Kollarda Damar Şişmesinin Nedeni ve Tedavi Yöntemi

Sağ veya sol kolda meydana gelen ağrılar ile damar şişmesi gibi sıkıntıların belli başlı sebepleri bulunmaktadır. Damar şişmesi rahatsızlığının tedavisi mümkündür.

Kolda Damar Şişmesi Neden Olur

Damarın Şişmesi

Vücudumuzda bulunan damarlar dolaşım sisteminin en önemli unsurlarından birisidir ve sayısız görevleri bulunmaktadır. Vücuttaki kan dolaşımı ise temel görevlerinden birisidir. Damarlarda meydana gelebilecek en ufak aksaklık veya hasar, dolaşım sisteminde yaşanacak problemlerin ortaya çıkmasına neden olur. Damar ile ilgili rahatsızlıklarda fiziksel olarak reaksiyon görebilmek mümkündür. Bunlar genellikle şişme, morarma, varis vb. gibi belirtiler ile kendisini belli etmektedir. Özellikle damarın iltihaplanması ve damar tıkanıklığı gibi durumlarda ilgili bölgede fiziksel değişim gözlemlemek mümkündür.

Kollarda meydana gelebilecek şişlik ve acıma hissi ise damarın iltihaplanmasının veya damar tıkanıklığının habercisidir. Bu gibi durumlarda reaksiyon verilen bölgeler genellikle kol ve bacaklardır. Damarın şişmesinin altında birçok neden yatmaktadır. Özellikle dolaşım sistemini yakından ilgilendiren bu rahatsızlık önüne geçilemeyecek problemlerin cereyan etmesine neden olabilir. Bu nedenle damar şişmesi, damar iltihaplanması veya damar tıkanıklığı gibi durumlarda en yakın doktora gidip muayene olmak gerekir. Erken tanı ve tedavi, damar hastalıklarında da büyük bir önem taşımaktadır.

Eğer damarın iltihaplanması veya damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıklara sahipseniz kollarda şişlik görmeniz doğaldır. Tıp dilinde vaskilüt ifadesi kullanılan damar iltihabı hastalığının tedavisi uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır. Kesinlikle ilkel yöntemler ile bireyin kendisini tedavi etmemesi gerekir. Aksi takdirde geri dönülmeyen rahatsızlıklar veya dolaşım sisteminde hasar oluşturabilirsiniz.

Kolda Damar Şişmesinin Nedenleri

Kollarda meydana gelen damar şişmesinin temel nedenleri damar tıkanıklığı veya damarın iltihaplanmasıdır. Bu iki rahatsızlık, ilgili bölgede şişme, ağrı ve yanma hissi uyandırdığı gibi fiziksel değişimler yaşanmasına neden olur.

Damar tıkanıklığı: Kan akışını sağlayan damarlarda meydana gelen tıkanma halinde ortaya çıkan sorundur. Damar tıkanıklığı, bağlı olunan organın tam olarak beslenemediği anlamına gelir. Atardamar ve toplardamarlarda damar tıkanıklığı rahatsızlığı gözlemlenebilmektedir. Bu rahatsızlığın gözle görülür reaksiyonları mevcuttur. Şişme ve morarma gibi estetik görünümden uzak tepkiler verebilen damar tıkanıklığı ciddi sağlık sorunları yaratabilir. Bireyin sigara bağımlısı olması, damarın tıkanmasını tetikleyen en önemli faktörlerin başında gelmektedir. Zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.

Damarın iltihaplanması: Kan akışını sağlayan damarlarda meydana gelen inflamasyon durumunun akabinde gerçekleşen sağlık sorunudur. Damarın iltihaplanmasının tıp dilindeki adı vaskilüttür. Damar tıkanıklığı ile aynı derecede tehlikeli olması ile birlikte daha riskli durumlar oluşturabilmektedir. Özellikle hayati sorunlar ortaya çıkarabilmektedir. Kötü alışkanlıklar (alkol, sigara vb.) ile eklem ağrıları damarın iltihaplanmasını tetikleyen en önemli etkenlerdir. Damarın iltihaplanmasının belirtileri yorgunluk, halsizlik ve ağrılardır. Bu gibi şikayetleriniz varsa uzman doktora görünmeniz gerekir.

Kollarda meydana gelen şişme, morarma ve acı hissiyatının yanı sıra belirli aralıklarla yanma hissediyorsanız hemen en yakın doktora giderek muayene olmalısınız. Uzman doktor gözetiminde rahatsızlığınızın en olduğunu ve nasıl tedavi edilebileceğini teyit etmenizde fayda var. Damar ile ilgili rahatsızlıklar hayati tehlike barındırmaktadır. Bu nedenle ihmal edilmemelidir.

Kolda Damar Şişmesine Ne İyi Gelir

Damarın şişmesi ile ilgili rahatsızlığınız olduğu takdirde uygulanabilecek çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Fakat bu tedavi yöntemlerini belirlemeden önce uzman doktorunuzdan onay almalı ve doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda tedavi uygulamanız gereklidir.

Kolda damarın şişmesine iyi gelen tedavi uygulamaları şunlardır;

  • Uzman doktorların verdiği ilaçlar düzenli periyotlarla alınmalıdır. Özellikle kronik rahatsızlığı olan kişilerin bu konuda hassas ve dikkatli olması gerekir. Kan basıncının yükseldiği durumlarda ağrı ve şişkinlik oluşabilir. Verilen ilaçların uygun şekilde kullanılması durumunda ağrı ve şişkinlik yok olacaktır.
  • Hasar alan, zedelenen veya ağrı yapan damarın üzerine herhangi bir müdahale yapılmamalıdır. Eğer baş edemeyecek kadar ağrı hissediyorsanız veya alerji durumu oluşmuşsa kas gevşetici ilaç alabilirsiniz. Fakat bunun için doktorunuza danışıp nasıl bir uygulama yapmanız gerektiği konusunda detaylı bilgi almalısınız. Kas gevşetici takviyesi ile ağrı ve şişlik oranında azalma göreceksiniz.
  • Kronik damar hastalığına sahip bireyler genellikle antiagregan ilaç kullanmaktadır. Uzman doktorlar bu ilaçları tavsiye etmekte ve reçeteye yazmaktadır. Fakat bu bireyin sahip olduğu hastalıkla ilişkilidir. Her birey kullanmamalıdır.
  • Şişme ve ağrı olan damar bölgesine ılık su ile masaj yapılabilir. Fakat çok fazla bastırılmamalı ve hassas bir şekilde bölgeye uygulama yapılmalıdır. Bu şekilde kendinizi rahat hissedecek ve ağrılarınızdan kurtulacaksınız.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu