Kılcal Damar Varisleri, Nedenleri ve Tedavi Yolları

Kılcal damar varislerinin zararları, nasıl bir hastalık olduğu, hangi nedenlerden ötürü meydana geldiği, tedavisinde uygulanan tedavi yollarının neler olduğu hakkında makale.

Kılcal Damar Varisleri

Kılcal damarlardaki genişleme sonucu bunların cilt yüzeyinden görünür hale gelmesine varis denmektedir. Toplumda oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Normal şartlar altında kılcal damar varisleri herhangi bir sağlık problemine neden olmazlar. Fakat oluşturmuş oldukları kırmızımsı örümcek ağı şekli yüzünden özellikle yüzde ve ellerdeki varisler estetik açıdan kişileri rahatsız bir duruma sokabilmektedir. Estetik açıdan hariç olarak kılcal varisler toplardamar varislerinin aksine ağrı, ödem gibi gibi çeşitli rahatsızlıklara yol açmazlar.

Kılcal damarlar normal şartlar altında gözle bakıldığında cilt altından çok belirgin görünmezler. Fakat eğer genişleme sonucu varis oluşmuşsa çıplak gözle bakıldığında kılcal damarlar belirgindir ve cilt yüzeyinde kırmızımsı renkte görünürler. Aynı zamanda bu damarlar örümcek ağı şeklinde görünüyorlarsa kılcal damar varisi olmasından şüphelenilmelidir. Bu bağlamda kılcal varis belirtileri:

  • Kılcal damarların cilt yüzeyinden görünür hale gelmesi
  • Kırmızı renkte, örümcek ağı şeklinde görüntü ortaya çıkarmaları

Kılcal damar varisleri kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülürler fakat erkeklerde görülen varisler kadınlara kıyasla daha belirgindir.

Kılcal damar varislerinin oluşma nedenleri birbirinden farklı etmenlere bağlı olabilir. Varis oluşuma sebep olan nedenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Çok Fazla Ayakta Durmak: Özellikle uzun süreli ayakta durmayı gerektiren berberlik, polislik gibi mesleklerde varis oluşumu daha sık görülmektedir.
  • Genetik Yatkınlık: Aile geçmişinde bu hastalığa sahip olan kişilerde varislerin görülme ihtimali artmaktadır.
  • Aşırı Kilo: Aşırı kilolu insanlarda kılcal varis oluşumu normal kilolu insanlara göre daha fazladır.
  • Hamilelik: Geçici bir neden olarak hamilelik de varis oluşumuna neden olabilir ve hali hazırda olan varislerin genişleyip büyümesini sağlayabilir. Normal şartlar altında hamilelik sonrası varislerin kendiliğinden geçmesi beklenir.
  • İleri Yaş: Yaş almak da varislerin oluşumunu hızlandıran diğer bir etkendir. Yaşlı kişilerde gençlere oranla daha fazla görülmektedir.

Kılcal Varis Tedavi Yöntemleri

Kılcal varisler birçok farklı tedavi yöntemi ile tedavi edilebilirler. Bu tedavi yöntemleri ameliyat gibi uzun yıllardan beri kullanılan tedaviler olabildiği gibi, son yıllarda artan endovasküler tedaviler ve tedavi amaçlı kullanılan kremler gibi farklı şekillerde olabilir. Bu Tedavi yöntemleri şunlardır:

  • Cerrahi Tedavi: Bu yöntemde Doppler USG ile damarın yeri tam olarak tespit edildikten sonra cerrahi kesi ile girilerek genişleme olan damar kesilerek çıkartılır ve damar tekrar dikilir. Genel anestezi altında veya lokal anestezi altında gerçekleştirilir, hasta ameliyat sonrası aynı gün taburcu edilebilir ve üç günlük istirahat süresi sonunda gündelik hayatına dönebilir. Ameliyat sonrası varis çorabı giyilmesi gerekmektedir.
  • Lazer Tedavi: Lazer tedavi günümüzde kılcal varisleri iyileştirmek için en çok kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir. Özellikle kılcal damar varisleri gibi çok dar çaplı damar varislerinde başarı ile uygulanmaktadır. Bu yöntemde kılcal damarlara yüksek ısılı lazer ışını gönderilerek kanla dolup genişleyen damarın büzüşmesi sağlanır. Bu sayede kan akışı kesilen damar bir süre sonra görünmez hale gelir.
  • Skleroterapi (Köpük) Tedavi: Damar içerisine çok ince uçlu iğneler aracılığıyla damarı tıkayıcı ilaç enjekte edilmesi ile gerçekleştirilir. Bu ilaç aynı zamanda hava ile temas ettirilip köpik haline getirildiği için köpük tedavisi olarak da adlandırılır. Fakat kılcal damar varislerinde bu damarlar çok küçük oldukları için köpük şeklinde değil, sıvı olarak ilaç kullanılır. 

Tedavi öncesi ve sonrası varis görünümü

 

Bu tedaviler dışında varise iyi gelen, oluşmasını engelleyen bir takım tedbirler de alınabilir. Bunlara uymak varisin oluşma ihtimalini eğer genetik bir yatkınlık yok ise, oldukça azaltacaktır.

  • Kilo Vermek: Fazla kilolardan kurtulmak varis oluşma ihtimalini azaltır.
  • Düzenli Egzersiz: Düzenli olarak ağır olmayan egzersizler ve fiziki aktiviteler kan dolaşımını hızlandırdığı için varis oluşumunu engeller.
  • Uzun Süre Ayakta Kalmamak: Eğer uzun süreli ayakta olunacaksa,zaman oturarak dinlenmek, eğer uzun süreli oturulacaksa zaman zaman kalkarak hafif yürüyüş yapmak varis oluşumunu engel olabilir.

Bu tedavi yöntemler ve uygulanabilecek hareket tarzlarından başka günümüzde kılcal damar varislerine karşı bazı kremler de kullanılmaktadır. Günümüzde Kullanılan bazı kremler:

  • Vari-Clear
  • Venorex Cream
  • Vein Stop
  • Varicose Ease

ve diğer birkaç krem türüdür. Bu kremler varise iyi geldiklerini iddia etseler de sadece bunları kullanarak varisin iyileşeceğini düşünmek yanlış olacaktır. Bunlar diğer tedavi türlerine bir destek olarak kullanılırsa daha uygun olacaktır. Ayrıca bu kremlerde kullanılan kimi maddeler alerjik reaksiyona da  neden olabileceği için kullanmadan önce mutlaka doktor muayenesi gerçekleştirilmelidir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu