Kılcal Damar Hastalıklarının Sebepleri ve Uygulanan Tedavi Yolları
Kılcal damar hastalıkları vücudumuzun her noktasında gözlemlenebilecek rahatsızlıklardır. Bu aşamada önemsenmesi gereken ciddi riskler gözlemlenebilir.
Kılcal damar hastalıklarına değinmeden önce damar yapısını, kılcal damarların işlevini ve hassas yapısını bilmek gerekiyor. Keza belirtileri ortaya çıkmadan gelişebilecek kadar narin bir yapıdır.
İçindekiler
Kılcal Damar Hastalıklarının Nedenleri
Kılcal damar nedir? Vücudumuzu bir şehir olarak düşünürsek atardamarlar ve toplardamarlar ana yolları oluşturacaktır. Bu şehrin ara sokakları ile tüm bölgeye ulaşım sağlanabileceği aşikâr. İşte kılcal damarlar burada karşımıza çıkıyorlar. Boyutları milimetrik olmasına rağmen hayati bir önem taşıdıklarını söylemek gerek. Çünkü vücudun en uç noktasına kadar kan akışını sağlayan damar yapılarıdır.
Kılcal damar hastalıkları ilk kez fark edildiğinde fizyolojik olarak izleri görme fırsatı yakalayabiliriz. Burun kenarında, yüzde ve yanaklarda, bacaklarda, göğüste, vajina ve peniste bile görebileceğimiz bir durumdur. Genelde kılcal damar hastalıkları ise cilt üzerinde dermatolojik rahatsızlıklarla gözlemlenebilir. Cildi daha koyu olanlarda belirtileri hiç ortaya çıkmayabilir. Fakat kılcal damarların neden kan topladığını veya hassas yapısında neden renk değişiminin yaşandığını araştırmak zorundayız.
Her insanın vücudunda 40,000 km kılcal damar bulunduğunu hesap edersek neden sorun olduğunda özen göstermemiz gerektiğini daha iyi anlayabiliriz. Boyut olarak milimetre ile ölçümlenmesine rağmen her noktaya sarılmış bir ağdır. Eğer kılcal damarlarda sorunları azaltmak veya yok etmek istiyorsanız kalp ve damar sağlığına dikkat etmek zorundasınız. Hamilelikte ve bebeklerde bu durumu daha sık gözlemlemek mümkün olabiliyor. Ancak memede ve vücudun farklı noktalarında gebelikte ortaya çıkan kılcal damar hastalıkları sonrasında yok olabilir.
Kılcal damarlarda cilt belirtileri oldukça belirgin ise damarların tıkanabileceği ve patlarsa kanama riskinin olabileceğini unutmamak gerekiyor. Tabi ki kılcal damar kanamaları, çatlamaları ve genişlemeleri sürekli gözlemlenen rahatsızlıklardır. Büyük bir risk faktörünün ortaya çıkması zor olmasına rağmen kontrol edilmesinde fayda olduğunu söylemek gerek.
Kılcal Damar Hastalıklarının Tedavisinde Kullanılan Yöntemler
Kılcal damar hastalıkları için tedavi seanslarını doktor ile beyan etmek mümkün. Fakat genelde aloe vera gibi alternatif tıbbi çözümlere yönelim gözlemleniliyor. Kılcal damarlarda oluşacak tıkanıklıklar veya çatlaklar sürekli hale geldiğinde doktora gitmek önem kazanıyor. Kalp ve damar cerrahisi tarafından muayene olunduktan sonra, doktora bağlı olarak tedavi metodu tercih edilebiliyor.
Burada at kestanesi veya aloe vera gibi alternatiflerin çoğunlukla doktora gitmeden kullanıldığını belirtmek gerekiyor. İyi gelen besinler ve yiyecekler elbette ki herkesin tercihi. Ancak kılcal damar hastalıkları için neden sonuç ilişkisi kurularak uygun bir tedavi metodunun tercih edilmesi gerekir. Keza hassas yapılara sahip olmalarından ötürü ciddi bir damar rahatsızlığına sebep olabilirler.
- Lazer
Lazer tedavisiyle belirlenen bir cilt bölgesinde kılcal damarların yeri tespit edilir. Ardından uygun formda lazer ışınlarıyla burada sorunlu kılcal damarlar tahrip edilir ve böylece kapatılarak vücut tarafından yok edilmesi sağlanır.
- Radyo Frekans Tedavisi
Doktora gittiğinizde veya kalp ve damar rahatsızlığından şikâyetçi olduğunuzda belirtileri göremeyebilirsiniz. Bu gibi durumlar görüntüleme sistemleriyle tespit edilir ve radyo frekans tedavisi gibi yine göremeyeceğiniz bir formda tedavisi sağlanır. Uygun aralıklarda radyo frekans dalgaları ile lazer tedavisindeki mantık uygulanır. İlaçlar veya iğneler yerine daha acısız veya ağrısız bir uygulamadır.
- Skleroterapi
Ciltteki belirgin kılcal damarların izleri yok edilmek istenebilir. Bu durum bacakta varis gibi derisi tahriş olmuş insanlar tarafından da sık tercih edilir. İyi bir tedavi metodu olmasının haricinde kılcal damarlara çok minik iğnelerle ilaçlar enjekte edilir. Tabi ki aloe vera veya at kestanesi gibi doktora gitmeden uygulanabilecek tedavilerle kıyaslandığında ağrı ve acı eşiği biraz yüksektir.
- Fizyolojik Tedavi
Fizyolojik tedavi genelde masaj veya varis çorabı gibi kriterleri kapsar. Cilt belirtileri arttığında doktora başvuran ve kılcal damarları varis olmamış kişilerde önerilen egzersizler gibidir. Aynı zamanda Pharmaceris krem gibi ürünlerin takviyesiyle varis çorabı kullanımının düzenliliği bacakta kılcal damarları büyük ölçekte yok edebilir.
Kılcal Damar Hastalıklarına Genital Bölge
Kılcal damar hastalıklarında birçok bölge tedavi edilir. Örneğin erkeklerde testis üzerinde yoğun bir damar yapısı gözlemlenebilir. Testis damarlarında çatlama veya genişleme görüldüğünde ise bu durum önemli bir noktaya ulaşma evresindedir.
Renkleri | |
Hassas Deride | Yeşil, Mavi, Mor |
Koyu Deride | Kırmızı |
Cilt enfeksiyonu olanlarda kılcal damar hastalıklarının tedavisi için öncelikle dermatologa gidilir.
Yine kadınlarda vajina dışında bilhassa doğum sonrası oluşan çatlaklar memede kalıcı olabiliyor. Aynı dönemde rastlanan kılcal damar çatlamaları ise mevcut hormon dengesizlikleri ve hassas süreçle ilişkilendirilebiliyor. Kılcal damarlar özellikleri bakımından en uç noktalara kanı ulaştırmaktadır. Tedaviyle ise işlevi yok olmuş damarlar tamamıyla yok edilir. Vücut ise yerine yenisini açar.