Varikosel Ameliyatlarının İyileşme Süreci ve Ameliyat Sonrası
Varikosel ameliyatları hastanın durumuna ve sorunun derecesine göre açık cerrahi mikro cerrahi yöntemiyle yapılmaktadır. Operasyon sonrası hasta hemen günlük yaşamına devam edebilmektedir.
İçindekiler
Varikosel Ameliyatı
Erkekler açısından yarattığı günlük yaşamı kısıtlayan ağrının yanında, testislerde oluşturduğu küçülme ve kısırlık nedeni olmasından dolayı korkulu bir rüya haline gelen varikosel probleminin artık tedavisi edilmesi oldukça basit. Testiste bulunan toplardamarlarda farklı nedenlere bağlı olarak oluşan kıvrımlaşma ve içinde kan göllenmesi oluşması veya damarlarda dolaşan kirli kanın yer çekimine karşı geri dönmesine engel olan kapaklarda meydana gelen sorunlar nedeniyle vuku buluna varikosel sorunundan kurtulmak artık varikosel ameliyatları sayesinde oldukça kolay olmaktadır.
Varikosel sorununun erkeklerin tamamında ergenlik döneminden sonra yaşanabilmektedir. Genelde basit ve küçük derecede olan bu sorun yüzde on civarında olmaktadır. Fakat varikoselin ilerlemesi ve gözle ve elle yapılan muayene sonucu açık olarak kendini belli eden bu sorun aynı zamanda zaman içinde kasıkta, belde, bacaklarda korkunç ağrılara neden olmaktadır. Yattığı zaman hastada geçen bu ağrılardan ve varikoselden kurtulmak için kesin yöntem ameliyatlar olmaktadır. Varikosel genel olarak sol testiste oluşsa da bazı hastalarda hem sağ hem de sol tarafta oluşabilmektedir.
Varikosel ameliyatları hastanın durumuna ve toplardamardaki sorunun ilerlemesine ve oluşturduğu şikayetlere bağlı olarak; açık cerrahi ya da mikro cerrahi yöntemi ile yapılmaktadır. Açık cerrahi de testiste yer alan toplardamara karından; mikro cerrahi yöntemindeyse kasıktan giriş yapılarak sorunlu olan toplardamar bağlanarak iptal edilir. Yarım saatle bir buçuk saat arasında bir zaman sürecine yayılan bu operasyonlar sonucunda hasta bir veya iki hafta içinde günlük yaşamına geri dönebilmektedir.
Yapım Aşamaları
Testisterde meydana gelen varislerden kaynaklanan bu sorunun tedavisinde cerrahi müdahale kesin yöntem olmaktadır. Hastanın durumuna ve toplardamardaki soruna bağlı olarak bu operasyonlar yarım saat ile bir buçuk saat içinde yapılmaktadır. Varikosel ameliyatlarının yapım aşamalarını şu şekilde sırlamak mümkün olmaktadır.
- Hasta bir gece önce hiçbir şey yemez ve içmez.
- Operasyon duruma göre açık cerrahi veya mikro cerrahi yöntemiyle yapılabilmektedir.
- Operasyon lokal anestezi altında yapılabileceği gibi genel anestezi ile hasta uyuşturularak yapılabilmektedir.
- Sorunlu olan toplardamara giriş yapılacak deri yüzeyi steril bir şekilde temizlenir ve karına ya da kasık bölgesine iki ile dört santimetre civarında bir kesik açılarak toplardamarın bulunduğu kordona ulaşılır.
- Önce eksternal spermatik diye isimlendirilen toplardamar bağlanır ve kesilir
- Eksternal spermatik damar kesilince kordon açılır.
- Kordonda bulunan sperm kanallarıyla vaz deferansın toplardamar içindeki testis atardamarları ayrılır
- İnternal spermatik mikroskop kullanılarak lenf damarlarında ayrılır bağlanarak kesilir.
- Açılan kesik kapatılarak hasta ayılması için ayılma odasına alınır.
İyileşme Süreci
Toplardamar varisi ameliyatından sonra hastanın iyileşme süresi ameliyat sonrası bakımla doğrudan ilgilidir. Sorunlu bir ameliyat olmayan bu müdahalelerden sonra hasta beş veya altı saat içinde yemek yer aynı gün hastaneden çıkar. Hastanın hastanede yatması gerekmemektedir. Ondan sonraki takip eden ikinci gün işine geri dönebilir. İkinci gün banyo yapabilir. İki hafta sonraysa cinsel ilişkiye girebilir.
Basit bir ameliyat olmasına ve hastanın iki hafta sonunda tam olarak hayatına devam edebilmesine rağmen ilk üç ay hastanın kendine azami özen göstermesi gerekmektedir. Sıkı pantolonlar ve kot giymemesi destekli çamaşırlar kullanması ağırlık kaldırmaması, ağır işlerden ve ağır sporlardan kaçınması ameliyat sonrası tedavide önemli bir ayrıntı teşkil eder.
Buna karşı hasta beslenmesine ve kilosuna dikkat etmeli, alkol sigara kullanmamalı, ılık ve soğuk sularla duş almalıdır. Kısaca hastanın tamamen iyileşme süresinde hastanın kendi hayatında gösterdiği performans yakından ilgili olmaktadır.
Komplikasyonları
Varikosel ameliyatlarının komplikasyonları diğer cerrahi müdahalelere oranla çok daha az olmaktadır. Buna karşılık her cerrahi müdahalede olan komplikasyonlar toplardamar varisi ameliyatlarında kendini gösterebilmektedir. Toplardamar varisi ameliyatlarının en belirgin komplikasyonlarını şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır:
- Testislerde ameliyat sonrası iltihap oluşması
- Lenf damarlarında oluşabilecek hasarlara bağlı olarak testis çevresinde sıvı toplanması
- Ameliyat sırasında hastanın hastane enfeksiyonu kapması
- Ameliyat sonrasında toplardamar varisinin tekrar baş göstermesi
Ameliyat sonrası oluşabilecek komplikasyonların minimuma inmesi operasyonu yapacak olan doktorun bu konuda uzmanlığıyla doğrudan bağlantılı olmaktadır. Bu nedenle cerrahi müdahale olması gereken hastanın, yapılacak operasyon öncesinde dikkatli bir şekilde araştırma yapması gerekmektedir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Varikosel sorunu olan ve ameliyat olan hastaların ameliyat sonrasında tedavisine ve toplardamar varisinin ilerleyen zamanda tekrar karşısına çıkmaması için yapması gereken bir takım düzenlemeler bulunmaktadır. Bunlara kısaca şu örnekleri verebiliriz:
- Sürekli ayakta kalmamaya veya sürekli oturmamaya dikkat etmeli
- Dar ve sıkan pantolonlar giymemeli
- Kot pantolon giymemesi tavsiye edilmektedir.
- Aşırı kilolardan sakınmalı beslenmesine dikkat etmeli. Sağlıklı beslenmeli
- Kabız olmamaya özen göstermeli
- Hafif egzersizler yapmalı
- Alkol ve sigara alışkanlıklarından kurtulmaya çalışmalı
- Aşırı sıcaktan kaçmalı
- Aşırı stresli ortamlardan uzak durmalı