Kılcal Damar Hastalıklarında Kullanılan Tedavi Yöntemleri

Kılcal damar hastalıklarının tedavileri için hangi yöntemler kullanılır, kullanılan yöntemlerin uygulanışları ve özellikleri nelerdir, hangi tedavi hangi kılcal damar hastalığında kullanılır hakkında makale.

Kılcal Damar Hastalıklarında Lazer Tedavisi

Gelişen teknoloji ile birlikte tıpta kullanılan lazer tedavilerinde aynı orandan bir gelişme olmuştur. Günümüzde kılcal damar hastalıklarının tedavisinde teknolojinin gelişmesiyle lazer tedavi sıklıkla ve yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Devlet hastanelerinde, özel hastanelerde gerçekleştirilen lazer tedaviler aynı şekilde bu tedavi dalında uzmanlaşmış ve İstanbul, Bursa, İzmir gibi büyük şehirlerde bulunan son teknoloji lazer tedavi merkezleri aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

Lazer tedavinin avantajları:

  • Her yaş ve cinsiyetten hastaya uygulanabilmesi
  • İşlemin son derece ağrısız ve kolay olması
  • Yanaklardaki, yüzdeki gibi hassas bölgeler de dahil vücudun her bölgesine rahatlıkla uygulanabilmesi
  • İyileşme sürecinin oldukça kısa olması

gibi birçok avantaja sahiptir. Fakat bunların yanında  lazer tedavinin olumsuzluklarını da şöyle sıralayabiliriz:

  • Fiyatı pahalı bir tedavi olması
  • Birkaç seans devam etmesi ve seanslar arasında zaman olmasından dolayı uzun sürmesi
  • Kimi durumlarda tedavi sonrası deride meydana getirdiği renk değişikliklerinin kaybolmaması

Özellikle bebeklerde bulunan ve ciltte meydana gelen hemanjiomlarda oldukça başarılı sonuçlar bu tedavi yöntemiyle sağlanmaktadır. Kılcal damar varislerinde de oldukça başarılı bir tedavi yöntemidir. Lazer tedavi olanlar gündelik hayatlarına normal bir şekilde devam edebilirler. Tedavi merkezlerinde gerçekleştirilen lazer tedavilerin fiyatlarının bir kısmı Sgk tarafından karşılanmaktadır.

Kılcal Damar Hastalıklarında Radyofrekans Tedavisi

Ses dalglarıylagerçekleştirilen radyofrekans tedavisi de kılcal damar hastalıklarında başarı ile uygulanmaktadır. Özellikle devlet hastanelerinde ve tamamen Sgk ödemesi ile uygulanan radyofrekans tedavisi teknolojik cihazlarla uygulanan, çoğunlukla hastanın yatmasına gerek kalmadan ayakta gerçekleştirilen güvenli bir yöntemdir.

Radyofrekansla oldukça ince iğneler yardımıyla kılcal damarlara ses dalgaları gönderilir. Ciltteki çok ince kılcal damarlar dahil, tüm damarlara uygulanabilen bu yöntem ses dalgalarıyla ve teknolojik araçlar yardımıyla gerçekleştirildiği için bebeklerde de rahatlıkla kullanılabilmektedir. Bebeklerde görülen hemanjiom hastalığında sıklıkla kullanılır. Bu yöntemin avantajları arasında her damar türüne uygulanabilmesi, vücudun her bölgesinde işe yaraması ve ağrısız olması sayılabilir. Olumsuz yanları ise beş ile altı seans sürmesi, seansların aralıklı olması kimi durumlarda su toplaması, kabuklanma meydana gelmesidir. Tedavi olanlar günlük yaşamlarına rahatlıkla devam edebilirler. Özel merkezlerde gerçekleştirilen tedavinin bir kısmı Sgk tarafından karşılanmaktadır.

Kılcal Damar Hastalıklarında Skleroterapi Tedavisi

Skleroterapi tedavisinde genişlemiş damarların içerisine ince iğne yardımıyla kimyasal ablasyon meydana getiren ilaçlar gönderilir. Bu ilaçların yardımıyla tedaviden sonra genişleme olan damarlar aylar boyunca küçülmeye başlar ve nihayetinde tamamen kaybolur. İnce iğneler yardımıyla sıvı halde kullanılan bu ilaçlar son zamanlarda yerlerini köpük skleroterapisini bırakmıştır. Bu yöntemde ilaçlar hava ile temas neticesi köpükleşirler ve bu köpük ince bir iğne yardımıyla damar içerisine gönderilir. Son zamanlarda yaygılaşan köpük skleroterapinin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sıvi skleroterapide ilaç hemen kana karıştığı için etkisini göstermesi daha uzun sürerken, köpük tedavide ise kana karışmadan uzun süre dayandığı için etkisi daha kısa sürede gerçekleşir.
  • Sıvı skleroterapide ilaçların hangi damarlara doğru gideceği yönetilemezken, köpük tedavide uygulama yapılan bölge çeşitli şekillerde hareket ettirilerek köpüğün istenen damarlara doğru akması sağlanabilir.

İnce iğneler yardımıyla gerçekleştirilen skleroterapi tedavi Ankara’da, Mersin’de ve İstanbul birçok şehrimizde bulabileceğiniz tedavi merkezlerinde gerçekleştirilmekte ve yüz bölgesi hariç tedavi fiyatının bir kısmı Sgk tarafından karşılanmaktadır. 

Skleroterapi tedavisi

Kılcal Damar Hastalıklarında Bitkisel Tedaviler

Ciltte kılcal damar hastalığı olanlar tarafından alternatif tedavi yöntemi olarak bitkisel ürünlerden de faydalanabilirler. özellikle aloe vera bitkisi ve at kestanesinin ciltteki damar problemleri için faydalı olduğu gözlemlenmiştir. At kestanesinin tohumlarının kullanılması varisi olanlar açısından iyileştirici bir etki yapabilmektedir. Ayrıca aloe vera ve at kestanesi özlü bitkisel kaynaklı ilaçlar da damar hastalığı olanlar tarafından kullanılmakta, Sgk tarafından karşılanmakta ve devlet hastanelerinde tedavi sonucu reçete edilebilmektedirler. 

Unutulmamalıdır ki ister aloe veradan, ister at kestanesinden yapılmış olsun bu tür tedaviler bir sağlık merkezine gidilerek gerçekleştirilen tedavinin yerini tutamazlar ve sadece destekleyici bir özellikte olabilirler.

At kestanesi ve aloe veranın ilaç olarak değil de doğrudan kullanımı da damar hastalığı olanlarca tercih edilebilmektedir. Bu durumda Sgk ödemesi gerçekleşmemekte, masraflar hastalarca karşılanmaktadır. Bitkilerin böyle doğrudan kullanımı bebeklerde uygun değildir, bu nedenle bebeklerde kılcal damar hastalık tedavileri diğer yöntemlerle gerçekleştirilmelidir. Aloe veralı kremler, aloe vera özlü merhemler, at kestanesinin tohumlarından ve at kestanesinin kendisinden yapılmış kremler damar hastalıklarında kullanılabilir. 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu