Serebral Anevrizma Nedenleri, Etkileri ve Tedavi Yöntemleri

Anevrizma damarların balonlaşmasına verilem addır. Serebral Anevrizma ise beyin atardamarında oluşan balonlaşmaya denilir. Bu hastalıkta damar genişleyip dayanıklılığını kaybettiği için koparak beyin kanamasına ve buna benzer nedenlerden dolayı çeşitli hastalıklara neden olabilmektedir.

Kan damarlarındaki duvar zayıflığına bağlı olarak damarın şişmesine(balonlaşmasına) verilen addır. Bu olay sonucunda damar genişleyerek inceldiği için yırtılmalar gözlenebilir. Bunun oluşumunun en önemli nedenlerinden biri de damar sertliğidir. Şeker hastaları, sigara içenler , yüksek tansiyon hastaları ve diğer çeşitli hastalıklarda bu hastalığın görünme ihtimali daha fazladır.

Serebral Anevrizma

Halk arasındaki adı beyin anevrizmasıdır. Bu hastalık beyin atardamarlarındaki duvar zayıflık nedeniyle bu damarın balonlaşmasından dolayı meydana gelir. Sıklıkla damarların çatlama bölgelerinde görülür. Bu rahatsızlık genelde 35-65 yaş arasında sıkça görülmektedir. Ayrıca bu yaş grubundaki kadınlarda görülme ihtimali erkeklere göre daha fazladır. Bu rahatsızlık ;

  • Kalıtsal olarak gözlenmektedir.
  • Enfeksiyona bağlı olarak gözlenmektedir.
  • Beynimizdeki damarlara zarar verebilecek ilaçların kullanımına bağlı olarak gözlenmektedir.
  • Beyinde çeşitli sebeplerden dolayı yaşanan yaralanmalara bağlı olarak gözlenmektedir.

Serebral Anevrizma Çeşitleri

  1. Sakküler
  2. Fuziform
  3. Mikotik
  4. Travmatik

Sakküler (Kese Biçimi)

En sık görülen anevrizma tipidir. Beyin damarlarında oluşan çatlaklarda görülmektedir. Çatlama oluşan bölgene damar daha fazla basınca maruz kalmaktadır ve bunun sonucunda zamanla damar duvarları hasar görür. Bu hasar sonucunda bu bölgede balonlaşma görülür. Sakküler anevrizma zamanla bizle beraber gelişir ve ilerleyen yaşlarda yırtılarak beyin kanamasına yol açabilir. Yaşlılıkta damar yapısının bozulmasına bağlı olarak damar geçirgenliğini kaybede. Buna bağlı olarak sakküler anevrizma görülme ihtimali de artar.

Fuziform 

İğ biçimli anevrizma olarak da nitelendirilir. Bunun söylenme nedeni ise hastalığın görülme şeklidir. Damarda oluşan balonlaşma bir iğ şeklinde uzunca bir bölgede görülmektedir. Bu anevrizma biçiminde damar balonlaşarak yırtılıp beyin kanamasına, balonlaşma giderek artarak bulunduğu bölgedeki herhangi bir beyin dokusana baskı yapmasına veya içinde oluşabilecek pıhtının yayılarak herhangi bir beyin damarının tıkanmasına yol açabilir. Sakküler anevrizma ile kıyaslandığında ikisinin de zararlı olmasına rağmen Fuziform anevrizma daha zararlıdır.

Mikotik 

Diğer adı iltihap sonucu gelişen anevrizmadır. Mikrobik yollarla gerçeklerşir. Mikropların beyin damarlarında oluşturduğu iltihap ile başlar. Bu iltihaplar damar duvarını zayıflatır ve buna bağlı olarak damar balonlaşır, anevrizma oluşur. Sıklıkla kalp romatizması hastalığının komplike halidir. Çok sık rastlanan bir anevrizma çeşitidir.

Travmatik 

Herhangi bir kazada beyin damarlarının hasar görerek damar duvarlarının zayıflaması sonucu oluşur.

Serebral Anevrizma sonucu her yıl dünyada 100.000 kişiden 15 kişi beyin kanaması geçirmektedir. Bu rakam ülkemizde ise her yıl  10.000 kişinin beyin kanaması görülme riskinin olduğunu göstermektedir.

Belirtileri

  1. Vücudumuzdaki herhangi bir bölgeden geçmeyen ve sürekli tekrar eden baş ağrıları
  2. Mide bulanması
  3. Kusma
  4. Ensede oluşan sertlik
  5. Bulanık, çift görme ve çeşitli görme bozukluğu
  6. Yani ışığa karşı duyulan hassasiyet
  7. Göz sinirlerinde oluşan felçler
  8. Tek taraflı genişleyen göz bebeği
  9. Gözün arkasında veya önünde aşırı derece oluşan ağrı
  10. Halsizlik
  11. Herhangi bir bölgede oluşan uyuşma hissi

Teşhis Konulma Yöntemi

  • Beyin Anjiyografisi
  • Bilgisayarlı Tomografi veya diğer adıyla Bilgisayarlı Anjiyografisi (BTA)
  • Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)
  • Anjiyografi (MRA)

Tedavi Yöntemleri

Tedavi yönteminde tüm hastalıklarda olduğu gibi bunda da hasta ve hekim ortak karar vermektedir. Hasta kendi karar veremeyecek şekilde yani şuuru kapalıysa 1.dereceden yakını karar vermektedir. Doktor bu anevrizma tedavi yöntemlerinin risklerini kendine veya yakınlarına tek tek anlatarak riskleri hakkında yapılan fikir alışverişleri sonucunda bir karara varılmaktadır. Bu hastalığın tedavi yönteminde hastanın durumuna bağlı olarak iki veya ikiden fazla alandaki doktorlar gelerek iki veya ikiden fazla tedavi yöntemi ile tedavi olmaktadır. Genel olarak düşündüğümüzde 3 tane serebral yani beyin anevrizması tedavi yöntemi vardır. Bunlar ;

  1. Gözlem veya Cerrahi operasyon olmadan tedavi (yalnızca takibe dayalı)
  2. Cerrahi operasyon ile anevrizmanın kapatılması (kliplenmesi)
  3. Damar içi (endovasiküler) tedavi ile stentleme operasyonu takılması


Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu