Varikosel Ameliyatı Nasıl Yapılır? – Riskleri ve İyileşme Dönemi

Varikosel ameliyatı uzman doktorun seçmiş olduğu yöntem dahilinde yapılacak olan bir uygulamadır. Bu uygulamadan sonra iyileşme süresi oldukça kısa ve hızlı şekilde gelişir.

Varikosel Ameliyatı

Varikosel Cerrahisi

Bir varikosel bir ya da iki testiste oluşan büyük bir damar sorunudur. Kan birikmesi sonucunda meydana gelir. Bu da damarı normalden daha büyük yapar. Sorunu çözmek için, doktor damarın ucunu koparır, böylece kan havuza girmez. Bazı erkeklerde, bir varikosel zayıf sperm kalitesi ile ilişkili olabilir. Bu tarz durumlarda çocuk sahibi olmak zor hale gelebilir. Doktorlar bir erkeğin çocuk sahibi olma şansını arttırmak için çeşitli ameliyat türlerinden birini yapabilir. Ameliyattan sonra sperm kalitesi iyileşme gösterebilir. Doktorlar ameliyat sırasında daha iyi görmek adına bir mikroskop ile bakabilir. Kasıklarında küçük kesikler yapılır veya doktorunuz bir laparoskop kullanmayı tercih edebilir. Bu tip bir ameliyatı yapmak için doktor, göğüsten küçük kesikler aracılığıyla yanan bir tüpü veya kapsülü ve diğer cerrahi aletleri yerleştirir. Ameliyat ayrıca bacaktaki bir damar yoluyla da yapılabilir. Çoğu erkek ameliyattan birkaç saat sonra eve gider. Muhtemelen işe ya da normal rutine 2 ile 3 gün içinde geri dönülür. İşe geri dönüş işin yoğunluğuna bağlı olarak değişmektedir.  İşte çok fazla aktivite veya kaldırma durumu varsa, işe geri dönme bir hafta veya daha uzun sürebilir. Varikosel cerrahisi aşağıda bulunan farklı cerrahiler ile gerçekleştirilebilir. Bu uygulamalar arasında;

  • Varikoselektomiyi açma, bu yaklaşım inguinal veya kasık bölgesinde bir insizyonu içermektedir. Cerrah varikosele neden olan damarları bulur ve bunları koparır.
  • Laparoskopik varikoselektomi, bu yaklaşımda uzman kapsam dâhil olmak üzere, yerleştirilecek ekipman için karın içinde yapılan birkaç kesiyi içermektedir. Kapsamı kullanarak varikosel’e neden olan damarlar tanımlanır ve ardından bağlanır.
  • Mikro cerrahi varikoselektomi, bu yaklaşımda açık yaklaşımla aynı başlangıç ​​insizyonunu kullanır, ama damarları bulmak ve bunları bağlamak için bir mikroskop kullanır. Bu prosedür, diğer prosedürlerden daha yoğun bir süreçtir.

Riskleri

Tüm ameliyatlar bazı enfeksiyon veya kanama riskiyle karşı karşıyadır. Aşağıdakiler bilinmesi gereken en iyi varikosel cerrahisi riskleridir.

Hidrosel

  • Skrotum içinde veya etrafında bir sıvı topluluğunun gelişmesidir ve ameliyat sırasında lenf akışının kesintiye uğraması nedeniyle oluşur.
  • Hidrosel genişleyebilir ve nadiren de olsa rüptüre olabilir.
  • Skrotumda baskı hissine neden olabilir veya ağrılı olabilir.
  • Hidrosel boşaltmak için ikinci bir cerrahi gerekebilir. Bunun kararını kesinlikle uzman verir.
  • Hidrosel riski açık yaklaşımla % 9 kadar olabilir ve mikroskop kullanımı ile ortaya çıkma olasılığı daha düşüktür.

Arterinize Sakatlık

  • Arterler, testisler dâhil olmak üzere, organlara oksijen ve besin içeren kan taşırlar. Arterler ve damarlar vücutta birbirlerine çok yakın olabilir. Varikosel cerrahisi esnasında bir arter hasar görebilir.
  • Varikosel cerrahisi uygulamasında hasar görmesi muhtemel olan arter, testiküler arterdir ve bu, testis hasarına sebep olabilir.
  • Bu açık yaklaşımla zamanın % 12-24’üne kadar çıkabilir.
  • Mikroskop kullanımı kan damarlarının görselleştirilmesini ve mikro cerrahi yaklaşımında iyileşmeyi sağlar; arterler zamanın % 1’inden daha az hasar görür.

Anestezi Komplikasyonları

  • Laparoskopik varikoselektomi genel anestezi ve bir solunum cihazının kullanılmasını gerekir. Çünkü kullanılan ilaçlar hastaları tamamen bilinçsiz yapacaktır. Ameliyattan sonra kusma riski daha fazladır.
  • Açık ve mikro cerrahi varikoselektomi genel anestezi ile yapılabilir ama doğrudan deriye verilen anestezi ilacı kullanılarak veya sinirleri uyuşturmak için arkaya bir enjeksiyonla da yapılabilir.

Kurtarma Düşünceleri

Ayrıca ameliyattan hemen sonra nasıl hissedileceği  ve tekrar normal hissetmenin kadar süreceğini ve normal aktivitelere geri dönebileceği fazlasıyla düşünülür. Varikosel cerrahisinden kurtulmak 1-2 hafta sürebilir. Ameliyattan 4 hafta sonraya kadar cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Aktivitelerin ve cinsel ilişki ile alakalı durumun öncesinde uzman ile görüşülerek detaylandırılması daha doğru olacaktır.

Ameliyat Sonrası

Ameliyattan sonra iyileşme oldukça hızlı şekilde gelişir ve ağrı genelde hafif düzeydedir. 10 ile 14 gün arası egzersizden kaçınmak en doğru davranış olacaktır. Genellikle ameliyattan 1 veya 2 gün sonra işe dönmek mümkündür. Yalnız bu durum işin mahiyetine ve kişinin sağlık durumuna göre değişkenlik gösterir. İyileşme döneminde üroloğu ziyaret etmek gerekir. Doğurganlık problemlerini çözmek adına yapılan ameliyatlar için semen analizi 3 ile 4 ay sonra yeni sperm geliştiği zaman yapılır. Embolizasyondan sonra meydana gelecek iyileşme de sadece hafif ağrı ile nispeten kısadır. İşlemden 7 ile 10 gün sonra egzersizden kaçınmak gerekir. Genellikle 1 veya 2 gün sonra işe dönmek mümkün hale gelir. Embolizasyon ile nüks oranı çoğu zaman cerrahiden daha yüksektir. Ancak embolizasyonun cerrahiye tercih edildiği durumlar bulunur. Varikosel onarımının fertilite üstündeki etkisi net değildir. Yapılan bazı çalışmalar varikosel onarımından sonra doğurganlığın arttığını gösterirken, diğer çalışmalar bu durum yoktur. Varikosel onarımından sonra 10 infertil erkekten 6’sında semen kalitesi gelişir. Bu tedavi diğer fertilite tedavi seçenekleri ile birlikte düşünülür. Cerrahinin temel nedeninin yavaş olduğu testiküler büyüme olan gençlerde, 10 hastanın 8’inde yakalama artışı gerçekleşmektedir. Ameliyat sonrasında iyileşme döneminde uzman doktorların söylediklerine ve isteklerine dikkate edilmesi süreci hızlandırır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu