Toplardamar Genişlemesi (Varis) Nedenleri, Belirtileri ve Tedavileri
Toplardamar genişlemesi nasıl bir rahatsızlıktır, hangi sebeplerden ötürü meydana gelir, hastalığın gösterdiği belirtiler nelerdir, hangi tedavi yöntemleriyle tedavi edilir hakkında makale.
Toplardamar Genişlemesi
Dolaşım sistemi içerisinde görev yapan toplardamarlar organ ve dokular tarafından kullanılan kanı temizlenmek üzere kalbe taşımakla görevlidirler. Kimi durumlarda tıbbi olarak venöz yetmezlik olarak adlandırılan ve çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelen toplardamar genişlemesi kanın damarlar içerisinde birikerek toplardamarın çapının genişlemesi olarak tanımlanabilir.
Toplardamar genişlemesi neticesi vücutta varisler meydana gelir. Bunlar cilt yüzeyinde gözle görülebilen genişlemiş damarlardır. Daha nadir olan bir türü ise derin toplardamar genişlemesidir, toplumda daha seyrek görülür. Dışarıdan bakıldığında gözle görülemeyebilirler.
Bu hastalığın üç türü vardır:
- Kılcal damar genişlemeleri: Bir milimetreden ufak, kırmızımsı renkte olurlar
- Orta boy genişlemeler: Bir-üç milimetre arasında mavimsi renkte olurlar
- Variköz genişleme: Dört milimetreden büyük yeşilimsi renkte olurlar
hastalığa neden olan risk faktörleri arasında hamilelik, uzun süre ayakta kalınan işler yapmak, genetik yatkınlık ve aşırı kilolu olmak sayılabilir.
Toplardamar genişlemesi kadınlarda erkeklere kıyasla daha fazla görülen bir rahatsızlıktır.
Toplardamar genişlemesinin varisler dışındaki diğer belirtileri şu şekildedir:
- Ödem oluşması
- Sıklıkla kramp yaşanması
- Özellikle hareket ile ortaya çıkan ağrı
- Kaşıntı
Toplardamar Genişlemesi Tedavileri
Bu hastalığın tedavisinde hem modern tıbbi tedavi yöntemleri hem de bitkisel tedavi metotları kullanılmaktadır. Elbette bitkisel tedavi yaklaşımının modern tedavilere bir destek ve yardımcı olarak kullanılması daha doğrudur. Kullanılan tedavi yöntemleri:
- Cerrahi operasyon: Hastalığın klasik tedavi yöntemidir. Yerini son zamanlarda endovasküler tedaviye bırakmıştır. Genişleme olan damarın kesilerek çıkarılması ve damarların tekrar dikilmesine dayanır. Genel anestezi altında gerçekleştirilen bir tedavi olup komplikasyon oluşturma riski vardır. Ayrıca tedavi edilen damarda tekrar genişleme görülmesi de mümkündür.
- Lazer Tedavi: Son yıllarda sıklıkla tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Genişleme olan bölgeye lazer ışınlarıyla yüksek sıcaklık gönderilir. Bu ısı karşısında damarlar büzülerek küçülürler. Lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Komplikasyonunun hemen hemen hemen hiç olmaması, iyileşme sürecinin çok kısa olması ve tedavi edilen bölgede bir daha damar genişlemesi olmaması avantajlarıdır.
- İlaç tedavisi: Bu tedavi venoaktif türü ilaçlar ile gerçekleştirilir. Tedavide hedeflenen hastalığın ortaya çıkartmış olduğu ağrı, ödem gibi semptomların ortadan kaldırılmasıdır. Yoksa ilaç tedavisi ile bu hastalık iyileştirilemez.
Bunların yanı sıra günümüzde kullanılan diğer bir toplardamar genişlemesi tedavi yöntemi ise bitkisel olarak gerçekleştirilen tedavidir.
Beyaz Lahana Kürü
Hazırlanışı
Lahananın dıştaki dört veya beş yaprağı kopartılarak parçalanmadan ve kesilmeden kaynamakta olan yarım litre suya atılarak, üstü kapalı bir şekilde on beş dakika boyunca kaynatılır. Bu süre sonunda su süzülür bir kaba konur.
Kullanımı
Her gün yemeklerden önce bir buçuk bardak aç karnına içilir. Yedi gün boyunca kullanıldıktan sonra üç gün ara verilir, daha sonra bir yedi gün daha kullanılarak kür bitirilir. Her gün için ayrı ayrı olarak hazırlanır. Her üç ayda bir tekrarlanabilir.
Yan Etkisi
Tiroit bezini etkilediği için tiroid hastalarının kullanımına uygun değildir.
Sarımsak Kürü
Malzemeler
- 12 diş sarımsak
- 100 gram zeytinyağı
- 1 adet limon
Hazırlanışı
12 diş sarımsak kabukları soyulur ve temizlenir. Daha sonra yarıdan kesilerek öğütücüde iyice parçalanır. Cam bir kaba konur ve üstüne 100 gram zeytinyağı ve bir adet limonun suyu sıkılarak eklenir. Cam kabın kapağı sıkıca kapatılır ve daha sonra serin ve güneş görmeyen yerde bir gece bekletilir. Ertesi gün çıkartılır ve karışım tahta bir kaşık yardımıyla karıştırılır. Sıvının içindeki tortu halindeki sarımsaklar süzülür.
Kullanımı
Elde edilen bu sıvı tercihen geceleri damar genişlemesi olan bölgeye azar azar dökülerek elde ovalanır. Burada dikkat edilmesi gereken ovma hareketinin sürekli olması ve hafif basınçlı olmasıdır. Eldeki karışım bitene kadar ovma işlemine devam edilir. Karışım ovularak genişleme olan bölgeye sürüldükten sonra bir saat beklenir ve daha sonra soğuk su ile temizlenir. Her gün kullanılabilir, eğer fırsat bulunamıyorsa haftada en az üç gün mutlaka kullanılmalıdır. Bir ay boyunca küre devam edilir.
Yan Etkisi
Kullanılan malzemelere olan alerjik reaksiyon haricinde herhangi bir yan etkisi yoktur. Bu nedenle cilde sürülmeden önce çok az miktarda sürülerek reaksiyon olup olmadığı kontrol edilmelidir.