Testis Varisleri Tedavi ve Uygulanan Ameliyat Yöntemleri
Erkeklerin neredeyse tamamında yüzde on oranında görülen testis varisleri genel olarak sol tarafta görülmekte olup; yaş ilerledikçe kendini daha fazla belli etmeye ve sorunlar oluşturmaya başlar.
Testis Varisi
Testislerde bulunan damarlarda oluşan varikosel; bilhassa ergenlik döneminden itibaren oluşmaya başlar. Testiste bulunan toplardamarların genişleyerek varisleşmesidir. Toplardamar genişlemesi erkeklerin neredeyse tamamında yüzde on veya on beş oranında olmaktadır. Bu oran yükseldikçe kısırlık riski ortaya çıkmaktadır.
Ergenlik döneminde oluşan varikosel zaman ilerledikçe olumsuz etkilerini göstermeye ve kendini belli etmeye başlamaktadır. Varkosel diğer adıyla testis varisinin erkekler üzerinde pek çok olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri:
- Testıs varisi kısırlık nedeni olabilmektedir.
- Erkeklerde bulunan testosteron ismi verilen hormonun giderek azalmasına neden olabilmektedir.
- Bacak ve kasıkta ağrı sebebi olabilir
- Testislerin küçük olmasına veya ilerleyen zamanla ufalmasına sebep olabilmektedir.
Belirtileri
Testislerde varis; yumurtalık torbalarında veya yumurtaların etrafında meydana gelen damarlardır. En yoğun bir şekilde yirmi yaşlarda rastlanılan bu sağlık sorunun sağlık açısından önemi kısırlık nedeni oluşturmasıdır. Varikosel belirtileri oluşum nedenine, hastanın yaşına, fiziki durumuna göre farklılıklar gösterebilmektedir. Bazı durumlarda neredeyse hiç belirti vermeyen testis varislerinin çoğu zaman farklı bir sağlık sorunu incelemesinde ortaya çıkabilmektedir. Bu sağlık sorunda en sık görülen belirtiler;
- En çok rastlanılan belirtilsi ayakta iken artan yatarken azalan ağrıdır.
- Ayakta muayene sırasında elle ve gözle hissedilen damarlar yattığında kaybolur veya azalır.
- Kabarıklık
- Daha çok testisin sağında rastlanmaktadır.
- Testis altında elle hissedilen ve gözle görülebilen damarların oluşması
- Testis bölgesinde oluşan şişlik
- Yumurtalıklarda oluşan çekilme hissi
- Testislerde ağrı
- Terleme ve aşırı sıcaklık hissedilmesi
- Testislerde meydana gelen ufalma veya küçülme
Nedenleri
Erkeklerin neredeyse tamamında düşük oranda rastlanılan testis varislerinin tam bir nedeni bulunmamaktadır. Genel olarak nedenlerini şu şekilde sıralayabilmek mümkündür:
- Sol testis sağdakinden daha aşağıdaysa
- Testislerin sol tarafında yer alan toplardamarın diğer taraftakine oranla daha uzun olması
- Testisin sol tarafında yer alan toplardamarın karında bulunan organlarla olan iletişiminde yaşanan sorunlar
- Toplardamar kapakçıklarında meydana gelen sorunlar ve yetersizliği
- Damardaki basıncın artış göstermesi
- Alkol ve sigara kullanımı
- Yumurtalıkların sıkışmasına neden olan kot vs gibi dar pantolonların giyilmesi
- Böbreklerde bulunan taşlar
- Düzensiz ve yanlış beslenme
- Ağır spor hareketleri
- Fıtık
- İdrar yoluna inen böbrek taşı
- Orşit ismi verilen testislerde oluşan enfeksiyonlar
- Testislerdeki damarların toplanması veya kendi çevresinde dönmesi
Tedavi Yöntemleri
Bir hastaya testis varisleri teşhisi koymak için ultrason tahlillerinden daha çok konusunda uzman olan bir doktorun muayenesi tercih edilmelidir. Bazı ultrasonlar bu konuda hastayı ve doktoru yanıltabilir. Bu nedenle pek çok erkek gerçekte testislerinde sorun olmamasına rağmen varikosel teşhisiyle cerrahi müdahale altına alınmıştır. Erkeklerde testis varisi doktorun elle yaptığı muayene sırasında kendini belli etmediyse ameliyatına gerek yoktur. Acil olarak operasyon gerekmeyen bir sağlık sorunudur.
Testis varisleri bulunan hastaların tedavisinde eğer infertilite sorunu yoksa ve spermlerinde parametreler bozulmadıysa cerrahi müdahale gerekmeyebilir. Hastanın eğer sperm şeklinde ve hareketlerinde sorun yoksa veya bu sorunlar minimum orandaysa antioksidan tedavisi uygulanır. Aynı zamanda hastanın doğru beslenmesi, alkol sigara kullanmaması, ağır işlerde veya uzun süre ayakta kalmaması stresten uzak bir hayat yaşaması önemlidir. Testis varislerinde tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Embolizasyon yöntemi
- Mikrocerrahi yöntemi
- Laparoskopik cerrahi yöntemleri
Embolizasyon yönteminde kasıktaki damardan girilerek sorunlu olan damara iğne yardımı ile giriş yapılarak tıkayan bir madde enjekte edilir. Mikrocerrahi uygulamasında hastanın kasığından bir ile bir buçuk santimetrelik bir kesik açılarak mikroskop eşliğinde sorunlu damarı bulunarak bağlanır. Laparoskop yönteminde direk müdahale karından girilerek yapılmaktadır. Karından girilip sorunlu olan damar bulunur ve üç tane kanül yerleştirilerek damar bağlanır. Bu yöntemler arasında en az risk oluşturan ve fazla başarı elde edilen yöntem kuşkusuz ki mikrocerrahi yöntemi olmaktadır.
Ameliyat
Varikosel ismi de verilen testis varislerinde cerrahi müdahale gerektiği durumlarda; en az risk ve başarılı yöntemlerden biri mikro cerrahi yöntemi uygulanarak yapılan varis ameliyatları olmaktadır. Bu ameliyatı yapan uzmanların konusunda tecrübeli olması sayesinde risk minimuma iner. Hastanın kısırlık riski söz konusu olduğunda testis varis ameliyatı önerilmektedir. Bunun yanında;
- Hastanın testisinde ufalma ve yumuşama meydana gelmesi
- Çekilen ultrasonda damarının genişliği üç milimetre üzerine çıkması
- Yapılan tahlillerde kanın geri gittiğinin görülmesi
- Yapılan semen tetkikinde spermlerdeki parametrelerin bozulduğunun ortaya çıkması
Cerrahi müdahale nedeni oluşturmaktadır. Testis varis ameliyatları sırasında testis damarları bağlanarak kanın kaçması önlenir. Ortalama bir ile iki saat arasında zaman tutan bu operasyonlarda tek veya çift taraflı varis olması süreyi değişken yapmaktadır.