Memenin Yapısı ve Memede Damar Belirginleşmesi

Memede damar belirginleşmesi adet dönemi, emzirme ve menopoz gibi zamanlarda normalken bazen de meme kanserinin işareti olabilir.

Memede Damar Belirginleşmesi

Göğüsler erkeklerde ve kadınlarda ön kısımda bulunan çiftli yapılardır. Meme adı verilen bu çiftli yapılarda dört adeta ana damar bulunur. Memenin yapısı incelendiğinde içerisinde yağ dokusu, salgı bezleri, destek dokuları ve fibröz dokulardan oluşmuştur.

Memede süt üretimini sağlayan süt kesecikleri ve göğüs ucuna doğru sütün akmasını sağlayan ince süt kanalları da vardır. Bununla birlikte memenin içerisinde bol miktarda kan damarları ve lenf damarları da bulunmaktadır.

Dışarıdan deri ile vücuda birleşik duran memeler içeriden de pektoral kaslar aracılığı ile kaburgalara tutunmuş haldedir. Meme hormonal değişimlere bağlı olarak büyür ve işlevlerini yerine getirmeye başlar.

Kadınlarda erkeklere nazaran daha belirgin halde bulunan memelerde hamilelik, adet dönemi, emzirme dönemi, menopoz gibi zaman dilimlerinde damar belirginleşmesi görülebilmektedir. Ayrıca ilaç kullanımı ya da hormonal değişimlere bağlı olarak da damar belirginleşmesi yaygın olarak görülebilir.

Hamilelik ve emzirme döneminde kadınlarda meme içerisinde daha fazla süt üretiminin yapılabilmesi için daha fazla oksijene ihtiyaç olmaktadır. Bu ihtiyaç ise kan ile karşılandığından dolayı damarların işlevi artmaktadır. Hamilelik dönemi dışında hormonların hızla çalıştığı adet döneminde ve emzirme döneminde de damarlar oldukça işlevsel bir şekilde görevini yerine getirebilmektedir. Memelerde oluşan hormonal değişimler nedeniyle de damarlarda şişme ve belirgin olma hali normal karşılanmaktadır.

Memede Damar Belirginleşmesinin Nedenleri

Memenin içerisinde bulunan damarlar genellikle hamilelik sürecinde hormonların salgılanmasına bağlı olarak daha fazla kana ihtiyaç duyulduğundan dolayı belirgin bir hal alabilir. Doğum ve lohusalık döneminde de süt salgısına başlanacağından dolayı mavi ya da yeşil renkte damarlar belirgin bir hal alabileceği gibi emzirme döneminde de sık sık ya da ara sıra damarlarda belirginleşmelerin olması görülebilecek durumlardandır. Ayrıca hormonlara etki eden menopoz döneminde de damar belirginleşmesi korkulacak bir durumun işaretçisi olmamaktadır.

Memelerde hamilelik, emzirme ve menopoz gibi durumların dışında çeşitli rahatsızlıklardan ya da vücut içerisinde göğüs damarlarının bağlantısının olduğu diğer organlardaki sorunlardan dolayı memede damar belirginleşmesi görülebilmektedir.

Bu bölgede oluşan damar şişmesi ve belirginleşmesinin başlıca nedenleri ise şunlardır:

  • Memede kılcal damar görülmesi sonucu varis
  • Meme kanseri
  • Göğüs büyütme ve ya küçültme operasyonları sonrası deride incelme
  • Ten renginin açık olması
  • Memede oluşan hastalıklar
  • Göğüs damarlarında tıkanıklık
  • Memedeki damar iltihaplanması
  • Tümör
  • Enfeksiyon

Memede Damar Belirginleşmesi Tedavisi

Memede damar belirginleşmesi her zaman kötü bir durumun habercisi olmayacağı gibi zaman zaman dikkat edilmesi gereken bir durumunda göstergesi olabilir. Bu nedenle kendi kendine meme muayenesi yapmak meme sağlığı açısından oldukça önemli olacaktır. Damar belirginleşmesi gibi bir durumla karşılaşılması halinde öncelikle elle meme üzerinde muayene yapılarak kitli ve ya şişme olup olmadığına bakmak gerekir.

Damarlarda oluşan belirginleşmeyle birlikte bazen meme içerisinde ve ya koltuk altlarında kitleler meydana gelebilir. Meme içerisinde bulunan damarların şişmesi ve ağrı yapması halinde damar tıkanıklığı gibi durumlar söz konusu olabileceği için mutlaka bir doktora başvurmak gerekmektedir.

Damar belirginleşmesi sırasında ağrı oluşmuyorsa ve muayene sırasında herhangi bir kitleye rastlanmamışsa şüpheli bir durum söz konusu olmayabilir. Özellikle hamilelik, lohusalık, emzirme, adet ve menopoz dönemlerinde oluşan ağrısız ve kitlesiz damar belirginleşmelerinden korkmamak gerekir.

Memede damar belirginliğinin yanı sıra;

  • Kanlı akıntı
  • Yeşil ya da mavimsi akıntı
  • Kaşıntı ve kızarıklık
  • Meme başında eziklik, şekil değişikliği,
  • Göğüs üzerinde çukurluk, şişlik,
  • Memede çatlakların oluşması,
  • Memede ağrı ve koltuk altına kadar yayılmış ağrı gibi durumlar görülmesi halinde mutlaka doktora gidilmesi gerekir.

Damarlardaki belirginlik nedeniyle doktora gidilmesi halinde klinik meme muayenesi yapılacaktır. Doktorun gerekli görmesi halinde mammografi ve ya dijital mammografi uygulanabilir. Ayrıca diagnostik mammografi, meme USG’si, MRI (magnetik rezonans görüntüleme) ve meme biopsisi gibi çeşitli araştırmalar yapılabilir. Bu yöntemlerin sonucunda kişilerde bir rahatsızlık görülmesi halinde gerekli tedavilere başlanacaktır.

Memede kist ya da kitle oluşumu gibi durumlarda ilk olarak ilaçla bu kistin ya da kitlenin ortadan kaldırılması için çalışmalar yapılacaktır. Ayrıca ağrılı olan memelerde ağrının ortadan kalkması için ağrı kesici ilaçlar tercih edilebilir. Memede damar belirginleşmesine ek olarak çatlaklar, kızarıklık ve kaşıntı için de kremle tedavi uygulanabilmektedir.

Memede oluşan kitle ve ya çeşitli şişmelerde iğne ile biyopsi yapılabilmektedir. Memeden alınan parçaların incelenmesi halinde iyi huylu ya da kötü huylu denilen meme hastalıklarının ortaya çıkması halinde gerekli tedaviler uygulanabilmektedir. Genellikle ilaçla tedavinin yapılamadığı durumlarda memede sıkıntılı bölge açılarak kitle ya da kist alınabilmektedir.

Memede damarın belirgin olması ve meme kanseri gibi durumlarda ise tedaviler daha farklı olabilmektedir. Cerrahi uygulamalar yapılabileceği gibi hormon tedavisi, kemoterapi ve radyasyon kanserin ortadan kaldırılmasında tercih edilmektedir. Ayrıca meme damarlarındaki iltihaplanma ve tıkanma gibi durumlarda da ilaçla tedavinin yanıt vermediği zamanlarda cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu