Renal Arter Stenozu Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri
Renal arter stenozu nasıl bir hastalıktır, ne şekillerde neden dolayı meydana gelir, nasıl teşhis edilir, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir hakkında makale.
Renal Arter Stenozu

Renal Arter
Renal arter stenozu çoğunlukla kendisine has belirti göstermeyen bir hastalıktır. Ortaya çıkan belirtiler başka hastalıklarında belirtileri olan durumlar olduğu için teşhisinde gecikmeler yaşanabilmektedir.
Çoğunlukla 55 yaş üstü kişilerde görülen bir rahatsızlıktır ama her yaş grubundan kişide görülebilir. Tek taraflı veya iki taraflı olarak ortaya çıkabilir.
Özellikle çocuklardaki sekonder hipertansiyonun en sık nedenlerinden birisi olan renovasküler hipertansiyonun ortaya çıkmasına neden rahatsızlık renal arter stenozudur.
Renal arter stenozu kadınlara oranla erkelerde daha yaygın olarak görülen bir hastalıktır.
Ayrıca böbrek naklinden sonra sıklıkla görülen bir komplikasyondur. Tedavi yöntemleri konusunda prosedür oluşmuş olup, erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Erkeklerde görülme olasılığı ve sıklığı kadınlara göre daha fazladır. Böbrek naklinden sonraki üç ay ile 24 ay arasında meydana gelir. Nadir durumlarda daha uzun süre sonra ortaya çıkan stenozlar da görülebilmektedir.
Bu hastalığın nedenleri arasında şunlar sayılabilir:
- Fibromusküler displazi: Çoğunlukla renal arterlerde stenoza yol açan bir rahatsızlıktır. İdiyopatik bir hastalık olarak kabul edilmektedir.
Renal arter stenozunun neden olabildiği hastalıklar:
- Refrakter Hipertansiyon
- Böbrek Yetmezliği
Özellikle böbrek yetmezliğine hiçbir belirti göstermeden neden olan renal arter stenozu tedavi edilerek iyileştirilirse bile böbrek yetmezliğinin düzelmesi ve hipartansiyonun geçmesi görülemeyebilir. Bir kere bunlara neden olan stenoz tedavisinden sonra ayrı olarak bir de bu rahatsızlıkların tedavisi için girişimde bulunmak gereklidir. Hastalığın belirtileri olarak:
- Otuz yaş altında görülen hipertansiyon, elli beş yas üstünden görülen ciddi boyuttaki hipertansiyon
- Böbrekler arasında boyut farkının olması
- Birdenbire ortaya çıkan ve nedensiz pulmoner ödem atakları
- Nedeni tespit edilemeyen böbrek yetersizliği
- Nedeni tespit edilemeyen kalp yetmezliği
- Hipertansiyon
Bu belirtileri deneyimleyenlerin renal arter stenozu hastası olabilecekleri kesinlikle göz ardı edilmemeli, özellikle sebebi tespit edilemeyen hipertansiyon durumlarında mutlaka renal darlık akla getirilmelidir..
Hastalığın teşhisinde kullanılan yöntem renal Doppler ultrasonografidir. Bu yöntem sayesinde hastalığın olup olmadığı ve derecesinin ne olduğu belirlenebilmektedir. Bu metot ile stenoz olan bölgedeki kan akım değişiklikleri tespit edilmeye çalışılır.

Renal arter stenozu anjiyogram görüntüsü
Renal Arter Stenozu Tedavisi
Renal arter stenozu dört ayrı tedavi yöntemi ile tedavi edilebilir. Tedavi şekiller hastalığın durumuna, ilerleme derecesine, kişinin sağlık problemlerine göre değişiklik gösterir. Teknolojideki gelişmeler ile birlikte tedavi yöntemleri ve seçeneklerinde de gelişmeler ve yenilikler ortaya çıkmıştır. Tedavide kullanılan yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Endovasküler Tedavi: Endovasküler tedavinin bir metodu olan anjiplasti balonlarıdır. Bu yöntemde arterde stenoz olan bölgeye yerleştirilen baloncuk şişirilir ve bu sayede darlığa sebebiyet veren tabakanın parçalanması amaçlanır. Aynı zamanda damar katmanlarında çatlaklar oluşturularak damar çapının genişletilmesi de diğer bir istenen sonuçtur. Diğer bir yöntem ise özellikle son yıllarda kullanımı artan stent takılmasıdır. Endovasküler tedavide yüzde on gibi bir oranda emboli oluşma riski bulunmaktadır. Olası diğer komplikasyonlar ise arteriyel rüptür, arteriovenöz fistül ve renal yetmezliktir.
- Medikal Tedavi: Başlangıç seviyesindeki ve orta düzeydeki hastalarda uygulanmakta olan bir tedavidir. Bunun dışında sağlık koşulları nedeniyle diğer tedavi yöntemleri uygulanamayan hastalarda da medikal tedavi tercih edilmektedir. Tedaviye antihipertansif türü ilaçlar ile başlanır. ACE inhibitörleri de oldukça yaygın kullanılmaktadır fakat bunlar sadece tek taraflı stenozlarda kullanılır. Eğer iki taraflı renal arter stenozu mevcut ise kalsiyum kanal blokeri, beta blokerlar ya da diüretikler kullanılır.
- Nefrektomi: Geçmiş yıllarda oldukça tercih edilen bir yöntem olan bu tedavi son yıllarda çok fazla tercih edilmemeye başlanmıştır. Ciddi fonksiyon kaybına neden olan renal arter stenozlarında tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir.
- Cerrahi Tedavi: Çoğunlukla bypass ameliyatları şeklinde gerçekleştirilen bir tedavi türüdür. Renal arter endarterektomisi de cerrahi olarak uygulanan diğer bir tekniktir. Bu tekniğin kullanımı günümüzde diğerlerine göre biraz daha artmıştır. Cerrahi tedavi hastalığın tedavi edilmesinde yüksek oranda başarı sağlayan bir yöntemdir ve komplikasyon oluşma riski oldukça azdır.