısı alınabilir.
Trombozun oluşumu enfeksiyonlara bağlı olarak geliştiğinden dolayı tedavisinde de enfeksiyonu ortadan kaldırmaya yönelik olarak yapılmaktadır. Yüksek dozda antibiyotik kullanılarak tedavi edilen tromboz zaman zaman cerrahi müdahale de isteyebilir. Bu tromboz antibiyotik kullanımının olmadığı dönemlerde genellikle ölümle sonuçlanırken günümüzde teknolojinin ve antibiyotik çeşitliliğinin olmasına bağlı olarak daha kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
Kaynaklar
- http://www.turkarchotolaryngol.net/sayilar/40/buyuk/98-104.pdf
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448177/
- http://dergi.kbb-bbc.org.tr/uploads/pdf/1995-3-2-151-154.pdf
- http://www.msdmanuals.com/professional/eye-disorders/orbital-diseases/cavernous-sinus-thrombosis
- https://www.nhs.uk/conditions/cavernous-sinus-thrombosis/causes/x
- https://radiopaedia.org/articles/cavernous-sinus-thrombosis