Siyah Hardal Tohumu, Kılcal Damar Hastalıklarında Kullanımı

Siyah hardal bitkisi ne tür bitkidir, sağlık açısından ne tür faydaları vardır, tohumları hangi şekillerde ve hangi yöntemlerle kullanılmaktadır, kılcal damar hastalıklarına iyi gelen kullanım şekilleri nelerdir.

Siyah Hardal Tohumu

Bir Akdeniz iklimi bitkisi olan hardalın siyah, beyaz gibi farklı birçok türü bulunmaktadır. Bunlardan birisi olan siyah hardal bitkisi 1 ile 1.5 metre arasında uzunluğa sahip, meyve veren bir türdür. Çeşitli sağlık problemlerinde kullanılan tohumları bu meyvelerin içerisinde bulunur ve belirgindir. Sağlığa en faydalı olan hardal türü siyah hardal bitkisidir. Temmuz ayında bitkinin tam olarak yetişmesinden sonra ya bitki sökülerek ya da meyveleri toplanarak içlerindeki tohumların dışarı çıkartılmasıyla elde edilir.

Bu bitkinin kendisinden değil, meyvelerinde bulunan tohumlarından faydalanılmaktadır. Bu tohumlar doğrudan kullanılabildiği gibi, yağı çıkartılarak da tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Kokusu oldukça keskin ve yakıcıdır. Sağlık açısından en çok kullanıldığı hastalıklardan birisi kılcal damar rahatsızlıklarının tedavisidir. Medikal sanayisinde de bu tohumlardan ilaç yapımında faydalanılmaktadır. 

Sağlık açısından kullanımı yanında yemeklerde de tat verici bir sos olarak çeşitli şekillerde kullanımı görülmektedir. Genellikle tohumların kurutularak toz haline getirilmesiyle elde edilen ürün çeşitli yemeklerde veya tek başına ayrı sos olarak kullanılabilir. Tohumlar tek başlarına özellikle hamur işlerine de katılarak değişik bir tat verici olarak kullanıldıkları da görülmektedir.

Siyah hardal tohumu hem kılcal damar hastalıklarına olumlu açıdan faydalı olan bir bitki olması hem de gıda sanayisinde ve yemekler de kullanılmasıyla birçok açıdan faydası olan ve Türkiye’de de yetiştirilen bir bitkidir.

Siyah Hardal Tohumunun Kılcal Damara Faydaları

Özellikle kılcal damarların görevlerini tam olarak yapamaması nedeniyle ellerinde ve ayaklarında sürekli olarak soğukluk hissedenler, çok soğuk olmayan havalarda bile üşüyenler için siyah hardal tohumu fayda sağlayacaktır. Bu tohumlar kılcal damarlara etki edip, daha randımanlı çalışmalarını sağlayarak oksijenize olmuş kanı eller ve ayaklar gibi kılcal damarların daha az oksijenize olmuş kanı taşıyabildikleri alanlara daha fazla ve yoğun bir şekilde taşımalarını sağlar. İçeriğinde bulunan magnezyum damarların daha etkin çalışmasında rol alan faktörlerden birisidir.

Hardal tohumu kılcal damarların genişlemesini de sağlarlar. Bu sayede daha fazla ve yoğun kan akışı sağlanmış olur. Özellikle damar tıkanıklığı gibi kan akışının yavaşladığı durumlarda bu özelliğinden dolayı büyük faydası vardır. Diyabetik olanların dolaşım sistemlerinde meydana gelen bozukluklar açısından da olumlu yönde etkisinden söz etmek mümkündür. Bu nedenle bu hastaların bu bitkinin tohumlarını kullanmaları faydalarına olacaktır.

Bunların dışında özellikle damar rahatsızlıklarına bağlı gelişen ağrı ve sızı gibi yakınmalar açısından da faydalı bir bitkidir. özellikle bacaklardaki kılcal damarlar sebepli meydana gelen ve fiziksel aktiviteyle artan ağrılarda etkili bir bitkidir. Kullanımıyla bu tür yakınmalarda bir azalma meydana geldiği gibi aynı zamanda dolaşım sistemini de olumlu etkilediğinden vücudun iç kısımlarındaki kanla ilgili rahatsızlıklarda da etki gösterebilmektedir.

Siyah hardal tohumları

Siyah Hardal Tohumunun Kullanımı

Kılcal damar hastalıkları için kullanılacak olan siyah hardal tohumunun farklı kullanım şekilleri bulunmaktadır. Yalnız dikkat edilmesi gereken konu bu tohumları tiroid bezlerinde rahatsızlık olanlar ve böbrek hastalıkları olanların kullanmamasıdır. Çünkü bunların kullanımı mevcut olan bu hastalık ve rahatsızlıkların daha da ilerlemesini sağlayacaktır. Bu tür hastalıklara sahip olmayanlar siyah hardal tohumlarını rahatlıkla kullanabilirler. Bu kullanım şekillerini şu şekilde sayabiliriz:

  1. Tohumların doğrudan kullanımı: Bu tür bir kullanımda siyah hardal tohumlarını herhangi bir işlemden geçirmeden doğrudan kullanmak gerekir. Genellikle bir ay süresince bir çay kaşığı kadar sabahları aç karnına, çiğnenmeden, su yardımıyla yutulan tohumlar kılcal damarların daha iyi çalışmasını sağlayacaktır.
  2. Tohumların yağ halinde kullanımı: Bu bitkiden elde edilen tohumların yağının çıkartılarak tedavide kullanılması da mümkündür. Elde edilen bu yağ karışımı kılcal damar rahatsızlığı olan bölgeye sürülerek bekletilir. Dikkat edilmesi gereken konu bu tohumların yakıcı etkileri olduğu için bir saatten fazla vücut yüzeyinde bırakılmamaları gerektiğidir. Eğer daha fazla kalırsa deride yanmaya, şişmeye neden olabilmektedir. Uygulamadan sonra yağ ılık su ile iyi bir şekilde temizlenerek tamamen vücuttan giderilmelidir.

Unutulmamalıdır ki bu tür bitkisel tedavi seçenekleri kılcal damar hastalıklarına iyi gelse de bunları normal tıbbi tedaviye artı bir destekleyici olarak kullanmak daha doğru olacaktır. Tek başına bitkisel tedaviler çoğu durumda rahatsızlığı tamamıyla yok edememektedir. Fakat tıbbi tedaviye destek olarak kullanıldıklarında hem etkileri daha fazla olmakta, hem de tedavinin daha etkili olmasını ve daha kısa sürede iyileşme sağlamasını desteklemektedirler.

 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2023 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu