Sağ ve Sol Kolda Damar Atması, Nedenleri, Tedavisi
Kolda damar atması bazı durumlarda yorgunluktan, aşırı baskıdan, yanlış ve ters pozisyonlardan kaynaklanırken bazı durumlarda ise kalp veya damar hastalıklarının belirtisi olabilmektedir.
Kolda Damar Atması
Çoğu insanda dönem dönem kol, bacak veya vücudun herhangi bir yerinde de damar atmasına benzeyen bir kasılma hissedilebilir. Bazı durumlarda kol ve bacaklardaki atmalar önemsiz bir kas atması iken bazı durumlarda da çok ciddi bir hastalığını belirtisi olabilmektedir.
Vücut mekanizmasının dengesini koordine eden kalp vücudun sol tarafında yer almaktadır. Bu sebepten dolayı vücutta sol tarafta olan herhangi bir belirti anında kalp hastalığı olarak düşünülür. Bunun yanında bazı durumlarda sol kolda bulunan atması sıradan bir kas seyirmesi de olabilmektedir.
Göğüs kısmının sol tarafından başlayarak sol omuz ve soldaki kola yayılmış olan ağrılar direk olarak kalple ilgili bir hastalığın belirtisi olabileceğinden, bu gibi sorunlar ciddiye alınarak hemen bit kardiyologla iletişime geçilmesi gerekmektedir. Bunun yanında on dakika kadar süren ve aynı anda birden ok kası ilgilendiren damar atması kramp olmaktadır. Kramplar vücutta bulunan magnezyum, mineral kalsiyum veya potasyum eksikliklerinden kaynaklanabilmektedir. Ağır egzersizlerden sonra kas krampları ortaya çıkabilmektedir. Dinlenme durumunda hatta uykuda bile kramplara rastlanabilmektedir. Bilhassa şeker hastalarında, arter ve kalp hastalığı olanlarda ve böbrek hastalarında sık rastlanabilen kramplar bazen acı vermekte ve birden ortaya çıkmaktadır. Kas krampları genel olarak uyku halinde hastayı yakalamaktadır. Kas kasılmaları özellikle şeker hastalarında, bebek bekleyen bayanlarda ve kalp sorunları olan hastalarda görülmektedir.
Sol kolda ağrı yoğun olursa ve sık sık tekrarlarsa hastada kalp veya arter ile ilgili bir sorun olabilmektedir. Aynı zamanda sol koldaki damar atması kalp damarlarından herhangi birinde bir tıkanma olabilme ihtimalini de ortaya koymaktadır.
Sol Kolda Damar Atması
Panik nedeni olan sol koldaki damar atması çoğu zaman insanlarda kalp sorunu olabileceğine dair endişe nedeni olmaktadır. Bilindiği üzere kalp krizi başlangıcında ilk sol kolda kasılma olur. Sol kolda atan arter sadece kalp sorunu olmamaktadır. Bazı durumlarda aşırı yorgunluğa bağlı olarak da sol kolda kasılma olabilmektedir. Sol koda oluşan ağrılar genel olarak omuzda başlayıp bileğe doğru ilerliyorsa; bu gibi durumlarda hemen bir kalp arter hastalıkları uzmanına muayene olmak gerekmektedir. Fakat kol gerginse, ağrıya karşı duyarlıysa, on dakika kadar sürüyorsa bu durumda kas kasılması söz konusu olmaktadır.
Kolda Damar Atmasının Nedenleri
Kolda damar atması oldukça fazla rastlanılan bir durumdur. Bazı durumlarda arter sertleşmesi, halk arasında arter atması olarak adlandırılmaktadır. Bazen arter tıkanıklıklarına bağlı gelişen damar atması insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçlar verebilmektedir. Bunun yanında hareketsizlik, Kolun zorlanması, uzun bir süre ağır bir şey taşınması hatta üşütme bile damar atması olarak adlandırılabilmektedir.
Koldaki damar atmasının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Gün içerisinde kola yüklenme; ağır yük taşımasına bağlı olarak kolun fazla yorulması
- Kol üzerine yatarak uyumaya bağlı olarak kolda damar atması veya uyuşma oluşması
- Kola alınan bir darbe sonucu kol sinirlerinde meydana gelen ezilme veya zedelenme
- Kol kırıkları veya çatlakları
- Travmalar
- Boyun tutulmaları veya boyunla ilgili bir rahatsızlık kolda arter atmalarına neden olmaktadır.
- Uyku esnasında ters pozisyonda yatmak
- Omurlarda oluşan kireçlenmeler
- Kolda meydana gelen arter daralması
- Koldaki bir arterlerin tıkanması
- Kalp hastalığı
Tedavisi
Sağ veya sol kolda damarın atması; damarların birden bire hareket etmesi, damarda veya kaslarda oluşan kasılma ya da kronik hastalıklar sonucu oluşabilmektedir. Damar atması; damardan dolaşan kanın; akım ve hızının değişmesine bağlı oluşur. Halk arasında damar atması diye adlandırılır.
Damar atması uzun süre hareketsiz kalmaktan, ağır bir şey taşımaktan veya üşütmekten kaynaklanıyorsa korkacak bir şey olmamaktadır. Bu tür durumlarda düzenli olarak yapılan sporlar, kas gevşetici ilaçlar ve kremler kolda damar atmasında tedavi edici unsurlardır. Travma nedeniyle oluşan damar atmaları gerekli müdahale yapıldıktan belli bir süre kendiliğinden geçmektedir.
Sol veya sağ kolda damar atmasının nedeni eğer bir arter tıkanıklığına bağlı ise o zaman anjiyo veya cerrahi müdahale uygulanabilir. Anjiyografiyle hastanın damar atan koluna ufak bir kesitten giriş yapılarak özel boyalar ve ilaçlarla arter görüntülenir. Bu yöntemle aynı zamanda tıkalı damarın açılması da sağlanır.
Sağ veya sol kolunda damar atması olan hastaların tedavisinde ilk aşama anjiyoplasti olmaktadır. Subklavyan olarak adlandırılan arterlerdeki tıkanıkların nedeni gelen olarak bağlı oldukları aterısklerozalardır. Bu konuda en başarılı tedavi yöntemi de stent yoluyla arter tıkanıklıklarının açılmasıdır. Eğer damar tıkanıklık oranı yüksekse oran yüzde yetmişleri geçmişse o zaman balon anjiyografisi en uygun tedavi şekillerinden biri olmaktadır. Stent ve balon tekniğinin işe yaramadığı veya başarılı sonuçlar vermediği durumlarda ise o zaman tek tedavi yolu bypass yöntemiyle cerrahi müdahaledir.