Varikosel Hastalığında Sülük Tedavisinin Uygulanması

Sülük tedavisi varikosel hastalığının tedavi edici yöntemlerinden birisi midir? Bu tedavi şekli nasıl uygulanır, etkileri nelerdir, nelere dikkat edilmesi gerekir hakkında makale.

Varikosel Hastalığında Sülük Tedavisi

Erkekler açısından kısırlığa neden olması nedeniyle çeşitli sıkıntılara neden olan varikosel hastalığının tedavisinde alternatif yöntemlerden de faydalanılmaktadır. Klasik cerrahi yöntem dışarısında uygulanan bu tür tedaviler hem ana tedavi olarak hem de yardımcı tedavi olarak gerçekleştirilebilir. Bu alternatif varikosel tedavisi yöntemlerinden birisi de sülük tedavisidir.

Dünya yüzeyinde birçok türü bulunan sülüklerin her cinsi sülük tedavisinde kullanılmaz. Tedavi amaçlı kullanılan sülükler;

  • Hirudo medicinalis
  • Hirudo verbana

adı verilen sülük türleridir. Bu sülük türleri yaklaşık yüz adet bio-aktif içerirler ve çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılırlar.

Varikosel hastalığında da kullanılan sülük tedavisinde dikkat edilmesi hususlar:

  • Kullanılan sülük sayısı
  • Sülüklerin tutturuldukları yerler
  • Sülüklerin tutturulma süreleri

olarak üçe ayrılır. Bu üç noktaya dikkat edilmeden etkili bir sülük tedavisi gerçekleştirmek mümkün değildir. Bu tedavi her yaş grubuna uygulanabilir ve yaş gruplarına göre uygulanma şekli değişiklik göstermektedir. 

Varikosel hastalığında sülük tedavisinin etkili olmasının nedeni sülüklerin salgıladığı enzimlerin vücutta oluşturduğu etkiden kaynaklanmaktadır. Bu enzimler vücuda oldukça yarayışlı bir yapıdadır ve birçok açıdan faydalı bir maddedir. Bu faydaları şöyle sıralayabiliriz:

  • Bu enzimler sayesinde tedavi sonrası kişide bir rahatlık, psikolojik dinginlik hali meydana gelir.
  • Enzimler kan inceltici bir yapıdadır. Bu sayede kan damarlar içerisinde hareket ederken yüksek basınç oluşturmazlar. Daha rahat hareket eden kan sayesinde damar duvarlarında sıkışma gerçekleşmediği gibi kan rahat bir şekilde iletilebildiğinden dolayı tüm doku ve organlar daha iyi beslenir.
  • Damar içerisinde daha önceden oluşmuş olan pıhtıları çözerek yok eder. Bu sayede çeşitli damar hastalıklarıyla beraber varikosel hastalığına karşı da etkilidir.
  • İltihap kurutucu özelliğinden dolayı iltihaplı hastalıklara karşı çok etkilidir ve iltihabi durumların meydana getirmiş olduğu ağrıları dindirme konusunda oldukça başarılıdır.

Bu açılardan oldukça başarılı olan sülük tedavisinin uygulanmaması gereken durumlar da bulunmaktadır. Çok yaşlı kişilerde, kanser hastalarına, kan inceltici ilaç kullanan kişilere uygulanamaz. Bunun dışında akut enfeksiyon durumlarında ve sepsis vakalarında da bu tedavi şekli uygulanamamaktadır.

Varikosel Hastalığında Sülük Tedavisinin Uygulanış Şekli

Sülük tedavisinde kullanılan sülüklerin sadece bir kez kullanılması gereklidir. İkinci kez kullanılan sülükler hastalık sebebi olabileceği için buna oldukça dikkat edilmelidir. Varikosel hastalığında sülük tedavisi uygulanma aşamaları şu şekildedir:

  • İlk olarak sülükm istenilen bölgeye yerleştirilir. Sülüğün hastalıklı bölgeyi kendi bulduğu bilgisi yanlış olup istenilen bölgeye yerleştirilmelidir. Başka bölgelere yapışmasını engellemek için etrafı gazlı bez ile sarılabilir veya dar cam kavanozlar yardımıyla istenilen bölgeyi ısırması sağlanabilir.
  • Sülüğün enzimleri salma süresi 20 ile 45 dakika arasında değişmektedir. Fakat deride kalış süresi bir saate kadar uzayabilir. Sülüğün ne kadar cilt yüzeyinde kalacağı uzman kişinin karar vereceği bir konudur. 
  • Sülüklerin oldukça güçlü çeneleri vardır, ilk ısırışta hafif bir sızı hissedilebilir. Fakat bu güçlü bir sızı değil sanki bir sivrisinek ısırığı gibi olan bir durumdur.

Sülükler kanı emdikçe büyüyüp, genişlerler

  • Sülüklere herhangi bir müdahalede bulunulmadan rahat bir şekilde emmeleri sağlanır. Bazı durumlarda sülükler cilt üstündeyken uykuya dalabilirler. Bu durumda ılık suya batırılan parmakla sülüklerin sırt kısımlarına dokunulduğunda tekrar uyanarak emmeye devam ederler. 
  • Tedavi esnasında hiçbir şekilde sülükler çekilerek deriden çıkartılmaya çalışılmaz. Eğer acil bir durumdan dolayı çıkartılmaları gerekiyorsa sülüğün ısırmış olduğu bölgeye kolonya dmkülür ise sülük kendi kendiliğinden deriyi bırakır.
  • Normal şartlar altında sülük tedavisinin seansı 40 dakika ile 60 dakika arasında değişmektedir. Sürenin ne kadar olacağına uygulayıcı karar verir.
  • Kişinin ve hastalığın durumuna göre uygun olan boyutlarda sülükler seçilerek işlem gerçekleştirilir.

Bu aşamalardan geçerek gerçekleştirilen tedavinin seanslarının sayısı değişiklik göstermektedir. Genel olarak tedavi seansları en az dört en çok on beş defa gerçekleştirilmektedir. Tedavi sonrasında kimi kişilerde ısırık bölgelerinde kanama devam etmekle birlikte rahatsız edici boyutlarda olmayan, sızıntı şeklinde bir kanamadır ve kanın temizlenmesi açısından olumlu bir etkiye sahiptir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (5 votes, average: 3,80 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu