Variste Köpük tedavisi Uygulaması ve Komplikasyonları

Varisli damarlarında tedavisinde; en konforlu, en kolay ve en ağrısız bir tedavi yöntemi olan köpük tedavisi; hastanın bünyesine göre beşveya altı seans sonrasında başarılı sonuçlar vermektedir.

Variste Köpük Tedavisi

Bacakta, yüzde karnın altında veya vücudun farklı bölgelerinde oluşan damar genişlemelerinin bir sonucu olarak varisler oluşur. Köpük tedavisi varis tedavisinde kullanılan özel bir yöntemdir. Bu tedavinin uygulaması sırasında; incecik bir iğne yardımı ile varisli damarların içine köpük ismi verilen bir ilaç şırınga edilerek bu damarlar kapatılarak tedavi edilir. Kolay, ağrısız ve etkili bir tedavi olan köpük tedavisi; dikkatli bir şekilde uygulandığında minimum risk unsuru taşıyan başarılı bir tedavi şeklidir.

Varislere Köpük Tedavisi

 

Orta seviyede retiküler ve kılcal damarlara uygulanan köpük tedavisi aynı zamanda iğne tedavisi olarak da isimlendirilmektedir. İnce bir yardımıyla direk varisli damarın içine giriş yapılarak; sklerozan adi verilen özel bir madde veya sıvı enjekte edilerek kimyasal bir yöntemle; varisli damarların büzüştürülmesine ve kapanmasına yardımcı olunur. Bu damarlar bir süre daha gözle görülse de; anında kapatılır. Varisin büyüklüğü; estetiksel görüşün düzelmesiyle orantılıdır.

Köpük tedavisi son zamanlarda oldukça yaygın ve başarılı bir uygulama olmaktadır. Her tedavide olduğu gibi bu uygulamada da bir takım komplikasyonlar söz konusu olmaktadır. Fakat uzman bir doktor tarafından uygulandığında bu riskler neredeyse yok denebilecek kadar azalmaktadır.

Bu tedavi yöntemi hasta açısından oldukça rahat ve ağrısız bir uygulamadır.  Uygulama en fazla yarım saat sürmektedir.

Uygulaması

Orta seviyeli varislere kadar kesin bir tedavi yöntemi olan köpük tedavisi; bazı durumlarda varisli damarların yoğunluğuna ve büyüklüğüne göre tek seansı geçebilmeli birkaç seans yapılabilmektedir. Yapılan uygulamanın başarısını fark edebilme; görünüşün düzelmesi bazı durumlarda kişinin yapısına ve bünyesine bağlı olarak bir iki ay sürebilmektedir. Bu uygulama eğer RF adı verilen lazer yardımıyla uygulanacaksa; hastanın müdahaleden önce her hangi bir hazırlıkta bulunmasına gerek olmamaktadır. Fakat bu işlemin lazersiz uygulanması durumunda hasta müdahaleye gelirken beraberinde; doktor tarafından istenen bir varis çorabıyla bandaj getirebilir.

Köpük tedavisi sırasında; damarın içine enjekte edilen köpük adı verilen özel solüsyon; damarlarda bulunan iç yüzeyi tahriş ederek; büzülmesini ve daha sonra yok olmasını sağlar. Merak edilen bir konu olan köpük tedavisi fiyatları hastanelere göre değişik politikalarda seyreder.

Köpük tedavisinin uygulama aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Müdahale sırasında hastanın en ufak bir ağrı hissetmesini engellemek amacıyla hastaya anestezi uzmanı tarafından; damar üzerinden rahatlatan ve ağrıyı kesen ilaç verilir.
  • İlk olarak ultroson ile birlikte yapılan bu uygulamada ince uçlu bir enjektör kullanılmaktadır.
  • İnce uçlu iğne yardımıyla sklerozan ismi verilen özel bir madde veya sıvı varisli damara enjekte edilir.
  • Damara verilen köpük varisli damarın içini komple kapatır.
  • Uygulama bittikten birkaç sonra varisli damarlar tamamen kapanır.

Genel olarak tek seansın yeterli olduğu bu yöntemde; bazı durumlarda hastaların yapılarına göre veya bünyesine bağlı olarak bu tedavi birkaç seans uygulanabilir. Bu tedavi yöntemi bebek bekleyen bayanlara ve sklerozan maddeye karşı herhangi bir alerjisi olan kişilere uygulanmaz.

Riskleri

Varis köpük tedavisinden sonra hasta; bünyesine bağlı olarak hafif bir ağrı çekebilmektedir. Köpük tedavisi; genel olarak ağrısız olan bir müdahale olmasına rağmen bazı hastalarda şikayete neden olabilmektedir. Müdahaleden sonra biraz yürüyüş yapması önerilen hasta genellikle aynı gün; günlük yaşantısına geri dönebilmektedir. Ertesi gün işine de devam edebilir. Her müdahalede olduğu gibi köpük tedavisinde de minimum da olsa bir takım riskler mevcuttur. Bu riskleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hastanın pigmentasyona bağlı olarak müdahale sonrasında deri bölgesinde hafif bir kahverengilik meydana gelebilmektedir. On hastadan birinde rastlanılabilen bu sorun genellikle en fazla iki ay içinde geçer.
  • Kılcal damarlara uygulanan köpük tedavisi sonrasında bu damarlar bir süre sonra yeniden çıkabilmektedir.
  • Çok nadirde olsa bazı hastalarda müdahale sonrasında göğüs bölgesinde sıkışmaya rastlanabilmektedir.
  • Flebit oluşumu
  • Morluk ve şişlik oluşumu
  • Köpük uygulama sırasında damardan dışarı kaçabilir.
  • Öksürükler, görmede oluşan bozukluklar, migren sahibi hastalarda baş ağrıları birkaç saat yaşanabilmektedir. Bu sorunlar en fazla iki saatte ortadan kaybolan geçici sorunlardır.
  • Nadir olarak oluşma ihtimali bulunan risk ise; operasyon sonunda ayak ve bacak toplardamarında oluşabilme ihtimali olan tıkanıklıklardır.

Varis damarlarında yapılan köpük müdahalesinde; hastanın hastanede kalmasına gerek yoktur. Müdahaleden hemen sonra hasta yürüyerek; geldiği gibi hastaneden ayrılır. 

Köpük tedavisi konforlu ve rahat bir operasyon uygulaması olmasına karşı; müdahale yaptıran hastanın dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Bunlar:

  • Varisli damarlarda köpük tedavisi uygulatan hastalar belli aralıklarla; doktorun önerdiği süreçte kontrollerini yaptırmak zorundadırlar.
  • Bu müdahale sonrasında; müdahale yapılan bölgede şişme veya ağrı oluşması durumunda zaman kaybetmeden doktora danışması önemli bir ayrıntı teşkil etmektedir.
  • Müdahale sonrasında hasta; doktorunun önermesi durumunda varis çorabı giyebilir ya da bandaj takabilir.
  • Hasta tedavinin uygulandığı gün banyo yapmamalıdır. Ancak ertesi gün hasta duş alabilir.
  • Varisli damarlar eğer fazlaysa ve kalınsa hastanın köpük tedavisini beş veya altı seans yaptırması gerekebilmektedir.

Köpük tedavisi orta boyda olan damarlarda yüzde doksan oranında başarı elde ederken; kılcal damar tedavisinde yüzde atmış oranında başarı sağlamaktadır. Tek seansta hastaların bütün varislerine teker teker girilerek iğne ile köpük verilse bile bütünüyle bu sorundan kurtulmak için beş veya altı seans gerekebilmektedir. Bilhassa yeşil renge sahip olan orta boydaki varis tedavisinde başarılı bir tedavi yöntemidir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2023 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu