Şah Damarı Kesilmesi Sonucu Kanamalar ve İlk Yardım

Şah damarı kesilince ne tür bir yaralanma ve kanama meydana gelir, meydana gelen kanamanın özellikleri nelerdir,şah damarı kesiklerine karşı uygulanması gereken ilk yardım kuralları nelerdir.

Şah Damarı Kesilmesi

Şah damarının kesilmesi oldukça ciddi bir yaralanmadır ve hayat kaybı ile neticelenme ihtimali oldukça yüksektir. Bunun nedeni bir atar damar olmasından dolayı kanamanın şiddetli olmasıdır. Bu tür kesilme sonucu şah damarında meydana gelen kanama dışa doğru bir kanama olarak adlandırılır. Bu tür kanamalar dışarıdan gözle görülebilir ve  kanama noktası tespit edilebilir. Bu bakımdan müdahale edilmesi diğer kanama türlerine göre daha kolaydır.

Şah damarı kanamasında kan açık kırmızı renktedir. Kanama sızma şeklinde değil, fışkırma şeklinde gerçekleşir. şah damarındaki kan basıncı yüksek olduğu için kısa zamanda çok fazla kan yaralanma bölgesinden kaybedilir. Kanama kalp atımıyla uyumlu bir şekilde kesik kesik ama güçlü bir şekilde olur. Bu nedenle en tehlikeli kanama türüdür. Hemen müdahale edilmezse kısa bir zaman içerisinde ölüme sebebiyet verir.

Bu nedenle şah damarı kesilmeleri en hızlı bir şekilde ilk yardım uygulanması gereken bir durum olduğu için bu tür yaralanmalarda uygulanacak ilk yardım yöntemlerini bilmek ve uygulamak oldukça önemlidir. Şah damarı kanamasının hayati tehlike oluşturması için kanamanın vücutta bulunan toplam kan miktarının yüzde onunu geçmesi gereklidir. Yüzde yirmiye ulaşırsa hayati tehlike riski oldukça yükselmiş demektir.

Atar damar kanamaları en ölümcül ve hızlı kan kaybedilen kanama türüdür. Bu nedenle bir atardamar olan şah damarı kesikleri çok ciddi bir durumdur. 

Şah Damarı Kesilmesi İlk Yardım

Şah damarı kesilmelerine hızlı bir şekilde müdahale etmek gerekir. Aksi  takdirde ciddi miktarda kan kaybından dolayı can kaybıyla neticelenebilecek sağlık sorunlarına yol açar. Kesilmelerde meydana gelen kanamalara uygulanacak ilk yardım prosedürü şu şekildedir:

  1. Kesilme meydana gelen yer hafifçe temizlenir. Bu hijyenik bir temizleme değil, kanama noktasının ortaya çıkartılması için yapılan genel bir temizliktir bu nedenle kabaca etrafındaki kirler ve yabancı maddelerin hızlı bir şekilde temizlenmesi yeterlidir. Bu temizlik esnasında fazla vakit kaybetmemek gerekir.
  2. Kanamanın üstü tampon olarak kullanılabilecek gazlı bez, gömlek gibi bir maddeyle kapatılır. Eğer tampon yapılabilecek herhangi bir madde bulunamıyorsa elle sıkı bir şekilde kanamanın üstü kapatılır. Elle kanamanın çıkış noktasına sıkıca basınç uygulanır. Bu esnada eğer mümkünse bulaşıcı hastalık riskine karşı koruyucu eldiven giyilmesi uygun olacaktır.
  3. Sıkı bir şekilde kanamanın üstüne yerleştirilen tampon kanama üstüne bağlanır. Bağlarken sıkı bir şekilde bağlamak gerekir. Tülbent, eşarp, atkı gibi malzemelerle bu bandaj kanama bölgesi üstünde sabitlenebilir.
  4. Eğer yakınlarda ulaşılabilecek buz bulunabiliyorsa şah damarındaki kanamanın altına gelecek şekilde buz uygulanabilir. Bu sayede şah damarı büzüşeceği için kanamanın miktarı azaltılabilir. Eğer buz bulunamıyorsa aynı şekilde kanamanın altındaki şah damarına parmakla baskı yapılarak kanama azaltılabilir. Bu damar üstüne bası ara verilmeden sürekli olarak uygulanmalıdır.
  5. Yapılan bandaj kanlanmışsa ve işlevini kaybetmeye başlamışsa yeni bir bandaj yapılır. Burada önemli olan daha önce yerleştirilen bandajın kaldırılmadan yeni eskisinin üstüne yerleştirilmesidir. Önceki bandaj çıkartılırsa kanama bölgesinde meydana gelmiş olan pıhtılaşma açılabileceği için tekrar yoğun bir kanamaya sebebiyet verilebilir. Bu yeni yerleştirilen bandaj da sıkı bir şekilde uygulanmalıdır.
  6. Kanaması olan kişinin üstü kanama bölgesi dışarıda kalacak şekilde bir battaniye veya kumaş yardımıyla örtülür. Bu şoklara karşı uygulanacak bir yöntemdir.
  7. Hasta bu şekilde yerinden oynatılmadan, hareket ettirilmeden ambulans gelinceye kadar bulunduğu yerde kanama bölgesine baskı yapılarak tutulmalıdır.

Kanama bölgesine elle basıya hiç ara verilmemelidir

xTüm bu ilk yardım uygulamaları gerçekleştirilse bile şah damarı kanamaları çok şiddetli kanamalar olduğu için durdurulması oldukça zor olan kanamalardır. Bu nedenle prosedür oldukça dikkatli takip edilmeli ve uygulanması gereken adımlar doğru bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Bunun yanı sıra kanamanın durdurulması oldukça zor olduğu için vakit kaybetmeksizin yaralıyı bir sağlık merkezine ulaştırmak, eğer bu mümkün değilse hızlı bir şekilde ambulans çağırmak da kesinlikle ihmal edilmemelidir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (5 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu