Şah Damarının Şişmesi ve Genişlemesi, Nedenleri ve Belirtileri

Şah damarının genişlemesi ve şişmesinin tanımı, şişmenin hangi sebeplerden ötürü meydana geldiği ve ne tür belirtilere sahip olduğu üzerine makale.

Şah Damarı Şişmesi 

Tüm vücuda kan pompalayan ve en büyük damar olan aort damarından ilk ayrılan damar olan şah damarı (karotis) şişmesi ve genişlemesi ciddi bir sağlık problemidir. Anevrizma adı verilen damar duvarının genişlemesiyle oluşan bu durum beraberinde birçok olası ciddi sorununu da beraberinde getirmektedir.

Aorttan ayrılan ve boynun her iki yanından beyne doğru uzanan şah damarının gözle görülen ve elle nabız alınabilen kısmı dış şah damarı, beyne doğru uzanan ve incelerek beyin kıvrımlarına kan akışını sağlayan kısımları ise iç şah damarı olarak adlandırılmaktadır. Şah damarında meydana gelen bu şişme neticesi genişleyen damar duvarında iki türlü yırtılma meydana gelebilir: İçe doğru yırtılma ve dışa doğru yırtılma. Şah damarında meydana gelen bu yırtılma beyne doğru giden bir kanamaya neden olacağı için tehlikeli bir durumdur ve acilen tedavi edilmesi gerekmektedir. Damar iltihaplanmasının bir türü olan ve çoğunlukla beyne giden dış damarları etkileyen temporal arterit ile birlikte görülmesi oldukça olasıdır.

Şah damarı şişmesi durumunda gerekli tetkik ve incelemeler için kalp-damar uzmanına ve nöroloji uzmanına tedavi olmak ortaya çıkabilecek olası sağlık sorunlarını baştan ortaya kaldırmaya yönelik uygun bir adım olacaktır.

Şah Damarı Şişme Nedenleri

Damar şişme ve genişlemelerinde altta yatan birçok farklı etmen bulunabilmektedir. Bunlardan bazıları doğuştan geldiği gibi bazıları da kişinin kendisinden kaynaklanan etkenlerdir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Marfan Sendromu
  • Sifilis
  • Hipertansiyon
  • Damar sertliği
  • Sigara kullanımı
  • Obezite
  • Damar iltihaplanması

Marfan sendromu çok uzun boylu olan insanlarda görülen bir durumdur. Bunların parmakları da ince ve uzun bir şekildedir. Zührevi bir hastalık olan sifilis de nadir olmakla birlikte tedavi edilmediği durumlarda damar şişmesine neden olabilmektedir.

Kronik hipertansiyon hastaları bu rahatsızlığa yakalanma ihtimali çok yüksek olan kişilerdir. Damar şişmesinin en büyük nedenlerinden birisi bu durumdur. Toplumda yaygın görülen yüksek kan basıncı rahatsızlığı bu nedenle dikkatli bir şekilde gözlem altında tutulmalıdır.

Şah damarı şişmesi yaşla birlikte görülme sıklığı ve olasılığı artan bir durumdur. Çocuklara kıyasla yetişkinlerde, gençlere oranla yaşlılarda daha sık görülür. Aynı şekilde kadınlarda görülme oranı erkeklerden daha fazladır.

Sigara kullanımı da hipertansiyon gibi bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında en büyük paya sahip olan risk faktörlerinden birisidir. Sigara damar şişmesi ve genişlemesinin sebeplerinden birisi olan damar sertliğine de neden olmakla birlikte birçok damar hastalığının en büyük sebeplerinden birisidir.

Şah Damarı Şişmesinin Belirtileri

Şah damarının şişmesi en başlarda herhangi bir belirti ortaya çıkarmamaktadır. Bu nedenle teşhisi çoğunlukla gecikir. Tedaviye geç kalmak da sonu ölümle neticelenen çok ciddi sonuçlara neden olabilir. Çünkü özellikle içe veya dışa doğru yırtılma sonucu kanamalarda çok hızlı bir şekilde müdahale edilerek tedavi sürecine başlanmalıdır. Ufak bir gecikme bile tedavi sürecinin başarısızlıkla neticelenmesine sebebiyet vermektedir.

Kimi durumlarda damar şişmesi uzun yıllar boyunca hiçbir belirti göstermeden devam etmektedir. Yavaş yavaş şişen ve genişleyen şah damarı fark edilebilir boyutlara geldiğinde tedavi için geç bile kalınmış olabilir. Ortaya çıkan belirtiler her damar grubu için farklı olmakla birlikte şah damarındaki şişmenin gözle görülmeden önce fark edilebilir belirtileri kollarda meydana gelen ağrı, zaman zaman hissedilen kramp ve elle kontrol edildiğinde nabız alınabilen ufak kütlelerdir.

İleri boyuttaki damar şişmesi

Vücutta hissedilen belirtiler olarak yorgunluk ve uykusuzluk hali, baş dönmesi durumunun sayısının artması, konuşma bozukluğunun ortaya çıkması gibi durumlar sayılabilir. Eğer kanama gerçekleşirse akan kan göz bölgesine doğru da gideceği için görmede meydana gelen bozukluk, göz altında meydana gelen ağrı ve çift görmeye başlama gibi durumlar da kanama yapmış şah damarı şişmesine örnek olarak verilebilir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu