Varis Ameliyatlarında Risk Faktörleri ve İyileşme Süreci

Varis ameliyatlarında gerçekleşmesi muhtemel olan risk faktörleri nelerdir, ameliyattan sonra ne tür etkiler meydana gelir ve ameliyattan sonra dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında makale.

Varis Ameliyatının Etkileri

Özellikle derin venöz yetmezlik olan iç varis hastalıklarında gerçekleştirilmek zorunda kalınan varis ameliyatlarının olumlu etkiler olduğu kadar olumsuz etkileri de bulunmaktadır. Bu etkilerden bazıları genel olarak damar ameliyatlarının getirmiş olduğu durumlar olmakla birlikte varis ameliyatına özel belli etkiler de görülebilmektedir.

Bu etkilerin görülme riski olsa da varis ameliyatı olunması tehlikeli, hayat riski oluşturan ameliyat türlerinden değildir. Bu ameliyatlar da komplikasyonlar görülebilir fakat ameliyatın ertelenmesi veya gerçekleştirilmemesi gerektirecek kadar çok ciddi boyutlarda komplikasyonlar bulunmamaktadır. Ameliyattan sonra hastalığın tekrar ortaya çıkma ihtimali en yaygın etkilerden birisi olmakla birlikte kişinin kendi şartlarına göre değişen oranlarda görülmektedir.

Varis ameliyatlarının risk faktörleri ameliyattan kaçınmayı gerektirecek kadar ciddi boyutlarda sağlık problemlerine neden olabilecek özellikte değildir.

Varis Ameliyatı Sonrası iyileşme Süreci

Varis ameliyatlarından sonra belli başlı konulara dikkat edilmesi ameliyat sonrası riskleri önemli ölçüde azaltabildiği gibi komplikasyonların oluşma riskini de minimuma indirgemektedir. Bu hareket tarzlarından bazıları hastanın kendisince uygulanabileceği gibi, bir kısmı için de yardıma ihtiyaç duymaktadır. İyileşme sürecindeki uygulanması gereken hareket tarzları şu şekilde sıralanabilir:

  • Varis çorabı giymek: Ameliyat sonrası en az üç hafta boyunca varis çorabı giymek iyileşme sürecini hızlandırdığı gibi olumsuz etkilerin görülmesini de azaltmaktadır.
  • İstirahat döneminde hareketli olmak: Ameliyat sonrası yatakta sürekli olarak sabit yatmamak, bacakları hareket ettirmek ve zaman zaman havaya kaldırmak da iyileşme sürecine yararlı olan eylemlerdendir.
  • krem kullanımı: Ameliyat sonrası deride görülebilecek yaralanmaları engellemek için krem sürülebilir. Aynı zamanda sıcak ve antiseptik solüsyonlar aracılığıyla pansuman uygulaması da gerçekleştirilebilir.

Bu tür ameliyat sonrası yaklaşımlar olumsuz etkilerin görülme sıklığını ve ihtimalini azaltır ve komplikasyonların görülme oranını minimuma indirir.

Varis Ameliyatının Risk Faktörleri

Her cerrahi operasyonda görülebildiği gibi varis ameliyatlarında da risk faktörleri bulunmaktadır. Bu risklerin kimileri hafif etkiliyken kimilerinin daha ağır ve ciddi etkileri bulunmaktadır.

  • Kanama: Ameliyat gerçekleştirilen bölgede kanama gerçekleşebilir. Özellikle damarlara müdahale sırasında yanlışlıkla arterlere yapılan bir müdahale atardamar kanamasına neden olabileceği için ciddi bir risk faktörüdür. Bunun dışında varisli damarlara gerçekleştirilen müdahale esnasında da kanama meydana gelebilir. Bu nedenle ameliyat öncesinde yeterli miktardan kan stoğunun bulunması oldukça önemlidir.
  • Sinir Hasarı: Özellikle sıyırma tekniği ile gerçekleştirilen ameliyatlarda sural sinirinde hasar oluşması sonrası komplikasyon görülme ihtimali olabilmektedir. Bu nedenle koruyucu tedbirlerin alınması oldukça önemlidir. Sural sinir hasarı kişide duyu kaybına neden olabilir. Bu hasar kimi zaman ilerleyen süreçte yok olabileceği gibi sürekli olarak da kalabilir.
  • Kaşıntı – Şişkinlik: Ameliyat sonrası bacaklarda şişkinlik olabilir ve deride kaşıntı hissedilebilir. Bunu engellemek için sıcak su ile bakım, kaşıntıyı önleyici krem ve  şişkinlik için bacağın hareket ettirilerek zaman zaman havaya kaldırılması gibi tedbirler alınabilir. Varis çorabı giyilmesi de şişkinlik ve ödem hissini azaltmaktadır.
  • Hastalığın tekrarlanması: Bu hastalığın cerrahi tedavisinden sonra hastalığın tekrar ortaya çıkma ihtimali oldukça yüksektir. Ameliyat sonrası yüzde 20 ile 80 arasında varislerin tekrar oluşma ihtimali bulunmaktadır. Bunu etkileyen faktörler arasında yaş, cinsiyet, genetik, sigara kullanımı gibi çeşitli etkenler bulunmaktadır.
  • Pıhtı oluşması: Cerrahi operasyon sırasında kimi durumlarda pıhtı oluşabilmektedir. Bu pıhtı bacaklarda ağrı ve şişmeye neden olabilir. Nadiren görülmekle birlikte pıhtı oluşmasının diğer bir riski pıhtının yerinden koparak hareket etmesi ve akciğere giden damarları tıkamasıdır. Akciğer embolisi olarak adlandırılan bu durum solunumda olumsuz etkilere neden olabildiği gibi kimi durumlarda hayat kaybıyla neticelenebilir.
  • Ameliyat bölgesinde yara görülmesi: Damarların çıkartıldığı cilt dokusunda yaralar meydana gelebilmektedir. Bu yaralar zamanla renk değiştirerek kümelenebilirler. Görünümleri kümelenme şeklini alarak estetik açıdan kötü görüntü oluşturabilirler. Ayrıca bunların etrafındaki toplardamarlarda zaman içerisinde varisler görülme ihtimali de olabilir.
  • Enfeksiyon: Tüm ameliyatlar için geçerli olan enfeksiyon riski bu ameliyatlar için de geçerlidir. Cerrahi müdahale sırasında veya sonrasında enfeksiyon kapma riski her zaman bulunmaktadır. Müdahale esnasındaki ve ameliyat sonrası hastane bakımı sırasında gerçekleştirilen yanlış ve yetersiz uygulamalar sonucu enfeksiyon kapma antibiyotik tedavisi gerektiren ameliyat sonrası iyileşme sürecini uzatan bir durumdur.

Tüm bu risk faktörleri varis ameliyatlarında görülebilen komplikasyonlardan olmakla birlikte hayat kaybına neden olabilecek ciddi problemlerden değildir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu