Lazerle Varis Tedavisi ve Tedavi Sonrası Yaşanan Gelişmeler
Varis rahatsızlığı için ameliyatsız tedavi çözümleri de bulunmaktadır. Bu çözümler arasında yer alan lazerli varis tedavisi ise rahatsızlığın kısa süre içerisinde sona ermesini sağlar.
Lazerle Varis Tedavisi
Toplardamarlar nedeniyle oluşum gösteren ve vücudun en fazla basınç gören noktalarından birisi olan ayaklarda sıklıkla rastlanabilen varis, çeşitli derecelerde ilerleme kaydedebilir. Varis ile ilgili yapılan testler ve muayeneler sonucunda uzman doktor tarafından verilecek karar doğrultusunda tedavi süreci belirlenir. Varis tedavisinde cerrahi müdahale veya ameliyatsız tedavi yöntemleri kullanılabilmektedir. Ameliyatsız tedavi yöntemleri arasında yer alan lazerle tedavi yöntemi ise sıklıkla kullanılan tedavi uygulamalarından birisidir. Ülkemizde de yaygın olarak kullanılan tedavi şekli ağrısız bir şekilde uygulanabilmektedir.
Lazerle varis tedavisinin temel amacı varisi ortadan kaldırmak ve tekrar aktif hale gelmemesi için varis oluşum riskini en aza indirmektir. Lazer ile yapılan uygulamalarda tekrar varis oluşması olasılığı çok düşüktür. Transkütan lazer tedavisi (kılcal damar) ise toplardamarlar için yapılan uygulamalardan farklıdır. Ayrıca transkütan lazer tedavisinde farklı yöntemler uygulanabilmektedir.
Lazer ile tedavi işleminde hastanın hiçbir şekilde ağrı duymadığı gözlemlenmiştir. Hastanın işlem yapılacak bölgesinde ağrı olmamakla birlikte tedavinin konforlu bir şekilde sürdürüldüğü ve hastanın kendisini iyi hissettiği teyit edilmiştir. Kapak yetmezliği olan büyük damara uygulama yapılması ile başlayan süreçte yaklaşık 15 dakikalık bir tedavi uygulanmaktadır. Tedavi sonrasında sorunlu damar ortadan kaldırıldığı için rahatsızlığın tekrar ortaya çıkma ihtimali yoktur. Bu nedenle lazerle varis tedavisi uygulaması kalıcı çözüm olarak tanımlanabilir.
Uygulama Aşaması
Lazerli tedavinin uygulama aşaması ilk olarak damar haritasının çıkarılması ile başlar. Damar haritasında sorunlu damarın tespit edilmesi kolaylaşır. Genellikle ayakta çekilen ultrason görüntüleri damar tedavileri için uygun olan yöntemlerden birisidir. Bu aşamanın ardından aşağıdaki işlemler uygulanır;
- Hastanın ağrı hissetmemesi açısından damardan ilaç verilir. Bu şekilde hastanın endişe duymaması sağlanır ve tedavi süresince herhangi bir acı duymadığı gözlemlenebilir.
- İşlem sırasında hastanın isteğine bağlı olarak uyutulması sağlanır ve bacak uygun pozisyonda hazırlanır.
- İğne deliğinden damar içerisine doğrudan plastik ince tüp yerleştirilir ve sorunlu damar üzerinde işlem yapılmaya başlanır.
- İşlemden hemen önce plastik tüp yerleştirilecek noktanın çevresine anestezi uygulanır. Böylece tedavi sırasında acı hissi olmaması ve tedavinin konforlu geçmesi sağlanır.
- Plastik ince tüp varis damarına müdahale edilecek boyutta içeri sokulur. Buradaki pay genellikle 30 cm ile 60 cm arasında olabilmektedir.
- Sorunlu toplardamar üzerinde uygulanan lazer işlemi ile rahatsızlık sona erer. Ayrıca köpük tedavisi yapılarak tedavi sonlandırılabilir. Bu uzman doktorun kararı ile uygulanan aşamadır. Köpük tedavisi yardımcı tedavi grubunda yer aldığından dolayı doktorun insiyatifine bağlı bir işlem olarak teyit edilmiştir.
- Maksimum 4 damar tedavi edildiğinden dolayı her bir damara 15 dakika süre ayrılır ve tedavi süresi toplamda 30 dakika ile 60 dakika arasında değişkenlik gösterebilmektedir.
Yukarıdaki işlemlerin ardından hastanın dinlenmesi için kendisine talimatlar verilir. Tedavi sonlandıktan birkaç dakika sonrasına kadar uygulama yapılan bölge incelenir. Oluşabilecek gelişmeler yakından takip edilerek uzman doktorun tedavi ile ilgili sonuçları gözlemlemesi sağlanır. Böylece lazer tedavisi sona ermiş olur.
Tedavi Sonrası;
Tedavinin ardından hastanın yürüyerek eve gitmesi mümkündür. Ancak hastanın araba kullanması önerilmez. Tedavi edilen ayağın zorlanmaması gerektiği vurgulanır. Yanınızda refakatçi var ise aracı onun kullanmasını isteyebilirsiniz. Aksi takdirde ayağınızı zorlayacak müdahalelerde bulunmanız risk oluşturur. Tedavi sırasında veya sonrasında kullanacağınız ağrı kesiciler hafif yan etkiler gösterebilir. Baş dönmesi mide bulantısı gibi yan etkilerin görülme olasılığı düşük olsa bile izlenmelidir.
Riskleri
Varis tedavisinde uygulanan lazer yöntemine dair çeşitli riskler vardır. Bu riskler genellikle kalıcı olmayan risklerdir fakat rahatsız edici boyutta ise uzman doktora görünmek gerekir. Lazer uygulamasının ardından oluşabilecek riskler;
- Uygulanan yöntemin ardından uygulama noktasında morarma, kızarma veya damar yolu boyunca ağrı yaşanması gibi yan etkiler görülebilir. Ayrıca şişlik oluşması doğaldır. Bu yan etkiler zaman içerisinde etkinliğini yitirecektir.
- Tedavinin uygulama noktasına bağlı olarak ayakta uyuşma, karıncalanma veya his kaybı yaşanabilir. Bu gibi durumlarda uzman doktora görünmekte fayda vardır.
- Uygulama yaptığınız tedavi merkezine bağlı olarak ayakta yanık oluşma ihtimali bulunabilir. Eğer uzman doktor aracılığıyla lazer uygulaması yaptırdıysanız bu maddede oluşan risk görülmeyecektir.
Yukarıda oluşan riskler her zaman görülmez. Görüldüğü takdirde ise tekrar etmesi beklenmez. Bu nedenle benzer etkileri gördüğünüzde endişe duymamalı, içinizin rahat etmesi açısından uzman doktora görünmelisiniz.