Serebral Sinus Venöz Tromboz Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Serebral Sinüs Venöz Tromboz ile birlikte inme, nöbet, felç gibi ciddi rahatsızlıklarla karşılaşılabilir. Beyin odaklı bir rahatsızlık olmasından ötürü risk faktörü yüksektir.
Serebral Sinus Venöz Tromboz beyni besleyen damarlarda oluşan pıhtılaşmaya bağlı tıkanıklıktır. Halk arasında inme olarak adlandırılan vakaların büyük çoğunluğunun ana sebebidir.
İçindekiler
Serebral Sinus Venöz Tromboz Belirtileri
Serebral Sinus Venöz Tromboz belirtileri için tek bulgunun baş ağrısı olması şaşırtıcı değil. Keza tüm tetkik yöntemlerine ve erken teşhis oranlarına rağmen vakaların %30’u için neden olduğuna dair bir bulguya rastlanmamıştır. Yalnızca yoğun bir baş ağrısı şikâyetiyle doktora başvuran hastalarda gözlemlenen bir tanı olarak bilinir.
Kadınlarda Erkeklere Göre Görülme Sıklığı | %33 |
Serebral Sinus Venöz Tromboz Ölüm Oranı | %6.8 |
Nedeni Tespit Edilemeyen Serebral Sinus Venöz Tromboz | %30 |
Serebral Sinus Venöz Tromboz belirti konusunda baş ağrısı haricinde bir etki göstermediği için erken teşhisi zordur. Ancak farklı bir şikâyetle hastaneye başvuranlar için erken teşhis ile tedaviye başlanabiliyor. Erken başlayan tedavilerde ise başarı oranının %30 daha fazla olduğu görülüyor.
Serebral Sinus Venöz Tromboz bir vaka olarak görüldüğünde ise aşağıdaki sonuçları doğurur:
- Koma hali
- Geçici veya kalıcı bilinç kaybı
- Konuşma bozuklukları
- Uzuvlarda hissizlik
Serebral Sinus Venöz Tromboz Nedenleri
Serebral Sinus Venöz Tromboz nedenlerinin araştırılması bize kesin ve net sonuçlar vermiyor. Genel anlamda hasar görmüş damar yapısı ve olası yırtıklar sebebiyle pıhtılaşmada artış görülebiliyor. Burada da Serebral Sinus Venöz Tromboz mümkün oluyor. Ancak görülen vakalarda bazı hastalıklar veya sağlığı etkileyen anomalilerin bu durumu tetiklediğine ilişkin sonuca varılabiliyor.
- Kanser
- Hipertansiyon
- Kolesterol
- Obezite
- Ameliyat ve Ameliyat sonrası iyileşme süresi
- Hareketsiz yaşam
- Sigara
- Doğum kontrol hapları (Menopoz dönemi dahil)
Tromboz oluşumu ile ölüm riskinin dahi doğduğunu söyleyebiliyoruz. Özellikle de Emboli riski görüldüğünde bu oranların çok daha yükseldiğini ve katlanarak arttığını gözlemlemek mümkün hale geliyor. Beyin söz konusu olduğunda da Serebral Sinus Venöz Trombozu görülen bölgelerin başında Superior Sagittal Sinüs ile Transvers Sinüs geliyor. Bu bölgelere oluşabilecek tromboz için daha yüksek bir risk faktöründen söz etmek mümkün.
Hali hazırda ölüm riskinin haricinde de ciddi bir sorunla karşı karşıya kalınabildiğini söylemek gerek. Halk arasında inme olarak bilinen, bazı hastalarda konuşma kaybına yol açan rahatsızlıktır. Kol ve bacak gibi uzuvlarda hissizlik ve hareket kaybı ise yatağa bağlı bir yaşamı beraberinde getirebilir.
Bazı durumlarda riskli olduğu tespit edilen Transvers sinüs için teşhis konulabilir. Ancak yalnızca MR ile bunun anlaşılabilmesi oldukça güçtür. BT uygulamasında Atrezi oluşumunun karşımıza çıktığı ve tanının yanlış olabileceği vakalar sık sık gözlemlenmiştir. Dural venöz sinüsleri için genel bir araştırma yapıldığında yüzeyel toplardamarlarda Superior Sagittal Sinüs ortaya çıkmaktadır. Dural sinüslerde transvers ise derin venöz trombozu ile gözlemlenen bir vaka olarak tanımlanmıştır.
Serebral Sinus Venöz Tromboz Tedavi Yöntemleri
Serebral Sinus Venöz Tromboz tedavisi için doktorunuz tarafından belirlenecek farklı seçenekler vardır. Bunlar arasında hangisinin uygulanacağına ise patolojik ve etyolojik değerlendirme sonucunda karar verilecektir.
Semptomatik Tedavi
Semptomatik tedavinin kaynağında risk faktörü düşük hastalar vardır. Epileptik bazı bulguların ortaya çıkması durumunda tedavi standartları belirli amaçlara hizmet eder. Beyin bölgesinde artmakta olan basıncın kontrol altında tutulması ve basıncı boşaltıcı metotların uygulanması gerekir. Kortikosteroid ve Asetazolamid gibi kullanımlar son derece yoğundur. Gerek görülürse Antibiyotik tedavisine geçilebilir.
Antitrombotik Tedavi
Antitrombotik tedavide ise heparin kullanımı ile basıncın düşürülmesi amaçlanır. Yaklaşık olarak 3-6 ay boyunca devam eden bir tedavi şeklidir. Bu süreci testlerle sürdürmeli ve düzenli olarak kontrol altında tutmak zorunda olduğumuz aşikâr. Yalnızca heparin kullanımı için molekol ağırlığının iyi saptanması gerekiyor. Haliyle doktor tavsiyesi haricinde Serebral Sinus Venöz Tromboz ilaçları kullanmamak önemli bir ayrıntıya dönüşüyor.
Ayrıca geçici bir vaka ile karşı karşıya kalındığında daha düşük molekol ağırlıklarıyla düzenlenen ilaç kullanımı önerilebilir. Tedavi seansları 6-12 ay gibi süreçlere kadar uzayabildiği için kısa vadeli düşünmemek gerekir. Birçok kişi doktor kontrollerini önemsemese de Serebral Sinus Venöz Tromboz tedavi yöntemleri aylarca sürmektedir. Üstelik bu süreç boyunca düzenli testler yapılarak belirli bir değişim olup olmadığı gözlemlenmektedir.