Şakakta Damar Atması, Neden Olan Rahatsızlıklar ve Tedavisi

Şakakta bulunan damarlar neden atar, hissedilenbu atım hangi nedenlerden dolayı kaynaklanır, hangi hastalıklar bu duruma sebep olabilir, damar atmasının tedavi yöntemleri nelerdir.

Şakakta Damar Atmasının Nedenleri

Sol ve sağ şakakta bulunan damarda, tıbbi adıyla temporal arterde hissedilen damar atması toplumda yaygın görülen bir durumdur. Vücudun diğer bölgelerinde meydana gelen damar atmaları kadar sık yaşanmasalar da yine de sıklıkla deneyimlenmektedir. 

Şakaklarda hissedilen damar atmasının farklı sebepleri olabilir. Bunlar:

  • Kan basıncı değişiklikleri
  • Damarsal nedenler

olarak ikiye ayrılabilir. 

Kalbin her atımında vücuda pompaladığı kan basıncı bu esnada birden bire yükselerek damar çeperlerini zorlayarak, genişletir. Bu durumda sol ve sağ şakaktaki damarlarda atmaya neden olabilir. Özellikle ani duygu durum değişimleri, aşırı fiziksel aktivite, stres gibi kimi durumlar bu durumu tetikleyerek damar atmasına neden olabilmektedir. kan basıncı değişikliğine neden olan hastalık tansiyon hastalıklarıdır.

  • Hipertansiyon: Oldukça yaygın olan bu hastalık toplumun yüzde yirmi gibi yüksek bir kesiminde görülmektedir. Bu rahatsızlıkta damar içinden akan kan normalden daha fazla miktarda ve yoğunlukta baskı oluşturduğu için damar duvarları daha fazla yıpranır, bu durumda şakaklarda damar atmasına neden olur.

Damarsal nedenlerle meydana gelen atmalarda bu durumu tetikleyen şey damar yapılarında meydana gelen bozulmalardır. Normalde elastik olan kan basıncına karşı koyabilen damarlar çeşitli sebeplerle deforme olduklarında kan akışında çeşitli problemlerle karşılaşmakta bu durum da şakak damarlarında atmaya neden olmaktadır. Damar rahatsızlıkları oluşmasına sebebiyet veren hastalıklar ise;

kabul edilmektedir. 

Damar sertleşmesi çoğunlukla erkeklerde görülen bir rahatsızlıktır. Toplumda görülme sıklığı oldukça yaygındır.

Damar sertleşmesi hastalığı damarı oluşturan üç katman arasında kolesterolün ve atık besin maddelerinin birikerek damarın elastik yapısını kaybetmesine neden olan bir durumdur. Aynı zamanda meydana gelen bu birikme damar çapı azaltarak damar tıkanmasına neden olmaktadır. Elastikliğini kaybeden ve daralan damardan kan akışı zorlanarak gerçekleştiği için çepere baskı yapmakta bu da her kan pompalanmasında atımın gerçekleşmesine neden olmaktadır.

Şakakta Damar Atmasının Tedavisi

Damar atması tedavileri günümüzün modern tıp tedavi yöntemleri ile rahatlıkla gerçekleştirilebilmektedir. Bunların dışında kişilerin kendi gündelik hayatlarında, beslenme düzenlerinde ve alışkanlıklarında yapabilecekleri bazı düzenlemelerle de bu rahatsızlık kontrol altına alınmaya çalışılabilir. Rahatsızlığın ortaya çıkmasını engelleyebilecek, eğer halihazırda mevcut ise ilerlemesini durdurabilecek olan yaklaşımları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sigaranın bırakılması. Sigara en temel ve birinci sertlik ve tıkanıklık sebebi olduğu için hiçbir şekilde kullanılmamalı, kullanılıyorsa mutlaka bırakılmalıdır.
  • Beslenme düzeni. Kolesterol çok önemli bir faktör olduğu için beslenme düzeni buna göre ayarlanmalı, yağlı, özellikle doymuş yağ oranı yüksek gıdalar tüketilmemelidir.
  • Diyabet ve yüksek tansiyon hastalığı. Şeker hastası olanlar ve diyabetikler bu rahatsızlığın deneyimlenme ihtimali yüksek olan grupta oldukları için bunun farkında olmalılar, gerekli tedavilerini yaptırmakta ve rutin olarak muayenelerini gerçekleştirmekte ihmalkar davranmamalıdırlar.

Bu tür yaklaşımların yanın tıbbi olarak bir takım tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır. Gerçekleştirilen bu tedavileri şu şekildedir:

  • İlaç tedavisi
  • Endovasküler tedavi

İlaç tedavisi hipertansiyon hastalığında kan basıncını azaltmak için kullanılmaktadır. Bu sayede damarların yüksek basınç ile zarar görmesine engel olmaya çalışılır. İlaç tedavisi hipertansiyon hastalığında faydalı olmakla birlikte dezavantajı ömür boyu kullanılması gereken bir ilaç olmasıdır. Çünkü hastalığı tedavi etmeden sadece baskılar. İlaç kullanımı bırakıldığında hipertansiyon tekrar kendisini gösterir.

Stent tedavisi günümüzde en çok kullanılan damar içi tedavidir

Damar sertleşmesi ve tıkanmasında kullanılan ilaç tedavisi ise damarları genişletici özelliktedir. Bu sayede kan akışının daha rahat gerçekleştirilmesi amaçlanır.

Son zamanlardaki teknolojik gelişmeler ışığında stent teknolojisi de gelişmiş, daha parlak ve daha dayanıklı olarak imal edilmeye başlanmışlardır.

Endovasküler tedavide günümüzde en çok kullanılan yöntem stent tedavidir. Çok ince çelikten mamül tellerden meydana gelen stentlerin içerisinde bir balon bulunmaktadır. Stentler kateter yardımıyla daralma veya sertlik olan damara yerleştirilir ve balonun açılmasıyla stent genişleyerek damar duvarına yapışır. Bulunduğu bölgede çeperi genişlettiği için kan akışının daha rahat gerçekleşmesini sağlar. Bu sayede zorlanmayan damarlarda atım meydana gelmez. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu