Serebrovasküler Hastalık ve Tedavisi

Serebrovasküler hastalık beyin damarlarında meydana gelen her türlü pıhtılaşma ve hasar durumudur. Sadece damarlarda değil kanda da oluşabilecek sorunlar bu hastalığa dahildir.

Serebrovasküler Hastalık

Serebrovasküler hastalık, beyin içerisinden geçen damarlarda ya da beyin damarları içerisinden geçen kanda oluşacak her türlü sorun nedeniyle oluşan hastalıklara denmektedir. Merkezi sinir sistemi bozukluklarına yol açan serebrovasküler hastalık halk arasında felç ya da inme olarak da bilinmektedir.

Dünyadaki ölümcül hastalıklar sıralamasında 3. sırada yer alan ve sakat bırakan hastalıklar sıralamasında ise birinci sırada yer alan bu hastalık bazı toplumlarda daha sık görülürken bazılarında ise daha az görülebilmektedir. Ayrıca yaşa ve cinsiyete göre de bu hastalığın görülme sıklığı değişmektedir.

Sinirleri doğrudan etkilemesinden dolayı ortaya çıktığı andan itibaren ölüm riski oldukça yüksek olmaktadır. Ölümle sonuçlanmayan serebrovasküler hastalık vakalarında ise kişiler oldukça az hareket edebilmektedir. İskemik kalp hastalığı olan bireylerde, yaşlılarda ve diyabet hastalarında daha sık görülmektedir.

Şişmanlık, alkol ve sigara kullanımı, ailesel yatkınlık, kalp hastalıkları, kolesterol gibi etkenler ise bu hastalığı tetikleyen risk faktörlerindendir.

Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülen bu hastalık 55 yaşından sonra daha sık görülmektedir. Serebrovasküler olay insan beyninde iki farklı şekilde gerçekleşmektedir:

  1. Tıkayıcı: Beyindeki atardamarlarda bulunan kan akımının bir kan pıhtısı tarafından engellenmesine tıkayıcı denmektedir. Serebrovasküler olay içerisinde en sık görülen durum tıkayıcı olmaktadır.
  2. Hemoraji (Beyin Kanaması): Beyindeki atardamarlarda oluşan yırtılma nedeniyle damarlar içerisinde kan toplanması nedeniyle oluşan olaydır. Genellikle hipertansiyon hastalarında görülmektedir.

Belirtileri

Beyinde meydana gelen sorunları kapsayan serebrovasküler olay insan vücudunda da çeşitli belirtiler göstermektedir. Beyinde yer alan damarların her biri farkı bir organa sinyal gönderilmesinde etkili olan sinirleri beslemektedir. Bu sinirlere gerekli uyarı kan aracılığı ile ulaşmadığında sinirler organlara gerekli sinyalleri gönderemeyecek ve bu organda çeşitli aksaklıklar meydana gelecektir. Serebrovasküler hastalık nedeniyle insan vücudunda şu tür belirtiler görülebilir:

  • Aniden başlayan şiddetli baş ağrısı
  • Vücudun bir tarafının felç olması
  • Ellerde ya da vücudun çeşitli bir bölgesinde meydana gelen güçsüzlük
  • Konuşamama ya da konuşma problemleri yaşamak
  • Ellerle ya da gözle iletişim kuramama
  • Görme kayıpları
  • Bilinç kaybı
  • Denge kaybı
  • Yürüyememe
  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Hafıza kaybı ve karışıklık
  • Anlamada zorluk

Beyin damar hastalıkları beyindeki damarlarda daralma, kanda pıhtı oluşumu, tıkanma, kan damarlarında kanama gibi nedenlerden dolayı meydana geldiği gibi kanın ulaşması gereken bütün organları da olumsuz bir şekilde etkileyebilir.

Beyin damar hastalıklarının belirtileri herkeste aynı şekilde görülmeyebilir. Hatta bazı kişilerde herhangi bir belirti göstermeden de bu durumla karşılaşmak mümkün olmaktadır. Çocuklarda yetişkinlere nazaran daha az görülen bu hastalık doğuştan kalp yetmezliği gibi şikâyetleri olan çocuklarda görülebilmektedir.

Tedavisi

Serebrovasküler hastalık tedavisinde başarılı olmak için mutlaka hastadan ve hasta yakınlarından alınacak olan bilgilerin doğru olması gerekir. Hastanın durumunu doğru bir şekilde analiz ederek tanı koymak amacıyla çeşitli testler yapılabilir.

Karotid Ultrason: Kan pıhtılaşması, plak gibi damar rahatsızlıklarının teşhisinde kullanılan bu yöntem risksizdir.

Serebral Anjiyografi: Röntgen yönteminde görülmeyen damarların görünmesinde kullanılan bu yöntem ile damarlara kontrast boya gönderilir. Tıkalı damarlar bu şekilde belli olur.

Bilgisayarlı Tomografi (CAT ya da CT): Vücuda verilen radyofarmasötüklerin yaydığı gama ışınlarını bulmayı sağlayan bu yöntem sayesinde radyoaktif maddeler damarlardaki sorunların ortaya çıkmasını sağlar.

Serebrovasküler hastalığın tanısında bu yöntemlerin dışında doppler ultrason, EEG, MRI, MRA gibi çeşitli yöntemlerde kullanılmaktadır. Uygulanan yöntemler sonucunda bu hastalığın tanısının koyulmasının ardından tedavisi başlatılabilmektedir.

Serebrovasküler hastalık tedavisi zaman kaybetmeden başlaması gereken durumlardan biridir. Beyinde oluşabilecek sorunlar sonucu ilk 3 ya da 6 saat içerisinde tedaviye başlanan kişilerde damar tıkanıklığının görülmesi halinde pıhtı eritici yöntemler kullanılabilir. Damar tıkanıklığının pıhtı sonucu oluşması halinde kullanılacak olan tedavi yöntemleri ilk 6 saat içerisinde uygulandığında büyük oranda başarı sağlanabilmektedir.

Kanamanın olduğu damarlarda başarılı bir sonuç alabilmek için tel örgü stentleri ve kateter gibi önleyici yöntemler kullanılabilir. Ayrıca hastaya müdahale edildikten sonra tedavinin bir parçası olarak aspirin gibi kan sulandırıcı ve kanın pıhtılaşmasını önleyici ilaçlar verilebilir. Bununla birlikte öfke ve stres gibi inmeye neden olacak durumlardan kaçınılması gerekir. Düzenli şekilde egzersizlerin yapılması ve kan şekerinin de ölçülmesi gerekir. Kan basıncının kontrol edilmesi de bu hastalığın önlenmesinde oldukça faydalı olacaktır. Sigara ve alkol kullanımına son vermek ve diyet uygulamak da hastalığın önlenmesinde etkili olduğu gibi tedavisinde de oldukça etkilidir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu