Varikosel Tedavi Yöntemleri ve İyileşme Süreci

Varikosel sonucunda tanısı konulması ile birlikte hastanın tedavisinin günümüzde ürolog tarafından mikrocerrahi yöntemi kullanılarak gerçekleşmesi sonucunda iyileşme görülmektedir.

Varikosel Tedavisi

Erkeklerde görülen varikosel hastalığı testislerde bulunan toplardamarların varisleşmesi sonucunda görülmektedir. Varikosel hastalığı daha çok sol testiste bulunan toplardamarların içerisinde bulunan kapakçıkların görevini yitirmesi ile birlikte kirli kanın toplanması ile ortaya çıkacak olan bir hastalıktır. Varikosel nadirende olsa her iki testis içerisinde bulunan kirli kanı taşımakta olan toplardamarlarda görülebilir. Testislerde meydana gelen varikosel sonucunda hastalarda şu belirtileri ortaya çıkar:

  • Testislerde şekil bozukluğu;
  • Boyutlarının küçülmesi;
  • Şiddetli ağrının olması;
  • Testislerde sarkma;
  • Cinsel isteksizlik;
  • Kısırlık;
  • Bacaklara yayılan ağrı;
  • Otururken testislerde ağrı;
  • Sertleşme sorunu;
  • Damarların belirginleşmesi.

Hastalarda yukarıda yazmış olduğumuz belirtilerin ortaya çıkması ile birlikte hastaların evde yapacak olduğu muayene sonucunda da kendilerinin anlaması mümkün olacaktır. Bunun için ayakta olması ve ıkınması durumunda testislerine evde dokunması ile birlikte damarların ele gelmesi ile birlikte anlaşılması sonucunda üroloji doktoruna giderek muayenesinin yapılması gerekmektedir.

Varikosel Tanısı

Grade 1: Doktor muayenesi sırasında hastanın ayakta durması gerekmektedir. Daha çok 1. evrede olması durumunda çok şiddetli belirtiler ortaya çıkmayacaktır. Hastanın ıkınması ya da öksürmesi sonucunda doktor tarafından yapılan muayenesinde ele damarların gelmesi ile anlaşılacaktır.

Grade 2: Kişilerin ayakta durması ile birlikte dikkatli bakıldığı zaman genişlemiş toplardamarlar görülecektir. Ikınması sonucunda damarlar gözle daha belirgin hale gelecektir.

Grade 3: Hasta ayakta durması ile birlikte gözle ciddi oranda görülecek olan ve ıkınmasına gerek kalmadan ve dokunulmadan tespit edilir.

Ürolog tarafından ilk olarak yapılacak fiziksel muayene sonucunda hastanın doppler ultrason görüntülemesi istenecektir. Ayrıca kan testleri de yapılarak testosteron hormonuna bakılır. Hastanın ciddi komplikasyonları olması durumunda tedavisinin sadece cerrahi müdahale olacağı unutulmamalıdır.

Varikosel Ameliyatı

Hastalarda oluşan sperm kalitesinde ve hareketinde bozulma, sertleşme sorunu gibi sorunlar ortaya çıkması durumunda tedavisinin tanısı konulması ve hastalığın derecesi doppler ultrason görüntüleme sistemi ile konulmasının ardından hastanın varikosel tedavisi için cerrahi müdahalenin yapılması gerekmektedir. Bunun için hastanın ameliyatından bir gece öncesinde aç kalması, doktorun uygun görmesi halinde herhangi bir ilaç kullanmaması ve özellikle aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar almamalıdır. Hastane hemşiresi tarafından damar yolu açılacak ve gerek görülen ilaçlar hastaya verilecektir. Hastane kıyafeti giyilmesinin ardından hastane personeli tarafından ameliyathaneye götürülecektir.

Ameliyat Aşamaları

Günümüzde varikosel ameliyatı için tecrübeli bir ürolog tarafından gerçekleştirilecektir. Hastanın ilk olarak anestezi ekibi tarafından uyutulması için genel anestezi verilecektir. Varikosel cerrahi müdahalesi mikrocerrahi yöntemin uygulanarak yapılması sonucunda tekrardan nüksetme ihtimali yok denecek kadar az ve başarılı sonuçlar vermektedir.

Hastaya uygulanacak olan mikrocerrahi tedavisi için kasık bölgesinden yaklaşık olarak 2 santim büyüklüğünde bir kesik açılacak ve buradan testiste bulunan toplardamarlara ulaşılacaktır. Mikrocerrahi ile kirli kanın toplanması ile birlikte genişlemiş damarlar mikroskop ile daha büyük olarak görüntülenecektir. Bu sayede toplardamarlar diğer damarlardan ayrılacak ve bağlanarak hastalığın tedavisi gerçekleşecektir.

Ameliyat yaklaşık olarak 1 saat ile 2.5 saat arasında değişen bir süre ile gerçekleşecektir.

Ameliyat Sonrası

Varikosel ameliyatı sonrasında hasta ameliyathanede uyandırılacak ve dinlenme odasına alınarak kendisine gelmesi beklenecektir. Anesteziye bağlı olarak herhangi bir komplikasyon gelişmemesi sonucunda hasta odasına çıkartılacaktır. Hasta 8 saat sonrasında ayağa kaldırılacak ve ayağa kaldırılmasının ardından sıvı gıdalar alınmasına izin verilecektir. Hastanın her saat hemşire tarafından tansiyonu ve ateşi ölçülerek doktora bilgi verilecektir. Doktor tarafından söylenen ilaçlar hastaya verilir.

Ameliyat Riskleri

Günümüzde varikosel hastalığı mikrocerrahi yöntemiyle tedavi edilir. Bu nedenle de hastalığın komplikasyonları oldukça düşük olmaktadır. Çok nadiren hastalarda atardamarların bağlanması sırasında testislerde küçülme ya da kanlanma gibi sorunlar meydana gelecektir. Bazı hastalarda hidrosel adı verilen testislerde sıvı toplanması görülmektedir. Diğer her ameliyat esnasında gerçekleşecek olan enfeksiyon riski ve anesteziye bağlı olarak gerçekleşecek komplikasyonlar varikosel ameliyatı işlemi sırasında da ortaya çıkabilir.

İyileşme Süresi

Ameliyat sonrasında hastanın genellikle 2 ile 3 gün sonrasında hastaneden taburcu edilecektir. 15 gün boyunca evinde dinlenmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde pansumanını yapması ve antibiyotik gibi reçete edilmiş ilaçların aksatılmadan kullanması gerekmektedir. Hastanın karın kaslarını zorlayacak hareketler yapmaktan kaçınmalıdır. En az 6 hafta boyunca ağır eşyalar kaldırmamalıdır. Hastanın kontrolleri sırasında ameliyattan sonraki 3. ayında ilk sperm testi yapılacaktır. Fakat 6. aya ulaşmadan spermlerde normale dönmesi beklenmeyecektir.

1. yıla ulaşılması ile birlikte spermlerin neredeyse ameliyat olan birçok hastada normal değerlere ulaştığı görülmektedir.

Hastanın 4 ile 6 hafta boyunca cinsel ilişkiye girmesi tavsiye edilmemektedir. Özellikle de kısırlık sorunu nedeniyle cerrahi müdahale ile tedavisi gerçekleşen hastaların %70 civarında iyileşme belirtileri göstermektedir. Fakat iki testis üzerinde hastalık oluşması sonucunda kısırlığın devam ettiği görülmektedir. 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu