Varikosel Tekrarlaması ve Uygun Tedavi Yöntemleri
Testislerdeki toplardamarlarda meydana gelen ve varikosel embolizasyon ya da mikrocerrahi ile tedavi edilebilen varikosel, tekrarlama olasılığı oldukça düşük olan bir hastalıktır.
Varikosel
En basit ifadeyle varikosel, erkek bireylerin üreme sistemi içerisinde yer alan testislerin yapısındaki kan boşaltım görevini yerine getiren toplardamarların varisvari şekilde genişlemesi olarak tanımlanabilir.
Hastalığı meydana getiren etkenlerin varlığı tam olarak tespit edilemese de, elbette birtakım risk faktörleri mevcuttur. Bunlar;
- Hekim kontrolüne kısırlık şikayetiyle başvuran bireylerin % 30-40 gibi ciddi oranlarda varikosel görülür. Dolayısıyla bu istatistik kısırlığın, varikosel kapsamında en önemli risk faktörü olduğu görülür.
- Karın bölgesinin iç kısmındaki basıncı arttıran kabızlık ya da tempo gerektiren fiziksel aktiviteler de hastalığın risk faktörü kapsamında değerlendirilir.
- Varikoselin, bacaklarında varis hastalığı olan bireylerde daha sık karşılaşılan bir hastalık olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla, toplardamarların yapısından kaynaklı problemler hastalığın ortaya çıkmasını tetikleyebilir.
- Kilo fazlası olanlarda daha sık rastlanan bir hastalıktır. Buradan yola çıkarak fazla kiloların da risk faktörü kapsamında olduğunu belirtmek gerekir.
Genel olarak bakıldığında; bacak varislerindeki risk faktörleri ile varikoselin büyük benzerlikler gösterdiği ifade edilmelidir.
Hastalıkla ve risk faktörleriyle ilgili genel bilgiler verdikten sonra “Varikosel tekrarlar mı?” sorusunun yanıtını aramak ve hastalığın tedavisinde kullanılan en önemli teknik olan mikrocerrahi ameliyata değinmek gerekir.
Varikosel Ameliyatı
Hastalığın tedavisi noktasında en sık tercih edilen yöntem olan cerrahi müdahale ile ilgili üzerinde durulması gereken, ameliyatın mikrocerrahi tekniği kullanılarak yapıldığıdır.
Mikrocerrahi yöntemi; ameliyat esnasında ve sonrasında, hastada gelişebilecek olan komplikasyonların en aza indirgenmesi noktasında büyük öneme sahiptir.
Mikrocerrahi kullanımıyla engellene ve varikosele özel olan komplikasyonlar;
- Testislerin küçülmeye devam etmesi.
- Toplardamar yerine atardamarların bağlanması neticesinde testislerdeki kan akışının düzelmemesi.
olarak ifade edilebilir.
Elbette, cerrahi müdahale gerektiren her hastalığın tedavisinde ortaya çıkabilecek olan kanama ve açık bölgenin enfeksiyon kapma riski, burada da geçerlidir. Fakat, mikrocerrahinin tüm bu riskleri minimum seviyeye indirgediği unutulmamalıdır.
Ameliyatın kapsadığı bölgeye ve söz konusu problemin var olduğu damarlardaki tahribata bağlı olarak, cerrahi müdahelenin süresi 1 ile 2.5 saat arasında değişkenlik gösterebilir.
Ameliyatın mikrocerrahi ile yapılmasının önemli bir avantajı da; hastanın 2-3 gün gibi kısa bir süre içerisinde taburcu olacak düzeye gelmesidir. Fakat, hastanın spor yapabilecek düzeye gelmesi için 1 ile 1.5 ay gibi bir zaman diliminin geçmesi gerekir.
İyileşme sürecini hızlandıran ve tedavinin genel bir başarıya ulaşmasını sağlayacak olan faktörlerin başında; hafif egzersizler ve vücut dokularını onarım yönü yüksek olan protein ve vitamin ağırlıklı besinlerin tüketimi gelir. Bir önceki paragraflarda ifade edildiği gibi; bireyin besin tercihlerinin hastalık üzerinde doğrudan bir etkisi yoktur. Burada bahsedilen; ameliyat sonrası doku iyileşmesinin ve kas-iskelet sisteminin tekrar harekete geçirilmesidir. Beslenme alışkanlıkları içerisinde sigara ve alkol kullanımının en aza indirilmesi de dahil edilebilir.
Son olarak; hastanın, tedavi sonrasında en az 15-20 gün herhangi bir cinsel aktiviteden uzak durması gerektiğini ifade etmek gerekir. Ameliyatlı dokuların tam manasıyla iyileşebilmesi adına belirtilen süreler boyunca özen gösterilmelidir.
Varikosel Tekrarlar Mı?
Hastalığın tekrar edip etmeyeceği ufak etkileri olsa da kullanılan tedavi yöntemine bağlıdır. Mikrocerrahi ameliyat tekniği ile tedavi edilen hastalarda, hastalığın tekrarlama riski neredeyse sıfırdır.
Varikosel embolizasyonu olarak ifade edilen bir diğer tedavi yönteminde, genişleyen toplardamarların içerisine madde enjekte edilerek tedavi gerçekleştirilir.
Bu tedavi tekniğinde damar içerisine enjekte edilen maddenin zaman faktörüne bağlı olarak etkisini kaybetmesi ve sızı şeklinde ağrıya neden olması muhtemeldir. Fakat, hastalığın tekrarı açısından bakılırsa, varikosel embolizasyonu ile tedavi edilen hastalarda da, nüks etme olasılığı düşüktür.
Mikrocerrahi ile kıyaslandığında virokosel embolizasyonda, hastalığın tekrar etme ihtimalinin daha yüksek olduğu belirtilmelidir.
Hastalığın tekrarlaması durumunda erken dönemde tedavi açısından; daha önce varikosel tedavisi gören hastaların belirli dönemlerle hekim kontrolüne başvurması faydalı olacaktır. Dolayısıyla, tedavi sonrasında gerekli kontrollerin aksatılmaması gerekir.
Buna ek olarak; hastalığın tekrarlayıp tekrarlamadığının anlaşılmasında bireyin dikkat derecesi de etki sahibir. Testislerde aniden ağrı başlaması ve idrar yaparken ya da cinsel aktivite esnasında zorlanmalar olması, varikoselin tekrar oluşum gösterdiğine işaret edebilir.