Özofagus Varis Kanamasının Ortaya Çıkış Nedenleri Ve Tedavi Yöntemleri

Özofagus Varis kanamasıaslında portal hipertansiyonun bir komplike halidir. Bu hastalık için uygulanan birçok yöntem var ve bunlar hastada da bulunan başka hastalık,kanamanın derecesi ve bunun gibi faktörler dikkate alınarak seçilmektedir.

Özofagus Varis Kanaması

Özofagus Varis Kanaması aslında portal hipertansiyonun komplike halidir. Bu hastalık  bazı diğer hastalıklarda da yüksek oranda gözükme ihtimali bulunur. Örneğin sirotik hastalarının yaklaşık yarısında özofagus varis kanaması gözlenmektedir. Bu hastalık ölüme neden olduğundan erken teşhis çok büyük önem sarf etmektedir. Kanamanın yerinin anlaşılması için ve hatta tedavi de endoskopi çok önemli bir yere sahiptir.

Belirtileri

Herhangi bir kanama oluşmadığı sürece tam olarak anlaşılmaz. Özfagus varis kanaması belirtileri şunlardır;

  1. Kan kusma(Birçok hastalığın belirtileri arasında olan kanlı kusma özofagus varis kanamasının da en önemli belirtilerindendir)
  2. Kanlı Dışkılama(Kan kanseri gibi hastalıkların belirtilerinden olan kanlı dışkı özofagusun da bir belirtisidir)
  3. Ciddi vakalarda şok
  4. Herhangi bir doktor tarafından karaciğer hastalığı hakkında bir tanısı konulduysa doktorumuza tekrar danışarak özofagus varis kanaması hastalığı hakkında testler yaptırmalıyız.

Risk Faktörleri

  1. Yüksek kan Basıncı
  2. Genişlemiş Varisler
  3. Vücutta oluşan kırmızı renkli varisler
  4. Siroz veya karaciğer yetmezliği

Doktor Muayenesine Giderken

Doktor muayenesine giderken öncelikle yakın zamanda yaptıklarımızı iyice düşünüp doktora gittiğimizde unutmamak için bir yere not almalıyız.Örneğin yakın zamanda kullandığımız ilaçlar,içki kullanıp kullanmadığımız… Ayrıca muayeneye gitmeden önce randevu alırken muayenede yapılacak testler için aç veya tok gidilip gidilmeyeceği de testlerde çıkacak sonuçlar hakkında çok büyük öneme sahiptir.

Genel Tedavisi

  • Çok ciddi kanamalar olduğu için uygun bir şekilde ve sayıda damar yolu açılmalıdır.
  • Tam kan ve eritrosit süspansiyonlarından doğacak hemorajik şok TDP ve kristalloid solüsyonlar ile önlenmelidir.
  • Sistolik(büyük) kan basıncı ortalama 85mmHg’nin üzerinde tutulmalı ve Htc %25 seviyesinde olmalıdır.
  • Hastanın kan tablosu,belli süre içinde böbrekler tarafından süzülen ve çıkan idrar miktarı, vital bulgular,kan pH’sı,elektrolitler ve Santral venöz basını hayatı önem taşıdığı için çok sık bir şekilde takip edilmeli ve oluşabilecek olumsuzluklar durumunda gerekli müdahale yapılmalıdır.

Özgül Tedavisi

Vazoaktik İlaçlar

  • Vazopressin: Kanama durumunda hastaya verilerek kan akış hızı yavaşlatılır. Etkisi çok hızlı bir biçimde gözlenir fakat bu yöntem kesin bir çözüm değildir.Çok büyük olasılıkla tekrar başlayabilir.Ayrıca ilacın yan etkileri de çok ciddi bir önem taşır bu yüzden verilecek doz çok iyi ayarlanmalı ve yan etkilerini azaltmak için süp mezenterik arter içine intraarteriel infüzyonu ile verilir. Bu şekilde kanamanın çok büyük bir oranda kontrol edildiği gözlemlenmektedir.
  • Somatostatin: Portal sistemde ve kollaterallerde basıncın düşmesini sağlar. Kanamayı önlemede çok büyük bir oranda başarılıdır.Tedavi başarılı ise 3-4 gün devam edilir. Vazopressin kadar çok büyük bir zararı yoktur.
  • Nitrogliserin: Bu ilacın hastaya verilme amacı çok ciddi yan etkileri olan vazopressinin  dozunu azaltmaktır.Çeşitli kaynaklarda daha başka etkileri olduğu söylensede kanıtlanmış bir yararı yoktur.
  • Glipressin: Hastadaki etki süresi vazopressine göre çok daha uzundur.Hastada oluşabilecek komplike oranı vazopressin+nitrigliserinin değerinden çok daha düşüktür.Ayrıca kanama kontrol oranı da çok yüksektir.

Endoskopik Skleroterapi

Kanamayı yüksek oranda durdurur.Ayrıca kısa zamanda tekrar kanama oranının da düşük olması nedeniyle özofagus varis kanamasında en yaygın kullanılan yöntemlerden biridir.

Balon Tamponadı

Sengstaken-Blakemore tüpü kullanılır.İlk olarak mide şişirilir, daha sonra özofagus balonu şişirilir ve 35-40 mmHg seviyesinde tutulur.

Cerrahi Tedavi

Eğer kanama koruyucu yöntemlerle durdurulamazsa başvurulmalıdır. Ölüm riski küçümsenemeyecek kadar fazladır. Child B ve Child C hastalarında ciddi risk bulunması nedeniyle zorda kalınmadıkça bu yöntemden kaçınılmalıdır.

Hastaların Alacağı Önlemler

  • Protein ağırlıklı bir diyet yapılmalıdır.
  • Mümkün olabildiğince ayakta kalınmamalı ve yatak istirahati yapılmalıdır.
  • Kandaki su oranını arttırıp dolaylı olarak kan akış hızının normalde fazla olmasına neden olacağı için tuz alımı mümkün olabildiğince azaltılmalı, hatta ve hatta hiç kullanılmamalıdır.
  • Bu tip hastalar için üretilmiş medikal ürünleri mümkün olabildiğince çok kullanmalı.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu