Varikoselektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır ve Ameliyat Sonrası
Varikoselektomi ameliyatı varikosel sorunun ortadan kaldırılması adına yapılan bir ameliyattır. Bu ameliyat öncesinde ve sonrasında yapılacaklar konusunda uzmanlar hastalarına bilgi verir.
Varikoselektomi
Bu sorun varikosel tamiridir. Bir varikosel skrotumdaki damarların şişmesi anlamına gelir. Bu şişlik damarlarda kan birikmesinden kaynaklı oluşmaktadır. Bir varikose skrotumda ağrıya veya ağır bir duyguya neden olabilir ama çoğu zaman ağrısızdır. Ayrıca doğurganlıkla ilgili sorunlara da neden olabilir. Ameliyat sırasında şişmiş damarlar kesilir ve uçlar kapatılır. Kasık bölgesinde bulunan diğer damarlar daha sonra kan kaynağını taşırlar. Cerrahi laparoskopi veya açık cerrahi yöntemiyle yapılabilir. En çok tercih edilen uygulama laparoskopik uygulama türüdür. Laparoskopi esnasında ince, ışıklı tüp veya kapsam (laparoskop olarak adlandırılır) kullanılır. Bu tüp doktorun birkaç küçük insizyonla çalışmasını sağlama özelliğine sahiptir. Ameliyata girmeden önce belli başlı hazırlıklar gerekir. Bu hazırlıklar arasında;
- Hastaya uzmanın tüm anlattığı detaylar uygulanmalıdır.
- Doktora alınan tüm ilaçlar hakkında bilgi vermek gerekir. Bu reçeteli ilaçlar ve reçetesiz ilaçlar, vitaminler, otlar ve diğer takviyelerin hepsini içerir. Ayrıca varfarin, klopidogrel veya günlük aspirin gibi herhangi bir kan inceltici olan ilaçlarında atlanmadan söylenmesi gerekir. Ameliyattan önce bazılarını veya hepsini almayı kesmek gerekebilir.
- Varikoselektomi ameliyatından önce yemek yemek veya içmek için verilen talimatlar izlenmelidir. Buna kahve, su, sakız ve daha birçok ürün eklenebilir. (İlaç alma durumu bulunuyorsa bu ilaçlar küçük bir yudum suyla alınmalıdır )
Ameliyat Günü
Bu ameliyat 2 ile 3 saat aralığında sürmektedir. Muhtemelen ameliyat olunan aynı gün eve geri dönmek mümkündür. Ameliyat başlamadan önce;
- Bir intravenöz koldan veya el üzerinden bir damar içine sokulur. Bu sıvı ve ilaç (örneğin antibiyotikler) alınmasını sağlayacaktır.
- Kan pıhtılarını önlemek için bir ilaç verilme işlemi yapılabilir.
- Ameliyat esnasında ağrısız kalmayı sağlamak için genel anestezi verilecektir. Bu ilaç hastanın ameliyat esnasında derin uykuya dalmasını sağlar. Nefes almaya yardımcı olmak için boğaza bir tüp yerleştirilebilir.
- İdrarı boşaltmak için ince bir tüp (kateter) mesaneye yerleştirilir.
Ameliyat sırasında;
- Doktor göbek bölgesinde (karın) birkaç küçük kesi yapar.
- Tüp insizyonlardan biriyle yerleştirilir. Karın içi canlı resimlerini bir video ekranına gönderir.
- Karın gaz ile doldurulur. Bu sayede doktorun görmesi ve çalışması için yer açılması sağlanır.
- Diğer insizyonlara yerleştirilen aletler kullanılarak şişmiş damarlar kesilmesi sağlanır. Uçlar küçük kelepçeler ile kapatılabilir ya da uçlar koterize edilebilir.
- Ameliyat tamamlandığı zaman tüm araçlar çıkarılır. Kesiler dikiş veya zımba ile kapatılır.
Doktor laparoskopi ile başlayacaktır. Ancak güvenlik sebepleri ile açık cerrahiye geçmesi gerekebilir. Açık cerrahi karın veya kasıkta bir insizyon kullanılarak yapılacaktır. Ameliyattan önce bu olasılık hakkında daha fazla bilgi uzman doktor tarafından verilir.
Ameliyattan Sonra
Anestezi bitene kadar dinlenmek için bir dinlenme odasına hasta kişi götürülür. Uyku ve mide bulantısı hissetmek mümkündür. Bir solunum tüpü kullanılmışsa boğazda ilk başta ağrı sorunu meydana gelebilir. Acıyı yönetmek için ilaç verilecektir. Kateter mesaneden alınır. Eve gitmeye hazır olunduğu zaman yetişkin bir aile üyesi veya bir arkadaş ile gidilebilir. Bunlar dışında;
- Tüm ilaçları belirtilen şekilde alınmalıdır.
- İlk 48 saat boyunca her10 dakika da bir kez olmak üzere kesi olan bölgelere ve ameliyat yapılan alana buz veya soğuk kompres uygulaması yapılmalıdır. Bu şişmeyi azaltma konusunda yardımcı olur.
- Duş için doktorun söylediği kurallarına uyulur. Yüzmek, banyo yapmak, sıcak küvet kullanmak ve doktor iyi olduğunu söyleyene kadar insizyonun su ile kaplanmasına neden olan diğer aktivitelerden kaçınmak çok önemlidir.
- 1 ile 2 hafta boyunca seks yapmaktan kaçınılması gerekir.
- Ağır kaldırma ve diğer yorucu faaliyetler ile uğraşmaktan da kaçınılması gerekir.
- Doktor hastanın iyi olduğunu söyleyene kadar araç kullanmaması gerekir. Uykulu veya uykulu yapan ilaçlar alınıyorsa hasta iyi olsa bile araç kullanmaktan kaçınması gerekir.
- Dışkıyı geçme konusunda zorlanmalar meydana gelebilir. Gerekirse dışkı yumuşatma konusunda fayda sağlayan ilaçlar ve talimatlar doktor bilgisi dâhilinde alınabilir.
Aşağıdakilerden herhangi biri meydana gelirse sağlık uzmanını aramak gerekir.
- 38 derece veya daha yüksek ateş meydana gelirse en kısa sürede uzmana başvurulmalıdır.
- Artmış kızarıklık, şişlik, sıcaklık, kötüleşen ağrı veya kötü kokulu drenaj gibi bir kesi yerinde enfeksiyon belirtileri varsa kısa sürede sağlık kurumuna gidilir.
- İlaçlarla kontrol edilemeyen ağrılar olduğu zaman
- Skrotumda şişlik varsa
- İdrarı yaparken sorun yaşanmaya başlanmışsa
- Uzaklaşmayacak mide bulantısı ya da kusma mevcutsa
- Bacaklarda ağrı veya şişlik varsa kesinlikle uzman doktora başvurulması gerekir.